Site icon NewsIT
22:59 | 19.05.21

Συνεπιμέλεια: «Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσιάρας από Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη» λέει ο Ραγκούσης

Ραγκούσης
Newsit Newsroom

«Tο λιγότερο που οφείλετε να κάνετε από αυτό εδώ το βήμα είναι να ζητήσετε συγγνώμη, κύριε Τσιάρα, αν έχετε στοιχειώδη πολιτική ευθιξία και αν ακόμη βαδίζετε με γνώμονα τη λογική και την υπευθυνότητα».

Αυτό είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, λίγη ώρα αφότου είχαν μιλήσει στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια οι βουλευτές της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Θα το πω ευθέως, κύριε Τσιάρα. Είναι από αυτά που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει στα αυτιά του, ότι δηλαδή σε συνέντευξη που δώσατε καταφερθήκατε εναντίον συναδέλφων σας βουλευτριών της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η κυρία Γιαννάκου και η κυρία Κεφαλογιάννη, ορμώμενες από προσωπικά βιώματα, τοποθετήθηκαν αρνητικά για το νομοσχέδιό σας», σχολίασε ο Γιάννης Ραγκούσης και προσέθεσε: «Καλά, δύο γυναίκες βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας από προσωπικά βιώματα σας λένε “όχι”. Για τους άντρες, τους μπαμπάδες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης -δεν ξέρω αν είναι και από τη Νέα Δημοκρατία κάποιοι- που λέμε “όχι” πώς το εξηγείτε με βάση το δικό σας σπουδαίο σκεπτικό;».

Click4more: Διπλό «αντάρτικο» από Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια

«Η κυρία Γιαννάκου και η κυρία Κεφαλογιάννη με αυτό που κάνουν τιμούν την πολιτική, τιμούν το Κοινοβούλιο, τιμούν και το κόμμα τους. Το βοηθούν το κόμμα τους, δεν του κάνουν ζημιά. Στη Νέα Δημοκρατία δεν κάνουν ζημιά», ανέφερε επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι «εκτελεί συμβόλαια δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης απέναντι σε ισχυρές ολιγαρχίες», έκανε λόγο και στις αναφορές της Μαριέττας Γιαννάκου για τα χρήματα που έχουν διατεθεί από συγκεκριμένο λόμπι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα μέτρα προστασίας για τον Covid στη Βουλή. «Εμείς δεν μπορούμε άλλο να ανεχτούμε το Κοινοβούλιο να παραμένει ακρωτηριασμένο και οι βουλευτές να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το πράγμα να γίνει πια ανεκτό, έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Και δεν μιλήσαμε στην πανδημία ούτε τους μήνες στους δύσκολους της πανδημίας, αλλά δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση στο Κοινοβούλιο, γιατί εσείς έχετε πρόβλημα με τους δικούς σας βουλευτές και θέλετε να κρύβετε τις αντιρρήσεις τους και τις αρνήσεις τους», είπε ο κ. Ραγκούσης.

Κώτσηρας: «Το νομοσχέδιο έχει στο επίκεντρο το παιδί, κάνει ένα βήμα μετρημένο, λογικό, πραγματικά μεταρρυθμιστικό και δίνει χώρο για τον δικαστή να αξιολογήσει»

Το συμφέρον του παιδιού είναι προφανώς συνδεδεμένο με την επικοινωνία και την παρουσία των γονέων στην καθημερινότητα και στην ανατροφή του παιδιού, ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας μιλώντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.

Με το νομοσχέδιο κλείνουν όλα τα παράθυρα για περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς, είπε επίσης ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι και με την τελευταία νομοτεχνική βελτίωση, εξαιρείται ρητά από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση, κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας.

Click4more: Βολουδάκης (ΝΔ) για την συνεπιμέλεια: Επιφυλάξεις για τον όρο «εξίσου» στην άσκηση γονικής μέριμνας

Θέτουμε ένα πλαίσιο με υπόβαθρο που δίνει εργαλεία στον δικαστή και δεν τον υποκαθιστά, είπε επίσης ο κ. Κώτσηρας που τόνισε όμως ότι «ο νομοθέτης δεν μπορεί να μένει απαθής. Φτιάχνει πλαίσιο, δίνει μια κατεύθυνση, καλλιεργεί μια κουλτούρα, λειτουργεί παιδαγωγικά και αυτός ο παιδαγωγικός του ρόλος είναι βασικό στοιχείο της συνεργασίας που έχουν όλες οι εξουσίες για το βέλτιστο αποτέλεσμα». Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «έχει στο επίκεντρο το παιδί, έχει στο επίκεντρο το συμφέρον του παιδιού, κάνει ένα βήμα μετρημένο, λογικό, πραγματικά μεταρρυθμιστικό και δίνει χώρο για τον δικαστή προκειμένου εκείνος να μπορέσει να αξιολογήσει», και ζήτησε «να μην κρυφτούμε πίσω από σημειακές διαφωνίες αλλά να προτάξουμε το συμφέρον του παιδιού, την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, μετά από 38 χρόνια, και πρέπει να στηριχθεί, γιατί θα είναι μια σημαντική τομή στην αλλαγή του οικογενειακού δικαίου».

«Αγγίζουμε ένα ευαίσθητο ζήτημα που αφορά τη σχέση του παιδιού με τους γονείς του και όχι μόνο δεν καταργούμε δικαιώματα αλλά ενισχύουμε τα υφιστάμενα. Δίνουμε νέα εργαλεία και στους γονείς και στο δικαστή. Εκσυγχρονίζουμε το πλέγμα διατάξεων του οικογενειακού δικαίου μετά από 38 χρόνια», επέμεινε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε ότι οι αλλαγές έχουν γνώμονα το συμφέρον του παιδιού, όπως αυτό διασφαλίζεται και από τη σχέση και από την επικοινωνία και από τη φυσική παρουσία των δύο γονέων στην καθημερινότητα και την ανατροφή του.

Το πλαίσιο κανόνων

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι εισάγεται ένα πλαίσιο κανόνων που θα έχει στη διάθεσή του ο δικαστής και «θα αξιολογήσει προφανώς, κάθε περίπτωση ξεχωριστά, με τα κριτήρια που του δίνει ο νόμος, με την κατεύθυνση που δίνει το νομοθετικό πλαίσιο».

Στο θέμα του τεκμηρίου του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, ο κ. Κώτσηρας ανέφερε ότι αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση εάν δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του παιδιού, δηλαδή «μπαίνει μια δικλείδα ασφαλείας περί μη διατάραξης της καθημερινότητας του παιδιού». Είπε, επίσης, ότι το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως στην εκπόνηση εμπεριστατωμένης έρευνας κοινωνικών λειτουργών ή ψυχιάτρων ή ψυχολόγων. «Αυτά είναι δικλείδες ασφαλείας τις οποίες ο νομοθέτης τις θέτει στη διάθεση του δικαστή, προκειμένου εκείνος να αξιολογήσει και έχει εργαλεία στα χέρια του, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά», είπε ο Γιώργος Κώτσηρας και τόνισε το σημερινό καθεστώς έφτασε στα όρια του και πρέπει να αλλάξει.

Click4more: Καλογρίτσας: Ένταση στην Προανακριτική και ραντεβού την Δευτέρα – Όλοι οι καυτοί διάλογοι

Ο Γιώργος Κώτσηρας, αναφορικά με την προστασία της ανηλικότητας, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο προς λειτουργία το «Σπίτι του Παιδιού» της Αθήνας. «Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να αρθούν διοικητικές, τεχνικές, νομικές δυσλειτουργίες», είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και ενημέρωσε επίσης ότι υπό επεξεργασία τελεί Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Ελλάδα, όπως τόνισε, συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη δημιουργία της πολιτικής για τα δικαιώματα του παιδιού 2022-2027, «φτιάχνοντας, για πρώτη φορά, πλαίσιο ενεργούς πολιτικής συμμετοχής του υπουργείου, σε σχέση με τα δικαιώματα του παιδιού».

Η Ελλάδα το 2019 ήταν τελευταία στη φιλική δικαιοσύνη για τα παιδιά, καλό είναι να μιλάμε με έργα και όχι σε πράγματα που θα μπορούσατε να είχατε λύσει και δεν το πράξατε, είπε ο υφυπουργός, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version