Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προηγούνται του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με θέμα:«Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το Μεσοπόλεμο», για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.
Στη συναυλία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στο άνοιγμα της συναυλίας, έχοντας πρώτα ερμηνεύσει το μελοποιημένο, επίσης, από τον ίδιο και αφιερωμένο στο Νίκο Καββαδία ποίημα του ‘Αλκη Αλκαίου “Στης Γοργόνας το φτερό”, ο Θάνος Μικρούτσικος ανέφερε ότι “από το 1933 που εξέδωσε την πρώτη του συλλογή έως το θάνατό του το 1975, υπήρξε μια απίστευτη παρεξήγηση και από καλοπροαίρετους κριτικούς, φιλολόγους και πανεπιστημιακούς με αποτέλεσμα ο Καββαδίας να θεωρείται έλασσων ποιητής που ανήκε στην ναυτική ηθογραφία, που μιλούσε για την θάλασσα, τους ναυτικούς και τα ταξίδια”.
“Μόνο αυτό ήταν ο Καβαδίας; Πως εξηγείται ότι τρείς γενιές εδώ και 40 χρόνια τον έχουν κάνει σημαία τους;” τόνισε.
“Ο Καββαδίας ήταν κάτι άλλο. Όλα αυτά ήταν ένα πεδίο πάνω στο οποίο από νωρίς και εγκαίρως διατύπωσε άλλα πράγματα: δύο πολιτικά μηνύματα, και μάλιστα τρομακτικά ισχυρά και διαχρονικά, πολύ πιο σημαντικά ίσως από πιο επικαιρικά πολιτικά μηνύματα, είναι διατυπωμένα από αυτόν. Το 1954 στη “Βάρδια” είπε: “λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται”. Τι δεν ονειρεύονται. Ένα ταξίδι; Όχι. Που δεν ονειρεύονται έναν κόσμο καλύτερο, έναν κόσμο ισότητας, έναν κόσμο στον οποίο μπορεί ο άνθρωπος να αυτοπραγματωθεί». Και είπε επίσης το άλλο: «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία”. Τι νομίζετε; Ότι είναι μία ωραία εικόνα; Καθόλου. Απλώς επιλέγει το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη, γιατί ο καρχαρίας κατάγεται από την εποχή των δεινοσαύρων. Επιλέγει αυτό και καλεί το νέο και τη νέα να τον δαμάσει και να χορέψει πάνω στο φτερό του, δηλαδή να κατακτήσει το αδύνατο. Είμαι πολύ ευτυχής και συγκινημένος που βλέπω και τους σημερινούς 15άρηδες να στοιχίζονται γύρω από αυτή την ερμηνεία. Σε αυτό -δεν είναι εγωϊστικό να το πω- βοήθησε η μουσική μου να ξεκλειδωθούν και να βρεθούν τα κρυμμένα που διέθετε η ποίηση του Καββαδία” υπογράμμισε.
Τα μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία, ερμήνευσαν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος και Κώστας Θωμαϊδης.
Έπαιξαν: (πνευστά) Θύμιος Παπαδόπουλος, (πιάνο) Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος και Θάνος Μικρούτσικος.
Τεχνικοί ήχου: Γιώργος Κορρές και Γιώργος Κολεβέντης και Τεχνικός Φωτισμού: Ανδρέας Κούρτης.
Ξεχωριστή στιγμή, ήταν εκείνη, του τέλους της συναυλίας, όταν όλοι οι υπόλοιποι ερμηνευτές και μουσικοί αποσύρθηκαν από την σκηνή και ο Θάνος Μικρούτσικος, μόνος, αυτοσχεδίασε και ερμήνευσε το ποίημα του Νίκου Καββαδία «7 Νάνοι στο S/S Cyrenia»
Βαθιά συγκινημένος και με τους ακροατές της συναυλίας όρθιους να χειροκροτούν, ο Θ. Μικρούτσικος, κλείνοντας την εκδήλωση είπε: «Αιώνια ευγνωμοσύνη αισθάνομαι δια παντός για το ΚΚΕ και για όλους εσάς. Είχα πει πριν ενάμιση χρόνο, νομίζω ότι ήταν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ότι αισθάνομαι ότι αυτός είναι ο κόσμος μου. Το εννοούσα, το εννοώ και θα το εννοώ μέχρι τέλους».