Μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να κλείνει τα μάτια στην προκλητικότητα και την παραβατικότητα της Τουρκίας ετοιμάζεται να στείλει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, όπως βεβαιώνουν συνεργάτες του, προσέρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας το αυτονόητο: την εφαρμογή του πλαισίου των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής από τον Οκτώβριο, ενώ θα θέσει εκ νέου το ζήτημα του εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού προς την Τουρκία και θ’ αναδείξει και άλλες πτυχές της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, όπως την εργαλειοποίηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χαμηλά η “μπάλα” για την έκβαση της Συνόδου
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισήγηση του κ. Μητσοτάκη στη χθεσινή προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Αθήνα, ωστόσο, κρατά προσώρας χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά την έκβαση της Συνόδου και το κείμενο συμπερασμάτων, αφού το προσχέδιο που διέρρευσε χθες είναι φανερό πως δεν κάνει το βήμα μπροστά που θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά. Όμως, όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, είναι ένα πρώτο κείμενο επί του οποίου θα γίνει συζήτηση και υπενθύμιζαν πως με τον ίδιο τρόπο άλλαξε και τον Οκτώβριο το αντίστοιχο κείμενο που έδινε προθεσμία στην Τουρκία έως τη σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
click4more: Κυρώσεις στην Τουρκία αλλά και χρηματοδότηση της βάσης της Σούδας στο Αμυντικό Νομοσχέδιο των ΗΠΑ
Η Αθήνα εμμένει, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά ένα σοβαρό μέσο πίεσης προς την τουρκική πλευρά. Αλλά επί τούτου επισημαίνει πως η προθεσμία που είχε δοθεί στην Άγκυρα πέρασε άπρακτη κι εκείνη είναι που συνέχισε τις μονομερείς ενέργειες – οι οποίες δεν στρέφονται μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά απειλούν τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου – επιλέγοντας να μη συμμορφωθεί και να μην αναθεωρήσει επί τα βελτίω τη σχέση της με την Ευρώπη.
Δείπνο και… “μάχη”
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν, επίσης, πολύ καλά πως κατά την αποψινή συζήτηση στο δείπνο των ηγετών – όπου αναμένεται, σύμφωνα με την πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας – θα δοθεί μάχη γι’ αυτές τις θέσεις. Και τούτο κυρίως διότι η στάση της Γερμανίας, όπως και τις προηγούμενες φορές, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και συγκεκριμένα επιφυλακτική έως και εχθρική ως προς το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Η Άνγκελα Μέρκελ, άλλωστε, κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας της στη Bundestag, μίλησε για «δραστηριότητες» της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο και όχι για προκλητικές ή παραβατικές ενέργειες.
Σημειώνεται, τέλος, πως – όπως έγραψε χθες το newsit.gr – η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο μιας… ξαφνικής επίθεσης φιλίας εκ μέρους της Τουρκίας και ένα πιθανό αίτημα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι η παρελκυστική τακτική της Τουρκίας, αλλά ν’ αποδεικνύεται εμπράκτως και για ένα ικανό χρονικό διάστημα η αποκλιμάκωση. Και σίγουρα όχι απλώς με την απόσυρση του Oruc Reis μόλις 10 μέρες πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.