Πολιτική

Τσίπρας σε Μέρκελ και Ολάντ: Δεν καταλαβαίνω την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα! – Θα συναντηθούν ξανά μετά την Σύνοδο Κορυφής

- Reuters: Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ συζήτησαν την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος
- Τι αποκαλυπτει γαλλική πηγή για το τι ειπώθηκε στην συνάντηση
- 35 λεπτά κράτησε το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με Ολάντ και Μέρκελ
- Έγινε σε καλό κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές
- Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής
- Συμφωνία ως το Σάββατο θέλει η καγκελάριος της Γερμανίας
- Στις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου ορίστηκε το Eurogroup
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται τα πάντα στις Βρυξέλλες με τις συναντήσεις να είναι συνεχείς τόσο σε υψηλό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τεχνικών διαπραγματευτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ και σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε τους δυο ηγέτες για την ελληνική πρόταση.  Ο πρωθυπουργός τους είπε ακόμα ότι δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Kαγκελάριο Άνκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο διήρκεσε 35 λεπτά και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε σε καλό κλίμα. Μάλιστα, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Στη συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται γαλλική πηγή, Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ συζήτησαν την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος!

Επίσης, όπως αναφέρει, επι της ουσίας το χάσμα δεν είναι τόσο μεγάλο ανάμεσα στις δυο πλευρές. «Συζήτησαν τι πρέπει να γίνει σήμερα κα αύριο για να ολοκληρώσουν σε θέματα που πρέπει να κλείσουν και έχουν να κάνουν με μεταρρυθμίσεις, την παράταση του προγράμματος και το θέμα της ρευστότητας».

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ολάντ τόνισαν την σημασία που έχει το Eurogroup του Σαββάτου και απέκλεισαν μια σύνοδο κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η πρωινή συνάντηση κλείστηκε αργά χθες το βράδυ, και έγινε στο γραφείο της μόνιμης γαλλικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τρεις ηγέτες παραμένουν στις Βρυξέλλες για τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Η τριμερής συνάντηση έγινε λίγες ώρες μετά τον τσακωμό του Έλληνα πρωθυποργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είπε στον Αλέξη Τσίπρα “the game is over”.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει τονίσει σε όλους τους τόνους πως θέλει να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές μέχρι το Σάββατο, ώστε να επικυρωθεί από το έκτακτο Eurogroup, και κυρίως να έχει “κλείσει” πριν “ανοίξουν” οι αγορές της Δευτέρα.

Ως τελική μέρα για αποφάσεις χαρακτήρισε το Σάββατο και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρχει συμφωνία. “Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να φτάσει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”, δήλωσε ο Μ. Ρέντσι φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρόσθεσε. “Εκτιμώ ότι η τελική ημέρα θα είναι το Σάββατο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία”, τόνισε τέλος ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η είδηση για νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έρχεται λίγες ώρες αφού είδε το φως της δημοσιότητας η νέα ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, η οποία κατατέθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης, μόλις 30′ πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Η νέα ελληνική πρόταση – Τι λέει για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις αλλά και τους νέους φόρους

Το νέο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το κείμενο-πρόταση για συμφωνία που εμφανίστηκε απ’ την ελληνική πλευρά λίγο πριν ξεκινήσει το χθεσινό Eurogroup και ουσιαστικά έδωσε νέα πνοή στη διαπραγμάτευση που εκείνη την ώρα όλα έδειχναν πως είχε βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Με βάση το κείμενο της ελληνικής πλευράς, το οποίο παρουσιάζει η “Καθημερινή” φαίνεται ξεκάθαρα ότι παραμένουν ανοιχτά σημαντικά σημεία παρά τις υποχωρήσεις που φαίνεται για ακόμη μια φορά να κάνει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το κείμενο οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν μονάχα στ συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων με 28% από 26% ενώ ανοιχτό μένει το θέμα της εφάπαξ φορολόγησης με 12% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ στο οποίο επιμένει η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά μένει σε επιπλέον έσοδα 0,93% από τον ΦΠΑ με τους δανειστές να επιμένουν σε έσοδα 1%, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει και στο θέμα της έκπτωσης 30% στα νησιά του Αιγαίου.
Παραμένει ανοιχτό το θέμα του ποια τρόφιμα θα πάνε σε ΦΠΑ 23% και ποια θα μείνουν στο 13% ενώ η κυβέρνηση πρέπει να πάνε τα ξενοδοχεία στο 13% αντί του 23% που επιμένουν οι εταίροι.

Στο νέο κείμενο η κυβέρνηση επιμένει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να πάει στα 67 το οποίο θα εφαρμοστεί ως το 2022 να ισχύσει για όλους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από τις 31 Οκτωβρίου 2015 αντί της 30ης Ιουνίου που ζητούν οι δανειστές, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δεν δέχεται με βάση το κείμενο την άμεση περικοπή του ΕΚΑΣ στο 20% των δικαιούχων.

Στο νέο κείμενο των 8 σελίδων η ελληνική κυβέρνηση επιμένει παράλληλα πως η μείωση των αμυντικών δαπανών δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ ωστόσο δέχεται πως πρέπει να υπάρξει και περιορισμός των δαπανών, αλλά και τους προσωπικού.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα