Όπως δήλωσε ο υπουργός, κατέληξαν σε ορισμένες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά τα οποία υπάρχουν, για την εφαρμογή του προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός ενημέρωσε την επίτροπο για την πρόοδο στο Αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο και για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης, όπως και για τη λειτουργία των Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής και Ασύλου.
Στη συνέχεια ο υπουργός ξενάγησε την Ευρωπαία επίτροπο στις εγκαταστάσεις της νέας Υπηρεσίας Ασύλου στη λεωφόρο Μεσογείων.
Η κ. Μάλμστρομ δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σύντομα η Υπηρεσία Ασύλου θα λειτουργεί, καθώς και ότι οι αιτούντες ασύλου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και θα έχουν τα κατάλληλα μέσα για την υποβολή προσφυγών», κάτι που χαρακτήρισε ως επίτευγμα και ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη δέσμευσή του στο θέμα αυτό.
«Είμαστε ενήμεροι φυσικά για τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα, καθώς και για την πίεση των μεταναστευτικών ροών που επίσης αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ωστόσο, παρά την κρίση, σαφώς υφίστανται ευρωπαϊκοί νόμοι και τα πρότυπα, που πρέπει να τηρηθούν», τόνισε η επίτροπος. Προσέθεσε δε ότι θα συζητήσει αμέσως μετά με τους αρμόδιους υπουργούς των υπόλοιπων κρατών-μελών για την πρόοδο από ελληνικής πλευράς, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, τα κράτη-μέλη, οι υπηρεσίες της, όπως η Frontex και το Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο, μπορούν να εργαστούν μαζί με την Ελλάδα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση.
«Υπάρχει η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμπλακούν και οι υπόλοιποι, να βοηθηθεί η Ελλάδα, αν και η καθημερινή δουλειά, βέβαια, πρέπει να γίνει από τους Έλληνες φίλους μας», κατέληξε η κ. Μάλμστρομ.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και επισήμανε ότι «στο Συμβούλιο Υπουργών του Ιουνίου ελπίζω ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο, στα ζητήματα, τα οποία μας απασχολούν», ενώ ευχαρίστησε την επίτροπο για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα.
Ανέφερε επίσης ότι «η χώρα φιλοδοξεί να έχει το πιο σύγχρονο σύστημα χειρισμού μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, το οποίο να μπορεί με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μεταναστών αλλά από την άλλη πλευρά και το δικαίωμα του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας σε μία ομαλή ζωή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαμαράς: Φέτος θα έρθουν 17 εκατομμύρια τουρίστες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάτρα:”Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι-Δεν λύνεται με μαγικά,το μεταναστευτικό”!
Ο Σαμαράς για το μεταναστευτικό: “Να επανακαταλάβουμε τις πόλεις μας”