Site icon NewsIT
08:08 | 18.07.20

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό “πόκερ” για το Ταμείο Ανάκαμψης – Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης για την Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό “πόκερ” για το Ταμείο Ανάκαμψης – Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης για την Τουρκία

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov and European Council President Charles Michel speak as they take part in the first face-to-face EU summit since the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brussels, Belgium July 17, 2020. REUTERS/Francois Lenoir/Pool

Newsit Newsroom

Ολονύχτιο θρίλερ για το Ταμείο Ανάκαμψεις. Συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο, οι διαπραγματεύσεις σε νέα κρίσιμη συνεδρίαση. Η θέση του Πρωθυπουργού για τις τουρκικές προκλήσεις και την Αγιά Σοφιά.

Συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο (18.07.2020) οι σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται με φυσική παρουσία εδώ και πέντε μήνες, για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ολλανδία και Αυστρία διατηρούν τη σκληρή στάση τους, όμως η Γαλλία επιδιώκει να ασκήσει πίεση λέγοντας ότι είναι κατά του να συνεχιστούν τα rebates. Η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι παρότι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70 – 30, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Τα αγκάθια για το Ταμείο Ανάκαμψης και ο… σκληρός ευρωπαϊκός Βορράς

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία αντιτίθεται στη διανομή χρημάτων με τη μορφή επιχορηγήσεων. Την ίδια στιγμή, οι χώρες παραμένουν διχασμένες σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό της διανομής. Υπάρχει επίσης πίεση από ορισμένες χώρες να επιλέξουν μικρότερο προϋπολογισμό από αυτόν που πρότεινε η Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στο “τραπέζι” και οι τουρκικές προκλήσεις

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες στη Σύνοδο Κορυφής ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο

Σχετικά με την πληροφορία που κυκλοφόρησε αναφορικά με πιθανή ειδική Σύνοδο για την Τουρκία, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος τη διέψευσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version