Όχι μόνο δεν θα αποδράσουν από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης – όπως τους εγκαλεί η κυβέρνηση – αλλ’ επιπλέον στη ΝΔ φιλοδοξούν να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον καταστατικό χάρτη της χώρας.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ την ερχόμενη Τρίτη, με τον πρόεδρο του κόμματος να παρουσιάζει τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι προτάσεις κινούνται στο πλαίσιο αυτών που είχε διατυπώσει το 2016, όταν άνοιξε η σχετική συζήτηση, αλλά εγκαταλείφθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως λένε στην οδό Πειραιώς.
Επίσης, απαραίτητη συνθήκη για να δώσει η ΝΔ συναίνεση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να δεχθούν κι από την άλλη πλευρά τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να τις στηρίξουν και η ΝΔ να στηρίξει τις δικές τους και εν τέλει ν’ αποφασίσουν οι πολίτες ποιες προκρίνονται, με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές.
Κάτι τέτοιο φαντάζει, ωστόσο, απίθανο αυτή τη στιγμή. Τούτο έδειξε και η ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων ανάμεσα σε Μαξίμου και Πειραιώς, με πιο χαρακτηριστική αυτή της ΝΔ προς τον Αλέξη Τσίπρα για τον… ορισμό της λέξης «κωλοτούμπα» και αναφορές σε «σαλτιμπάγκους της εξουσίας».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, εμμένουν στη θέση ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος εκκινεί από μικροπολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης και δεν αποτελεί μια ουσιαστική πρόταση εκ μέρους του πρωθυπουργού για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, των θεσμών και του ίδιου του κράτους. Πάντως, όχι μόνο δεν εκφράζουν διαφωνία, αλλ’ επίσης επιδιώκουν την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Εισηγητής της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση ορίστηκε, εξάλλου, ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος είχε αναλάβει και τη σύνταξη των «γαλάζιων» προτάσεων το 2016.
Από την οδό Πειραιώς έγινε επίσης γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα δώσει το παρών στο συνέδριο του Ποταμιού το Σαββατοκύριακο. Κατά πληροφορίες, αφορμή γι’ αυτό αποτελεί η διαφαινόμενη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη και βουλευτών του απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει πρόβλημα να δώσει ακόμη και ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εάν αυτό χρειαστεί. Αυτή φαντάζει ως η μία όψη του νομίσματος για την απουσία Μητσοτάκη, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχε δώσει κανονικά το παρών στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και μάλιστα χειροκροτήθηκε κατά το χαιρετισμό του από τους συνέδρους.
Η άλλη όψη του νομίσματος έχει να κάνει με το ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει ν’ αποφύγει το φωτογραφικό κάδρο δίπλα στον Βασίλη Λεβέντη και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη – εφόσον πράγματι είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει το κυβερνών κόμμα – δεδομένου πως η απουσία της Φώφης Γεννηματά, μετά τη ρήξη της με τον κ. Θεοδωράκη, που οδήγησε και στην αποχώρησή του από το ΚινΑλ, είναι επίσης σίγουρη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο, θα δώσει κανονικά το παρών στο συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ξεκινά σήμερα και διεξάγεται στην Αθήνα. Από αυτό, θα περάσουν μεταξύ άλλων και οι δύο υποψήφιοι του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του Μαΐου, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του προς τον Μάνφρεντ Βέμπερ έναντι του Αλεξάντερ Στουμπ.
Του Αιμίλιου Περδικάρη