Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τριμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το ραντεβού είχε οριστεί για τις 13:15 το μεσημέρι λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ συμφωνήθηκε την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, εκτός από το μείζον θέμα του προσφυγικού και εκείνο της αξιολόγησης.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ κράτησε περισσότερο από μια ώρα, αφού στις 14:00 ήταν προγραμματισμένη η επόμενη “υποχρέωση” του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετέχει ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου συμμετέχει και η Φώφη Γεννηματά.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν στις 16:45 και ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15:40 (ώρα Βρυξελλών), ενώ στις 16:00 και για μισή ώρα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

 

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για “νομικά ισχυρή συμφωνία”

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται εδώ και μέρες σε εξέλιξη ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων με στόχο τη συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Στόχος είναι η επίτευξη μιας «νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης» συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, στη βάση της “κατ’ αρχήν συμφωνίας” που υιοθετήθηκε στις 7 Μαρτίου, επισημαίνουν ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Ο στόχος είναι σαφής: μια συμφωνία αποδεκτή από όλα τα 28 κράτη-μέλη, καθώς και από τους Τούρκους εταίρους μας. Οι εργασίες προχωρούν, αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε στους “28” για τη Σύνοδο Κορυφής.

Τα θέματα που μένει να αποσαφηνιστούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι πολλά και ακανθώδη. Το πλέον αμφιλεγόμενο είναι το θέμα της επανεγκατάστασης των προσφύγων και της αρχής του “ένας προς ένας” (μία επανεγκατάσταση στις χώρες της ΕΕ για κάθε επιστροφή πρόσφυγα στην Τουρκία). Ανοιχτό, επίσης, παραμένει το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων και τα νομικά ζητήματα που συνδέονται με αυτό. Άλλο ζήτημα είναι πως θα αποτραπεί η εμφάνιση νέων μεταναστευτικών διαδρομών, χερσαίων και θαλάσσιων από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει, επίσης, να εξετάσουν τα οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα που ζητά η Άγκυρα. Οι “28” αναμένεται να επιταχύνουν την εκταμίευση των αρχικών 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους, υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία, ενώ θα συζητήσουν υπό ποιες προϋποθέσεις και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν στην Άγκυρα επιπλέον 3 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, είναι σαφές ότι η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, επισημαίνεται ότι η Άγκυρα θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένους όρους και ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου της ΕΕ, το προσφυγικό ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος θα αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπισή του. Οι “28” αναμένεται στα συμπεράσματά τους να αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη αποκατάστασης της Ζώνης Σένγκεν, στην επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης, στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών και τη βοήθεια ως προς την Ελλάδα και στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Το δεύτερο σκέλος θα αφορά τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των «28». Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προβούν σε απολογισμό της κατάστασης που επικρατεί κατά μήκος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων, μετά την «κοινή απόφαση» για τον τερματισμό των παράτυπων ροών, ενώ θα εξετάσουν τρόπους ενίσχυσης της ανθρωπιστικής στήριξης προς την Ελλάδα και όχι μόνο.

Αύριο Παρασκευή (18.03.2016) στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος), οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν πρόγευμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα