Εσωκομματικές εξελίξεις φαίνεται ότι προδιαγράφονται για το επόμενο διάστημα στη ΝΔ. Άλλωστε οι παρεμβάσεις στελεχών που τάσσονται απέναντι στη σημερινή ηγεσίας της κεντροδεξιάς παράταξης και τα οποία ζητούν επιμόνως τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου είναι πλέον καθημερινές μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Μόλις χθες η Ντόρας Μπακογιάννη μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο στα Παραπολιτικά FM επανέφερε την άποψη που εξέφρασε και στη συνεδρίαση της ΚΟ για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου αφήνοντας να εννοηθεί ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Όμως και η ηγετική ομάδα της Συγγρού υπό τις πιέσεις που βλέπει ότι υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζει ως πιθανό ελιγμό τη σύγκληση του ανώτατου κομματικού οργάνου τον Οκτώβριο.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ως στόχο το επόμενο διάστημα να αξιοποιήσει τις προσυνδιασκέψεις μέχρι τη συνδιάσκεψη της Ν.Δ στις αρχές Ιουλίου για να ισχυροποιήσει τη θέση του.
Λόγω του άτυπου της διαδικασίας, η σύνθεση των προσυνδιασκέψεων και της συνδιάσκεψης ευνοεί την ενισχυμένη συμμετοχή στελεχών φιλικών προς την ηγεσία.
Από την άλλη όμως οι διαφωνούντες -έχουν αρχίσει και εκείνοι επαφές με κομματικά στελέχη της επαρχίας- θα επιμείνουν στην ανάγκη διεξαγωγής συνεδρίου, το οποίο ως το ανώτατο όργανο της Ν.Δ είναι το μόνο που μπορεί να λάβει αποφάσεις επί ιδεολογικών και οργανωτικών ζητημάτων αλλά ακόμη και για θέμα ηγεσίας.
Από εκεί και πέρα ο αριθμός των βουλευτών που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνά τους 20, όμως πέραν της πολιτικής πίεσης προς την ηγεσία καταστατικά ο μόνος τρόπος να συγκληθεί το ανώτατο γαλάζιο κομματικό όργανο χωρίς τη θέληση του προέδρου της Ν.Δ είναι να υπογράψουν σχετικό αίτημα τα δύο τρίτα των μελών της πολιτικής επιτροπής. O κ. Σαμαράς ωστόσο ελέγχει σε σημαντικό βαθμό την πολιτική επιτροπή, τα αιρετά μέλη της σημερινής σύνθεσης της οποίας εξελέγησαν στο συνέδριο του 2013.
Για το λόγο αυτό όπως όλα δείχνουν δεν έχει προχωρήσει η προσπάθεια των διαφωνούντων για συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών. Πολλοί όμως διαφωνούντες θεωρούν πλέον ότι η ώρα έχει φτάσει, ενώ ακόμη και να μην ευοδωθεί κάποια κίνηση πιο οργανωμένη, το βέβαιον είναι πως το αίτημα για συνέδριο θα επανέλθει μέσω δηλώσεων και παρεμβάσεων βουλευτών αλλά και μη κοινοβουλευτικών στελεχών.
Πάντως όπως και να έχει οι όποιες εξελίξεις υπάρηουν στο εσωτερικό της ΝΔ συνδέονται άρρικτα με την πορεία που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους.
Μάλιστα όπως αναφέρουν τα περισσότερα κομματικά στελέχη εξελίξεις στη ΝΔ θα υπάρξουν είτε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιτύχει τον έντιμο συμβιβασμό που επιδιώκει (αν και αυτό θεωρείται το λιγότερο πιθανό σενάριο), είτε σε περίπτωση οριστικού αδιεξόδου θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές με ισχυρές πιθανότητες να τις κερδίσει.
Άλλωστε και στις δυο περιπτώσεις οι αντίπαλοι του κ.Σαμαρά θα κινηθούν για την επόμενη ημέρα. Σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχουν και φωνές στην πλευρά των διαφωνούντων που εκτιμούν ότι η αμφισβήτηση δια του αιτήματος για συνέδριο πρέπει να έχει δρομολογηθεί νωρίτερα.