Τις προτεραιότητες της νέας φάσης στην οποία εισέρχεται η χώρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αναμένεται να περιγράψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή (31.08.2018) συνεδρίαση -στις 11.00- του Υπουργικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου στη μεταμνημονιακή εποχή και μετά τον ανασχηματισμό, με το υπουργικό Συμβούλιο να έχει πλέον τα νέα χαρακτηριστικά που αποφάσισε ο πρωθυπουργός (αμφίπλευρη πολιτική διεύρυνση, περισσότεροι νέοι, γυναίκες, βουλευτές της Περιφέρειας).
Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει με την ομιλία του κατευθυντήριες γραμμές προς τους υπουργούς και πιστεύεται πως θα τους ζητήσει να τρέξουν όσες εκκρεμότητες υπάρχουν στα Υπουργεία τους -κάποιες από τις οποίες έχουν εξαγγελθεί σε περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια- με δεδομένο ότι η παρούσα κυβέρνηση θέλει να λογοδοτεί στον πολίτη και να κρίνεται από την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της.
Η προετοιμασία για τη ΔΕΘ
Την ίδια στιγμή, είναι σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία του Μεγάρου Μαξίμου από κοινού με το οικονομικό επιτελείο και συναρμόδιους υπουργούς, για την παρουσίαση δέσμης φιλολαϊκών μέτρων, υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων συμπολιτών.
[read4more]
Παρουσίαση που θα γίνει από το βήμα της ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα φέτος, τις ΗΠΑ. Η παρουσία αμερικανικών εταιρειών «κολοσσών» θα δώσει έναυσμα στη συζήτηση για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.
Εκτός από την προετοιμασία για την Δ.Ε.Θ., το κυβερνητικό επιτελείο φουλάρει τις μηχανές του για τη συζήτηση με τους εταίρους ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να αποκαλύπτει, σε συνέντευξή του στον Real FM, ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να παίρνει μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και όχι εκτάκτως, όπως συνέβαινε ως τώρα.
Χωρίς αμφιβολία, κομβικό θέμα της επόμενης περιόδου θα είναι η ανάγκη ή μη μείωσης των συντάξεων, με τον κ. Δραγασάκη να σημειώνει ακροθιγώς ότι η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα για το θέμα και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά να προειδοποιεί ότι θα εκπλαγούν, εννοείται αρνητικά, οι -εγχώριοι- θιασώτες των πολιτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όμως -η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό καλά- οι πολίτες θα κρίνουν στη βάση της βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης πρωτίστως, αλλά όχι μόνον. Η καθημερινότητα, με ό,τι αυτή εμπεριέχει, διαμορφώνει κλίμα, επηρεάζει το εκλογικό σώμα.
Ως προς αυτό, η ασφάλεια είναι κεντρικό ζήτημα. Με τη νέα υπουργό Προστασίας του Πολίτη -για πρώτη φορά γυναίκα ανέλαβε τη θέση αυτή- Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει με έμφαση ότι «η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών αποτελεί κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα».
Καθημερινότητα όμως είναι και ο χώρος στον οποίο ζούμε, το περιβάλλον: εδώ η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι του κοινωνικού συνόλου για κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, για αρχή οι περιπτώσεις που είναι σε αιγιαλό, δρυμούς κλπ. Η επιχείρηση του αρμόδιου Υπουργείου και υπουργού, του Γιώργου Σταθάκη, ξεκίνησε από την Τετάρτη αλλά θα κορυφωθεί από την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ