Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία προσέρχεται αύριο ο Πρωθυπουργός.
Η Αθήνα επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτινάσσει τις τιμές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και Ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία επανέλαβε τις προτάσεις του για το ζήτημα των ανατιμήσεων, όπως και το αίτημα για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από την Ε.Ε., στα πρότυπα της προμήθειας εμβολίων την περίοδο της πανδημίας.
Η Ελλάδα προσέρχεται με… «μικρό καλάθι»
«Αγκάθια» στο δρόμο μιας «γενναίας» ευρωπαϊκής απάντησης βάζουν χώρες του Βορρά, οι οποίες επιμένουν σε δημοσιονομικά συνετές πολιτικές.
Είναι αυτές οι χώρες, με “μπροστάρη” την Γερμανία, που απέρριψαν μονομιάς την πρόταση Μακρόν για έκδοση ευρωομολόγου, προκειμένου να δοθούν πόροι στα κράτη – μέλη για στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι χώρες του Νότου αντίθετα στηρίζουν τις προτάσεις 6 σημείων του ‘Έλληνα Πρωθυπουργού και πιέζουν για άμεση λήψη δράσης, ώστε να αποσυνδεθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνες του φυσικού αερίου.
Ο πήχυς των προσδοκιών είναι χαμηλά
Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η Ε.Ε. θα εστιάσει σε μεσοπρόθεσμες ενέργειες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ως χτες βράδυ τουλάχιστον, τα κράτη – μέλη δεν είχαν λάβει τη δέσμη μέτρων που θα εισηγηθεί η Κομισιόν στη Σύνοδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, και θα συζητήσουν οι ηγέτες την Παρασκευή.
Μια συμφωνία και πολλές διαφωνίες
Όπως αποτυπώθηκε στο προσχέδιο εν όψει της Συνόδου Κορυφής, οι «27» συμφωνούν στη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να γεμίσουν τους ταμιευτήρες φυσικού αερίου, εν όψει του επόμενου χειμώνα. Έτσι, προωθείται η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου.
Το σκεπτικό είναι ότι δεδομένου πως η εισβολή στην Ουκρανία της Ρωσίας αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χρόνο – μία κίνηση που θα απαιτήσει εκτόξευση των εισαγωγών από άλλους προμηθευτές (π.χ. Κατάρ και ΗΠΑ) – η Ευρώπη θα πρέπει να «θωρακιστεί»… Ο κανόνας θα είναι τα ευρωπαϊκά κράτη να καλύπτουν το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα, κάθε χρόνο.
Με βάση επίσημα στοιχεία, τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο 26%.
Δεν αναμένεται συμφωνία για μέτρα για το φυσικό αέριο
Αντίθετα, στη Σύνοδο Κορυφής αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, οι «27» δεν αναμένεται να συμφωνήσουν σε παρεμβάσεις στην αγορά χονδρικής – μεταξύ άλλων, με επιβολή ορίου στις τιμές εισαγόμενου φυσικού αερίου – καθώς διίστανται οι απόψεις για το πως και με ποια μέτρα, μπορεί να ανακοπεί η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, και συγκεκριμένα η Γερμανία με την Ολλανδία, τη Δανία, την Εσθονία και την Φινλανδία, τάσσονται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε παρέμβασης στην αγορά χονδρικής, όπως και εναντίον οποιουδήποτε ορίου στις τιμές.
Δεδομένου ότι για τη λήψη σχετικής απόφασης απαιτείται ομοφωνία, είναι προφανώς απίθανο να βγει «λευκός καπνός» και οι «27» να καταλήξουν σε συμφωνία.
Οι προτάσεις της Κομισιόν στους «27» – Κουπόνια και επιδοτήσεις
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, η δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης που θα προτείνει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη της ΕΕ μεταξύ άλλων, εστιάζει στη στήριξη του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών – όπως τα κουπόνια ή οι μερικώς επιδοτούμενοι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας – και σε κρατικές ενισχύσεις στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις.
Παράλληλα φέρεται να προτείνεται και η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των συντελεστών του ΦΠΑ στα προϊόντα ενέργειας, αλλά και ο καθορισμός μιας τιμής αναφοράς στην αγορά χονδρικής.