Άλλαξε η σειρά των θεμάτων στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αποτέλεσμα να είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.
Νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε πως η Κύπρος είναι αποφασισμένη να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αν δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα, η Κύπρος δεν πτοείται από τις πιέσεις που ασκούνται να δεχθεί τις κυρώσεις που θέλει να επιβάλλει η ΕΕ στην Λευκορωσία και καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών μελών να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία η οποία εξακολουθεί να κάνει γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μητσοτάκης σε ΕΕ: Αποφασίστε τι σχέση θέλετε να έχετε με την Τουρκία
Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και τους ηγέτες της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, κάλεσε την Τουρκία να επιλέξει το δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας και να αποφύγει την κλιμακούμενη ένταση που αναπόφευκτα, όπως είπε, θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων. “Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή”, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Αναλυτικά ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε: “Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέρκελ: Όχι σε κυρώσεις στην Τουρκία
Η Άνγκελα Μέρκελ και νωρίτερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσαν τον τόνο για το τι πρέπει να περιμένουμε από την Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά στην στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε φτάνοντας στην Σύνοδο Κορυφής ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
«Θέλω να τονίσω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά περίπλοκη και η ΕΕ ενδιαφέρεται πολύ να αναπτύξει μια πραγματικά δημιουργική σχέση με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εξαρτώμαστε ο ένας από τον άλλον όταν έχει να κάνει με την μετανάστευση και πρέπει να υποστηρίξουμε την Τουρκία που έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο προσφυγικό κύμα», είπε.
Και πρόσθεσε ότι «φυσικά πρέπει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και για μένα η διπλωματία παίζει κυρίαρχο ρόλο».