Σάββατο, 20 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Πίσω από κλειστές πόρτες συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ – Ποιοι θα θέσουν θέμα ηγεσίας

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Σήμερα πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας της Γερουσίας και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ξεκινά στην ουσία ο επίσημος διάλογος στα όργανα της ΝΔ μετά την εκλογική συντριβή της 25ης Ιανουαρίου.

Όλες οι πλευρές στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ φρόντισαν να κρατήσουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΚΟ, η οποία επισήμως γίνεται για να συζητηθούν τα αίτια της ήττας και να αποφασιστεί πως θα προχωρήσει η παράταξη στο επόμενο διάστημα, υπό τα νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα.

Όπως είθισται η συνεδρίαση αναμένεται να ανοίξει με την ομιλία του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σααμρά, ο οποίος αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική
στην κυβέρνηση για πράξεις και παραλείψεις, που όπως θα πει, μπορούν να απειλήσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα προχωρήσει σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ θα παρουσιάσει και προτάσεις για την «επανίδρυση» του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ.

Στη συνέχεια το λόγο θα πάρουν οι βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 15 βουλευτές, πρώην υπουργοί και υφυπουργοί πρόκειται να προχωρήσουν σε σκληρή κριτική προς την ηγετική ομάδα της ΝΔ ενώ παράλληλα θα θέσουν θέμα έκτακτου Συνεδρίου με ανοικτά όλα τα θέματα.

Πάντως στο ζήτημα αυτό η ηγετική ομάδα της Συγγρού εξακολουθεί να έχει αρνητική διάθεση και πρόκειται να αντιπροτείνει τη διοργάνωση εθνικής συνδιάσκεψης, ώστε με τη σύγκληση του άτυπου αυτού οργάνου (που δεν λαμβάνει αποφάσεις για ιδεολογικά και οργανωτικά ζητήματα, πολύ περισσότερο για πρόσωπα) να ικανοποιήσει το αίτημα για εσωκομματικό διάλογο χωρίς όμως να διακινδυνεύσει αμφισβήτηση.

Αν ωστόσο η συζήτηση εκτραχυνθεί, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και να πέσει στο τραπέζι το θέμα διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου, με βασική προϋπόθεση όμως, να δεσμευτούν όλοι ότι μία τέτοια διαδικασία δεν θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αναζωπυρωθούν σενάρια αλλαγής ηγεσίας και έτσι η Ν.Δ. θα συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη της εσωστρέφειας.

Στη σημερινή συνεδρίαση το παρών πρόκειται να δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ενώ την ίδια στάση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα κρατήσει και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στη λογική του πως ό,τι είχε να πει, το έχει πει τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, ενώ προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η πορεία της χώρας.

Ο παράγοντας Ντόρα

Εκείνη που αναμένεται να τοποθετηθεί για όλα τα θέματα είναι, η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με άλλα κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργούς της παράταξης, όπως τον Νίκο Δένδια, τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη, τον Κώστα Τζαβάρα, τον Ευάγγελο Αντώναρο και άλλους.

Η κυρία Μπακογιάννη σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στα ζητήματα της ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ και της λειτουργίας των οργάνων του κόμματος, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις έπρεπε να περνούν μέσα από αυτά, ενώ ανάλογα με την πορεία της συζήτησης δεν αποκλείεται να θέσει και θέμα ηγεσίας.

Στο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της παράταξης, το οποίο θα πρέπει να βρει τον κεντροδεξιό προσανατολισμό του, θα αναφερθεί και ο Νίκος Δένδιας, δίνοντας έμφαση στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα. Ο κ. Δένδιας βρίσκεται επίσης σε ανοικτή γραμμή με τον Κώστα Καραμανλή και με όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ενώ αναμένεται να δώσει έμφαση και στις διαδικασίες που περιλαμβάνουν ζήτημα εκλογής νέων οργάνων, ακόμα και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Αυστηρή πολιτική κριτική, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ασκήσει και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, που θα ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου με όλα τα θέματα ανοικτά. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και άλλοι βουλευτές όπως ο Γιώργος Βλάχος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Αλέκος Κοντός.

Θέμα ηγεσίας έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει βγει ήδη ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους συναδέλφους του, μην ψηφίζοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Το θέμα αυτό το θέτει ο ίδιος ο πρόεδρος, ο οποίος φαντάζομαι θα τοποθετηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρώτος, ώστε να τον ακούσουμε, θα κάνει κι αυτός υποθέτω την αυτοκριτική του και από κει και πέρα θα γίνει μία γόνιμη συζήτηση» δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης στον αντίποδα φέρονται έτοιμοι να υπερασπιστούν τον κ. Σαμαρά και βασικά τους εαυτούς τους, καθώς η κριτική ως προς το ιδεολογικό κομμάτι φωτογραφίζει και εκείνους.

Εκείνο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η στάση που θα κρατήσουν οι νέοι βουλευτές και οι πρωτοεκλεγέντες βουλευτές του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη το απόγευμα υπήρξε συνάντηση επτά βουλευτών μεταξύ των οποίων ήταν οι Β. Κικίλιας, Κ. Σκρέκας, Κ. Κατσαφάδος, Χρ. Δήμας, Φ. Αραπατζή, Κ. Βλάσσης και Γ. Στύλιος και οι οποίοι αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους κρατώντας κοινή στάση χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το τί θα κάνουν στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε