Site icon NewsIT

Συνάντηση Παυλόπουλου – Αβραμόπουλου εν όψει της Συνόδου Κορυφής για τους πρόσφυγες

18.09.2015 | 16:24
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Μονάδα μέτρησης της ΕΕ είναι ο Άνθρωπος, και όχι το νόμισμα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Επιτροπο για την μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ.Παυλόπουλος ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης με θέμα αποκλειστικά το Μεταναστευτικό, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι “στο κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ο άνθρωπος» και σημείωσε ότι το νόμισμα υπάρχει «για να υπηρετεί τον άνθρωπο”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι η Σύνοδος της ερχόμενης Τετάρτης ξαναφέρνει στην επιφάνεια ποιοι είναι οι πραγματικοί πυλώνες της ΕΕ: “Είναι γνωστό ότι το αέτωμα της ΕΕ στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην αρχαία Ελλάδα, με το πνεύμα και την ελευθερία, στη Ρώμη που αποτελεί τη βάση του κρατικού οικοδομήματος, και στο χριστιανισμό που είναι η βάση της αλληλεγγύης” .

Ο κ.Παυλόπουλος επισήμανε επίσης, ότι με την σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής, η Ευρώπη αποδεικνύει ότι θέλει να υπερκεράσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών, “έστω και με κάποια καθυστέρηση” και πρόσθεσε ότι η Σύνοδος αυτή αποδεικνύει-πέραν της επίλυσης των προβλημάτων- ότι ο Άνθρωπος είναι η πρώτη προτεραιότητά της. Τέλος, ο κ.Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή του κ.Αβραμόπουλου στην σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής, καθώς και για τη συμβολή του στην εγρήγορση της Ευρώπης απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα λόγω του πολέμου στη Συρία.

Ο κ.Αβραμόπουλος απο την πλευρά του, εξέφρασε την ελπίδα ότι “θα κυριαρχήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα” τόνισε ότι τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο για την Ελλάδα, και την επόμενη βδομάδα θα καταβληθεί η πρώτη δόση των 33 εκατομμυρίων για αν ενισχυθεί η χώρα μας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του απο την στάση ορισμένων χωρών απέναντι στο πρόβλημα, είπε ότι κατέθεσε “ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης” και τέλος πρόσθεσε ότι το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας “λπίζω να το πάρουν όλα τα κράτη-μέλη, είτε σε επίπεδο υπουργών είτε στη Σύνοδο Κορυφής, γιατί είναι η ώρα της δικής τους ευθύνης. Αν απο εκεί και πέρα δεν πάει κάτι καλά δεν θα ευθύνονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα ευθύνονται τα ίδια κράτη-μέλη. Εχουν τεράστια ευθύνη”.

Βασιλική Θάνου: Συλλέγουμε όλα τα στοιχεία για να τα παραδώσουμε στον επόμενο πρωθυπουργό

“Οι θέσεις της Ελλάδας παραμένουν σταθερές ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται από ένα και μόνο κράτος”, δήλωσε για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα η Βασιλική Θάνου, υποδεχόμενη το μεσημέρι τον κ. Αβραμόπουλο.

“Κάνει μεγάλες προσπάθειες η κυβέρνησή μας, θεωρούμε ότι η εισροή είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή, χωρίς αυτό να μειώνει την ένταση και την οξύτητα του προβλήματος”, είπε η υππηρεσιακή πρωθυπουργός και ενημέρωσε τον Επίτροπο ότι η κυβέρνηση, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που ανακοινώθηκε για την επόμενη Τετάρτη, συλλέγει όλο το απαραίτητο υλικό και τα στοιχεία προκειμένου να τα παραδώσει στον επόμενο πρωθυπουργό ο οποίος θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

“Αναμένουμε κι εμείς ότι στη Σύνοδο αυτή θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε μια λύση δεδομένου ότι το ζήτημα έχει καταστεί ιδιαίτερα οξύ και έχει διερευνθεί στους κόλπους της ΕΕ”, είπε χαρακτηριστικά.

“Οι εξελίξεις ανεβάζουν το θερμόμετρο. Είμαστε υπό πίεση”, είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημειώνοντας πως “είμαστε λίγο πριν από τις δύο Συνόδους, τη Σύνοδο των Υπουργών και τη Σύνοδο Κορυφής”.

Είπε ακόμη ότι τελευταία Σύνοδος των Υπουργών δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς υπήρξαν χώρες που διαφοροποιήθηκαν. Για την Ελλάδα ανέφερε ειδικότερα ότι, ενώ συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές, έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα σημεία εξόδου. Προέβλεψε ότι η πίεση θα συνεχιστεί και είπε ότι η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα της διαχείρισης των ροών -και με οικονομικά μέσα και με τεχνογνωσία-, ώστε η διαχείριση να είναι η καλύτερη δυνατή.

Παράλληλα ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το θέμα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις παγκόσμιες διαστάσεις αυτού του προβλήματος και προσέθεσε πως και σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι επίσης δύσκολα και γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες να υπάρξει μια λύση από κοινού.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version