Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των περιφερειών και της χώρας, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές αρχές στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου και των ικανοτήτων των Περιφερειών, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αποτελεσματικά αναπτυξιακές πολιτικές.
Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης: τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, τη δίκαιη διανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν περισσότερο κατά τα χρόνια της κρίσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, θα θέτει σαφείς στόχους με κοινωνικά κριτήρια και θα εκπονηθεί μέσα από ένα διευρυμένο και διαφανή διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή των περιφερειακών θεσμών των κοινωνικών φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων και χωρίς αποκλεισμούς.
Για την επιτυχία του διαλόγου αυτού, αποκτά κρίσιμη σημασία ο ρόλος των Περιφερειών, και των περιφερειαρχών προσωπικά. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η επιτυχής διεξαγωγή του διαλόγου για το εθνικό, καθώς και τα επιμέρους περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια, θα αποτελέσει παράδειγμα για τον πολιτικό διάλογο και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη χώρα μας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς κυβέρνησης οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσίορλας. Ενώ από τους περιφερειάρχες το παρών δόθηκε και από τους 13, από ισάριθμες Περιφέρειες.
Τη σημασία της συνεργασίας κυβέρνησης – αυτοδιοίκησης επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός, εξερχόμενος του Μαξίμου, ενώ από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράμμισε τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού στην οικονομική ανάταση της χώρας.
“Σήμερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αναγνώρισε τον ρόλο που μπορεί να έχει ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένας, ουσιαστικά, κρίσιμος παράγοντας για το μεγάλο στοίχημα της ανάτασης της εθνικής οικονομίας. Επισημάνθηκε ότι το ελληνικό κράτος, η κεντρική Κυβέρνηση, καθυστερημένα, και ουσιαστικά για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται ότι χρειαζόμαστε μία σύζευξη μεταξύ της κεντρικής Κυβέρνησης και των Περιφερειών μέσω του επιτελικού συντονιστικού ρόλου που παίζουν, καθώς λόγω της θέσης τους, γνωρίζουν καλά την κοινωνική πραγματικότητα, διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα και βάζουν στόχους αναπτυξιακούς για την τοπική κοινωνία.
Βεβαίως αυτή η σύζευξη δεν θα οδηγήσει πουθενά εάν, εν τω μεταξύ, δεν προχωρήσουμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να δοθεί στις Περιφέρειες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκείνος ο ρόλος που θα είναι επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών, των Ελλήνων και των Ελληνίδων που δοκιμάζονται και από την κρίση χρέους και από την κρίση πολιτικής”, δήλωσε η Περιφερειάρχης Αττικής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ