Με “μικρό καλάθι” προσέρχεται σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής, όπου μεγάλο ζητούμενο είναι να χαραχτεί μια κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, παράλληλα με τον σχεδιασμό για άμεση απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει ξανά την ανάγκη η Ευρώπη να μη μείνει αδρανής ενόψει ενός “δύσκολου χειμώνα” που έρχεται, όμως στην κυβέρνηση έχουν τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη, τουλάχιστον προς το παρόν, να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου Κοινού Ταμείου, αντίστοιχου με αυτού που συμφωνήθηκε την περίοδο της πανδημίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Το τι θα γίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θα το συναποφασίσουμε στο επόμενο, ενδεχομένως και στο μεθεπόμενο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο” ήταν άλλωστε και η εκτίμηση που μετέφερε ο Πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πρόσφατη συνάντηση τους, τονίζοντας ωστόσο ότι οι πολίτες δεν θα μείνουν απροστάτευτοι, καθώς η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε νέες εθνικές δράσεις στήριξης τους.
Βασική επισήμανση: το Εθνικό Σχέδιο θα “απλωθεί” ως το σημείο που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, τα οποία προσδοκάται να διευρυνθούν από τα έσοδα που θα προκύψουν από τον τουρισμό.
Οι θέσεις του Πρωθυπουργού σήμερα στις Βρυξέλλες
Ο Πρωθυπουργός θα επιμένει και σήμερα στη θέση του για ευρωπαϊκή λύση στο… ευρωπαϊκό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θα επαναλάβει την πρότασή του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή… Κεντρική ιδέα της πρότασης η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην διεθνή χονδρική αγορά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες.
«Ναι μεν αλλά…» η θέση της Ελλάδας για το «RepowerEU»
Ο Πρωθυπουργός θα στηρίξει τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το RepowerEU – το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη διάθεση 300 δισ. ευρώ, με τη μορφή δανείων, στα κράτη μέλη για υποδομές στην ενέργεια- καθώς εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ρύπων (ETS), καθώς και από τα αδιάθετα δάνεια του RRF. Ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψιν την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών.
Ενημέρωση των “27” για το κρεσέντο των προκλήσεων του Ερντογάν
Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση από την πλευρά της γειτονικής χώρας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.
Σε μια κρίσιμη συγκυρία το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο, αναμένεται να τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης και να στείλει μήνυμα, με αποδέκτη και την Τουρκία, ότι η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων “δεν θα γίνει αποδεκτή”.
Αναζητείται συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και: η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η άμυνα στην Ευρώπη και φυσικά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ένα δύσκολο θέμα, καθώς μέχρι χθες το βράδυ οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων είχαν πέσει στο κενό. Σήμερα το πρωί το παζάρι συνεχίζεται με στόχο να υπάρξει συμφωνία πριν από την έναρξη της Συνόδου το απόγευμα.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η πρόταση που συζητείται τώρα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. αφορά σε απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε, μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba, ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, ώστε να έχει παραπάνω χρόνο για τεχνική λύση που να ικανοποιεί τις ενεργειακές της ανάγκες. Αντίστοιχα έντονες ανησυχίες έχουν εκφραστεί και από τη Σλοβακία και την Τσεχία.