Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις

Σε βελτιωμένο κλίμα αλλά με ανοιχτά ακόμη ζητήματα συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Προγραμματισμένο είναι το δείπνο των ηγετών, ενώ είχαν προηγηθεί διμερείς και πολυμερείς επαφές.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

“Eξελίσσεται πολύ πολύπλοκο, πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο Λετονός ομόλογός του ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Συνάντηση με Μακρόν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Eμμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρόταση Μισέλ

Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σκληρές και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νέα πρόταση, ελπίζοντας πως θα επιτευχθεί η… σύγκλιση απόψεων.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των πιο σκληρών κρατών μελών.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και o μηχανισμός «super emergency brake»  με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα χθεσινά “αδιέξοδα” φαίνεται πως δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη.

Click4more: Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό “πόκερ” για το Ταμείο Ανάκαμψης – Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης για την Τουρκία

Αυτό φαίνεται κι από όσα “διαρρέουν” μέχρι στιγμής οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές, οι οποίες με “γλώσσα”…πολιτική δείχνουν πως τα πράγματα είναι δύσκολα.

“Πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση”, λένε χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: “Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη”.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς, ωστόσο, “φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες“.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Υπηρετούν στην Αστυνομία 9.422 γυναίκες - «Πρωταγωνίστριες στον εκσυγχρονισμό του Σώματος», λέει σε post ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
«Η συμμετοχή των γυναικών δεν είναι απλώς ζήτημα ισότητας. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για μια πιο ανθρώπινη, δίκαιη και κοινωνικά ευαίσθητη αστυνόμευση»
Από δράση της Αστυνομίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Ανδρουλάκης: Η ενωτική ομιλία στο ΣΕΦ, τα μηνύματα αντεπίθεσης κι η έμμεση αναφορά στην Κωνσταντοπούλου – «Δεν είμαστε κόμμα – κομήτης»
«Η μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που ταυτόχρονα δείχνει στους πολίτες ποιος εχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ανεβάζει εκ νέου στροφές», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 3
Δύσκολη η επούλωση των τραυμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον «τυφώνα» Κασσελάκη - Υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών το κόμμα
Καμία εντυπωσιακή εξέλιξη στο θέμα των συνεργασιών ή των προσχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι διορθωτικές κινήσεις του κόμματος για να βελτιώσει την δημοσκοπική εικόνα του
Σωκράτης Φάμελλος 2