- Στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε εκτενώς ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες - Το τετ α τετ ολοκληρώθηκε ύστερα από 1 ώρα και 45 λεπτά - Στο επίκεντρο της συνάντησης, η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί
Η συνάντηση μίας ώρας και 45 λεπτών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
“Δεν θα έλεγα ότι ήταν μια εύκολη συνάντηση”, είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: “Έθεσα επιτακτικά το ζήτημα των στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και 4 μήνες, χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των “8” και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος και κατέστησα σαφές ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη. Για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χώρα, δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας… Είχα πει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι κατορθωτό, οι τουρκικές παραβιάσεις συνεχίζονται. Έθεσα υπ όψιν του στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στις προσπάθειές μας για μείωση στο Αιγαίο”.
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τους Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως “βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα και από εμένα κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των “2” είναι μείζον για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση. Ο Ερντογάν θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των “8”. Θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των “8” δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των “2”. Είναι άλλο θέμα να ζητά κάποιος άσυλο και να ακολουθούνται διαδικασίες και άλλο η κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος. Αυτό που ζητάμε δεν είναι χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει αδίκημα να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους”.