Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Όλοι… Μέρκελ – Στηρίζουν την καγκελάριο για αλλαγή στην μεταναστευτική πολιτική

Στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ για μία στροφή στην κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι στην Σύνοδο Κορυφής.

Το κατανοώ όταν η Γερμανία λέει: “Η νόμιμη μετανάστευση πρέπει να είναι ο κανόνας”, δίνει το στίγμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπατέλ. Και προσθέτει πως “εάν έχουμε χώρες που λένε ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, δεν θα φθάσουμε ποτέ σε συμφωνία. “Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν φθάσει σε διαφορετικές χώρες και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Γερμανία. Το κατανοώ όταν η Γερμανία λέει: “Γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς τα πάντα;” κατέληξε ο Μπατέλ.

Την ανάγκη να επιδειχθεί αλληλεγγύη, ιδιαίτερα στη Γερμανία, επισήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. “Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση, η οποία είναι η μετανάστευση και θα πρέπει να συνδυάσουμε την υπευθυνότητα με την αλληλεγγύη”, διαμήνυσε ο Σάντσεθ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Και υπογράμμισε ότι χρειάζεται “υπευθυνότητα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας, να εντείνουμε τη διεθνή και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής. Και αλληλεγγύη ιδιαίτερα στην κ. Μέρκελ και τη Γερμανία, που τώρα βιώνει μια πολιτική κρίση”.

Έτοιμος να συνεργαστεί με τη Μέρκελ δηλώνει και ο Φιλανδός πρωθυπουργός. “Έχουμε πρακτικά προβλήματα στις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές στη Φιλανδία και η Φιλανδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία”, δήλωσε ο Γιούχα Σίπιλα στις Βρυξέλλες.

Όλοι Μέρκελ και η… δικαίωση του Ορμπάν

Επίκληση στη… Δημοκρατία έκανε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν για να υπερασπίσει την αντιμεταναστευτική πολιτική του που τείνει με ηπιότερη παραλλαγή να επικρατήσει. “Το κύριο θέμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής δεν είναι η μετανάστευση, αλλά η δημοκρατία στην Ευρώπη… είναι τί πιστεύουν οι άνθρωποι, τί πρέπει να γίνει” είπε ο Ορμπάν.

“…ευτυχής που ο ευρωπαϊκός διάλογος για την μετανάστευση έχει πάρει την κατεύθυνση που πάντοτε θέλαμε…” δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Συμπλήρωσε ότι η Βαρσοβία θέλει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες καταγωγής τους, αντί να μεταναστεύουν και γι’ αυτό -πρόσθεσε- θα ασκήσουμε πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων”.

“Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις για την μετανάστευση” έστειλε το δικό του μήνυμα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε.

Αβραμόπουλος: Όχι σε ένα Γκουαντάναμο για πρόσφυγες

“Το ζήτημα δεν είναι η διαμόρφωση φυλακών όπως στο Γκουαντάναμο”, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιθαγένειας και Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην Osnabrücker Zeitung, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με τη σύσταση κέντρων υποδοχής (hot spots) σε τρίτα κράτη εκτός ΕΕ.

Η απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση της χάρισε τη φήμη μιας σύγχρονης Ζαν ντ’Αρκ, μιας γενναίας υπερασπίστριας των δυτικών ιδανικών απέναντι στις επιθέσεις των ισλαμιστών, συμφωνούσαν στην κορύφωση του ανθρωπιστικού προβλήματος οι περισσότεροι Ευρωπαίοι.

Ωστόσο, υπάρχουν πάντοτε και οι επικριτές της κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι την ευθύνη για το σημερινό χάος τη φέρει η γερμανίδα καγκελάριος, με την πολιτική που ακολούθησε το καλοκαίρι του 2015.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα