Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Λονδίνο σήμερα και αύριο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη ακόμη και για το μέλλον της ίδιας της Συμμαχίας. Όμως, έχει το ίδιο κομβική σημασία και για την Ελλάδα, ύστερα από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει επί τάπητος το ζήτημα των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.
Και θα το πράξει ενώπιον, μάλιστα, του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, με το ενδεχόμενο για κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του να είναι μεν λιγότερο πιθανό εν μέσω έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά να μην έχει ακόμη αποκλειστεί οριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται έτσι να επισημάνει πως η Συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της – εν προκειμένω η Τουρκία – παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται κατά ενός άλλου μέλους της. Επίσης, θα στιγματίσει την τακτική των ίσων αποστάσεων που έχει εκφράσει έως τώρα το ΝΑΤΟ, αντιπαραβάλλοντας τη στήριξη που παρέχει στην Αθήνα η Ευρώπη και υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, όπου οι έκνομες ενέργειες της Άγκυρας καταδικάστηκαν από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ.
Click4more: Στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Το ίδιο πρόκειται να επιδιώξει, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης και στην επερχόμενη Σύνοδο στις Βρυξέλλες (12-13/12).
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους δημοσιογράφους, εξάλλου, ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου και δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και ν’ αποφεύγει προκλητικές και έκνομες ενέργειες, επιδιώκοντας – όπως πρόσθεσε – με διάλογο, καλή πίστη, νομιμότητα και ειρηνικό τρόπο ακόμη και τη διευθέτηση διαφορών.
Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικώς για το ζήτημα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη, αφού, μεταξύ άλλων, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου επηρεάζουν άμεσα γαλλικές και ιταλικές εταιρείες που εμπλέκονται στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Επίσης, θα θέσει το ζήτημα και κατά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με το ραντεβού τους να ανανεώνεται επισήμως πλέον για τις 7 Ιανουαρίου στο Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Αμερικανού προέδρου, ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας είναι και οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, άλλωστε, στις παράνομες ενέργειες και τη γενικότερη στάση της Τουρκίας και κατά τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Μαδρίτη, τονίζοντας ότι η Άγκυρα υπονομεύει τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων αερίου στην ευρύτερη περιοχή.
Διπλωματικός πυρετός
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται και ο διπλωματικός πυρετός. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ύστερα από την επίσκεψή του στο Κάιρο και τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του (Σκάι) ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σύντομα στην ανακήρυξη ΑΟΖ από κοινού με την Αίγυπτο. Παράλληλα, πριν μεταβεί στο Λονδίνο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα κάνει μια στάση στις Βρυξέλλες και θα συναντηθεί με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Γιόζεπ Μπορέλ.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Τουρκία αυτή τη στιγμή εμμένει στην απόπειρα κατάργησης των θαλάσσιων ζωνών νησιών όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος και το Καστελόριζο και μάλιστα με ανυπόστατα νομικά μνημόνια σαν αυτό που υπογράφηκε με τη Λιβύη.
Click4more: Τα… είπε με την αντιπολίτευση ο Δένδιας για την τουρκική προκλητικότητα
Έτσι, δεν μπορεί να θίξει με βάση και το Δίκαιο της Θάλασσας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των νησιών της, ενώ η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα πως ναι μεν είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές πρέπει να γίνονται μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και να μην συνδυάζονται οι δηλώσεις καλών προθέσεων με καθημερινή παραβατικότητα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπρόσωπους των κομμάτων, με την κυβέρνηση πάντως ν’ απορρίπτει το αίτημα Τσίπρα για αντίστοιχη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό ή το αίτημα Γεννηματά για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, κρίνοντας ότι δεν συντρέχει αυτή τη στιγμή επείγον λόγος που να το επιβάλλει. Άλλωστε, όπως προσθέτουν κυβερνητικά στελέχη, δεν υπήρξε αιφνιδιασμός ως προς τις ενέργειες της Τουρκίας, καθώς ειδικά το ζήτημα του μνημονίου με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες είναι γνωστό από το καλοκαίρι και έχει τεθεί από τότε στις Βρυξέλλες από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.