Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Τι θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας για Τουρκία, Κομισιόν, Αλβανία!

Πληροφορίες για τα θέματα που θα θέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει σταθερά στην ανάγκη να αναλάβει τη θέση του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία προσωπικότητα που ενώνει και δεν διχάζει την ΕΕ σε Βορρά και Νότο, και τάσσεται ενάντια στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Τη θέση αυτή συμμερίστηκε η πλειονότητα κρατών – μελών, αντιτασσόμενη στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για αυτήν τη θέση. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει, στο πλαίσιο αυτό, ότι στηρίζει τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμμερμανς.

Επίσης, κατόπιν της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας να εξετάσει μέτρα εναντίον της Τουρκίας λόγω της παραβατικής της συμπεριφοράς στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συνομιλήσει με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου σχετικά με τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα κατά το προσεχές χρονικό διάστημα και να συζητήσει τις διαφορετικές επιλογές ως προς τα μέτρα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει στο περιθώριο της Συνόδου τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Παρόλα αυτά να σημειωθεί ότι αποκλειστικό αντικείμενο της Συνόδου θα είναι η ανάδειξη των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δεδομένου ότι η Ευρωβουλή έχει προγραμματίσει να εκλέξει τον νέο της πρόεδρο στις 3 Ιουλίου, κατά την πρώτη της ολομέλεια στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί απόψε συμφωνία οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεχιστούν αύριο, Δευτέρα (1.7.2019), με πρωινό γεύμα.

Η Σύνοδος συγκαλείται σε συνέχεια της αδυναμίας των ηγετών των κρατών – μελών της ΕΕ να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές υποψηφιότητες κατά την τακτική Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Το σημερινό πρόγραμμα, με βάση την ώρα Βελγίου, έχει ως εξής:

17:30 Αφίξεις Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

18:00 Έναρξη της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS στα τρένα, παρουσία του Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Η σημερινή δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης, που παρακολούθησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης 2
«Καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία» δηλώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης
«Πάγια εθνική θέση η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συγκεκριμένη και μόνο διαφορά» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ – Στο τραπέζι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για την προσέλκυση αμερικανικών άμεσων επενδύσεων και τεχνολογικών κολοσσών, καθώς και το ελληνικό ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των data centers
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Σκοτ Μπέσεντ