Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για έκτακτη σύνοδο κορυφής
Σύντομο τετ α τετ με τον Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του CDU και εν αναμονή καγκελάριο της Γερμανίας, είχε στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης και Μέρτς συναντήθηκαν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές λίγο πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το κρίσιμο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Στο ΕΛΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους συναδέλφους του να στηρίξουν διακήρυξη που θα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες χρηματοδότησης της άμυνας- όπως σύσταση κοινού ταμείου 150 δις ευρώ και την δημοσιονομική ευελιξία για αμυντικές δαπάνες, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα σε συμμάχους και μη ότι η Ευρώπη λαμβάνει στα σοβαρά την άμυνά της.
Στην Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει διευκρινίσεις για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση καθώς η ελληνική πρόταση κάνει λόγο για ισότιμη μεταχείριση των κρατών μελών ανεξάρτητα από το πόσο ξοδεύουν στην άμυνα. (αν καλύπτουν δλδ το στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ).
Το πλαίσιο της έκτακτης συνόδου
Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ παγώνει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και απειλεί την διατλαντική συμμαχία και την μεταπολεμική τάξη.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής, στην οποία και θα συμμετάσχει, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση να μην χαλαρώσει η πίεση επί της Ρωσίας για να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Η ρωσική απειλή, αλλά και η απειλή που προέρχεται από την αλλοπρόσαλλη στάση της Ουάσινγκτον, πυροδοτεί απροσδόκητες, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξελίξεις : σε μία δραματική στροφή, η Γερμανία σχεδιάζει πλέον μαζικές επενδύσεις για την ενίσχυση της άμυνάς της, ενώ το Βερολίνο, μέχρι σήμερα εμμονικός μύστης της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, υπερθεματίζει πλέον για την μεταρρύθμιση του «κορσέ» της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην παρούσα αλλοπρόσαλλη γεωπολιτική συγκυρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης με την ενεργοποίηση πόρων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στις προτάσεις και η δυνατότητα για τα κράτη μέλη της Ενωσης να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς αυτό να προσμετρηθεί στο έλλειμμά τους.
«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ξεκάθαρο και άμεσο κίνδυνο που κανείς ανάμεσά μας δεν έχει γνωρίσει στην ενήλικη ζωή του», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή που απηύθυνε στους 27 ευρωπαίους ηγέτες.
Ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, στον οποίο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, στην οποία η Γερμανία εκπροσωπείται από τον απερχόμενο καγκελάριο Ολαφ Σολτς.
Πέραν του μηνύματος υποστήριξης προς την Ουκρανία, η συνάντηση των 27 δεν αναμένεται να δώσει την ευκαιρία για νέες ανακοινώσεις χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο. Περί τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία το 2025 και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βλέπουν την ανάγκη αύξησης αυτού του ποσού τώρα.
Κατά την διάρκεια του χθεσινού του διαγγέλματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να «ανοίξει την στρατηγική συζήτηση» για την προστασία της Ευρώπης από την γαλλική πυρηνική ομπρέλα.
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η Μόσχα «έχει ήδη μετατρέψει την σύρραξη στην Ουκρανία σε παγκόσμια σύρραξη» και στο πλαίσιο αυτό «το να μείνει κανείς θεατής είναι παραλογισμός».
Όπως πάντα, η πορεία που θα χαράξει η Ευρώπη δεν υποστηρίζεται ομοφώνως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και , όπως πάντα, ο πιστός του Τραμπ (και του Πούτιν) ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα αντιταχθεί σε γραπτό κείμενο συμπερασμάτων για την Ουκρανία, απειλεί να ηγηθεί των διασπαστικών τάσεων κατά την σύνοδο.
«Για την Ουκρανία, ο στόχος είναι να βρεθεί συμφωνία ανάμεσα στους 27 ή σχεδόν», συνοψίζει ευρωπαίος διπλωμάτης. «Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε. Το σημαντικό είναι να υποστηριχθεί η Ουκρανία».