Ώρα… Ευρώπης σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, αφού στη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την ενεργειακή κρίση, οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται είτε να βάλουν μπρος το βραδυκίνητο τρένο της Ευρώπης με.. καύσιμο το φυσικό αέριο, είτε να επιβεβαιώσουν τη «δυσκολία» της να επιδείξει αντανακλαστικά ικανά να ανακουφίσουν τους πολίτες της.
Η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι, ωστόσο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιμείνει στην ανάγκη ενιαίας και αποτελεσματικής απάντησης στις τιμές του φυσικού αερίου έστω και τώρα, λίγο πριν μπούμε στην καρδιά του χειμώνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιμένει στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο η Αθήνα
Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να τονίσει ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι οφείλει να δράσει αποφασιστικά έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.
«Σημαντικό βήμα οι προτάσεις της Κομισιόν»
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν, και θα συζητηθούν σήμερα και αύριο από τους “27”, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αποφασιστικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης ενός προβλήματος που είναι ευρωπαϊκό και απαιτεί συνολική απάντηση.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα στηρίξει τη δέσμη προτάσεων της Κομισιόν, ώστε αυτή να μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, υλοποίησης, που είναι να τεθεί προς έγκριση από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού διόρθωσης των τιμών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει και αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση για το ανώτατο όριο τιμής συντηρείται και παραμένει ανοικτή” εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.
Στο τραπέζι των «27» δύο από τις προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης
Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε σε ανάρτηση του τη δέσμη προτάσεων της Κομισιόν άμα τη ανακοίνωση της από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία περιλαμβάνει και δύο εκ των προτάσεων που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση: τον μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και τον περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, το πρώτο σημείο της προτεινόμενης δέσμης που βασίζεται στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου – και έχει στηριχτεί και από άλλες χώρες – αφορά στην πρόταση για έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών, στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF. Υπενθυμίζεται ότι το TTF αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές συναλλαγές και η διόρθωση του θα συμβάλει ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην είναι έρμαια των υπερβολικών διακυμάνσεων, που αποτελούν στρέβλωση της αγοράς και δεν ανταποκρίνονται στην προσφορά και στη ζήτηση.
Στη Σύνοδο Κορυφής η Κομισιόν θα ζητήσει εντολή από τους “27” για έναν Κανονισμό, ο οποίος θα της δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσει έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών, για να επιβάλλει ένα δυναμικό όριο τιμής (ανώτατο πλαφόν) για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο TTF, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το «αγκάθι» του Βερολίνου
Το μεγάλο αγκάθι είναι κυρίως η Γερμανία, η οποία προβάλλει σθεναρές αντιρρήσεις, ενώ… «εχθρός» αποδεικνύεται και ο χρόνος. Κι αυτό γιατί, ακόμα και αν συμφωνηθεί να διαμορφωθεί ένας νέος μηχανισμός περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου (TTF), αυτό δύσκολα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο του 2023, δηλαδή πριν την άνοιξη.
Το δεύτερο σημείο, που βασίστηκε επίσης στην ελληνική πρόταση, αφορά στην αντιμετώπιση της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές. Πρόκειται για έναν μηχανισμό εξομάλυνσης που στόχο έχει τον περιορισμό των μεγάλων βραχυπρόθεσμων μεταβολών των τιμών στα χρηματιστήρια παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.