Μια ξεκάθαρη και αυστηρή διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων για τις συνέπειες της τουρκικής προκλητικότητας, επιδιώκει η ελληνική απόστολή στη Σύνοδο Κορυφής, που συνεχίζεται την Παρασκευή (16.10.2020).
Το στίγμα των ελληνικών προθέσεων έδωσε, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αναμένει απέναντι στην τουρκική “συνέπεια” των προκλήσεων την ευρωπαϊκή “συνέπεια” των κυρώσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Αθήνα αναμένει από την ηγεσία της Ε.Ε να βάλει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία, με το οποίο καθίσταται σαφές ότι το ευρωπαϊκό… μαστίγιο των κυρώσεων δε θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς είναι ακόμα μακριά. Πάντως, αυτό που θέλει η ελληνική κυβέρνηση είναι να γίνει σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την Τουρκία ώστε είτε να αλλάξει στρατηγική, είτε να επιμείνει σε αυτή τη στάση και να υποστεί τις κυρώσεις.
Σύνοδος Κορυφής: Πρώτη μέρα με κορονοϊό και… παρακολουθήσεις
Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, το ενδιαφέρον μονοπώλησε αρχικά η εσπευσμένη αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς μέλος της ομάδας της εντοπίστηκε θετικό στον κορονοϊό. Το τεστ της ίδιας ήταν αρνητικό, ωστόσο η πρόεδρος της Κομισιόν τέθηκε προληπτικά σε αυτοπεριορισμό, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα.
Η δεύτερη είδηση που τράβηξε το ενδιαφέρον και μεταδόθηκε από το Politico, ήταν η απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να πάρει από τους Ευρωπαίους ηγέτες τα κινητά και τα tablet. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ηγέτες παρέδωσαν τις συσκευές τους, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε ντουλάπια στον πέμπτο όροφο του κτιρίου Europa, λόγω φόβων για παρακολούθηση των συνομιλιών από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ΜI6. Το κλειδί για κάθε ντουλάπι παραδόθηκε προσωπικά σε κάθε ηγέτη. Η πηγή του Politico ανέφερε ότι: “Μπορούν να φύγουν από την αίθουσα, αν θέλουν να κάνουν επείγουσα τηλεφωνική κλήση. Αλλά δεν μπορούν να φέρουν ένα κινητό τηλέφωνο στην αίθουσα, όσο συνεχίζεται η συζήτηση για το Brexit”.
Το Brexit
Αναφορικά με το Brexit, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμειναν η Βρετανία να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία που διέπει την αποχώρησή της από την ΕΕ την 31η του περασμένου Ιανουαρίου, χωρίς να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε σχετικά: “Όσον αφορά στη συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, τελεία και παύλα. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος”.
Υπενθυμίζεται ότι το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε στα τέλη Σεπτεμβρίου νομοσχέδιο που αναθεωρεί μερικώς τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.