Φωνάζοντάς του “καλημέρα” στα ελληνικά οι ξένοι δημοσιογράφοι υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στην είσοδο των γραφείων της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Χρονιάς.
Ο πρωθυπουργός, δήλωσε: «Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση» και αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα σημείωσε: «Θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με πολλούς συναδέλφους χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Συνόδου, ανέφερε: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε δύσκολους και ευαίσθητους καιρούς για την Ευρώπη στο σύνολό της. Πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την ίδια στιγμή να ξεπεράσουμε τις απειλές. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος και την ευθύνη. Συγχρόνως πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όλες οι πλευρές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αποφύγουμε τα εμπόδια, βελτιώνοντας τη θέση μας στο μέλλον».
Εργαζόμαστε προκειμένου να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην Ευρώπη σε δύσκολους και ευαίσθητους καιρούς. https://t.co/V3VxTXAeju
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 15, 2016
Νωρίτερα, απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.
Ενώ επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Εξάλλου, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί.
Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που, προσέθεσε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και, κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.
Η δυνατότητα για συμβιβασμό 2,5% συν 1% για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και του 2020 σημαίνει ότι η Ελλάδα θα δεσμευτεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ (με τα σημερινά δεδομένα 4,5 δισ. ευρώ) και το υπόλοιπο 1% (δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ με το σημερινό ΑΕΠ) να δοθεί ως φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι η πρόταση που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup και αποτελούσε απάντηση στην επίθεση Σόιμπλε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η πρόταση συνοδευόταν από το επιχείρημα ότι με τη διάθεση του 1% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτές θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και έτσι θα εκλείψουν οι αιτιάσεις Σόιμπλε.
Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε το Παρίσι δια στόματος του Μισέλ Σαπέν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών “η Γαλλία αμφισβητεί την απόφαση της αναστολής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας”.
Η γαλλική στήριξη έρχεται αμέσως μετά τη νέα δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος υποστήριξε ότι “όσοι συμφωνούν με το πάγωμα των μέτρων για το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, καρφώνοντας ουσαστικά τον Σόιμπλε και τον εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ.
«Οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Eurogroup», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μία έμμεση αναφορά στη Γερμανία, τη χώρα που ζήτησε την αναστολή των μέτρων.
«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοσθούν», επέμεινε ο Μισέλ Σαπέν, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι «το πρώτο βήμα εκ μέρους των χωρών του Eurogroup προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα».
Ο γάλλος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι παρανοήσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» όσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.