Με διάθεση συναίνεσης η οποία στην συνέχεια πήγε... περίπατο ξεκίνησε η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την συνταγματική αναθεώρηση. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και η Φώφη Γεννηματά με τον πρωθυπουργό συγκρούστηκαν ανελέητα με βαριές κουβέντες να ακούγονται, ενώ κάποια στιγμή μπλέχτηκε στην κουβέντα και ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού!
Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του περιέγραψε όλα όσα προτείνει το κόμμα του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μεταξύ άλλων κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην θέσουν στους βουλευτές τους θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε επίθεση με το “καλημέρα σας” στον πρωθυπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συριζοποιήσετε την συνταγματική διαδικασία».
«Δεν υφίσταται αμιγώς ιδιωτικό πανεπιστήμιο, τουλάχιστον όχι στον ευρωπαϊκό χάρτη», είπε κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εάν υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσα στον ευρωπαϊκό χάρτη, τότε θα υπόκεινται στις διατάξεις τις οποίες ορίζει το ισχύον πλαίσιο ανταγωνισμού της ΕΕ. Και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τα ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία ούτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».
Οι μπαχαλάκηδες, και οι διάφοροι Ρουβίκωνες οι οποίοι σήμερα έχουν καταλάβει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, και οι έμποροι ναρκωτικών, να γνωρίζουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω από το δημόσιο Πανεπιστήμιο
Αναφερόμενος στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς των κληρικών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σήμερα είναι μόνιμοι, όχι γιατί θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και προβλέπεται μονιμότητα κατά το Σύνταγμα, αλλά επειδή αυτό προβλέπει ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας και προσέθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ: «Θα σας πρότεινα να μην δημαγωγείτε με μια συμφωνία που έρχεται να δώσει μια θεσμική λύση με συμβιβασμούς σε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και την Πολιτεία πάνω από 70 χρόνια προς άγραν ορισμένων ψήφων κληρικών, όπως κάνατε και σε άλλο θέμα, εθνικό, με την Πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου άλλη άποψη είχατε και προκειμένου να ψαρέψετε στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αλλάξατε την άποψή σας».
Επίσης, ο πρωθυπουργός σχολίασε τη θέση την οποία διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης, ότι άλλη είναι η Βουλή που θα προτείνει τις αλλαγές για την αναθεώρηση και άλλη θα έχει την ευθύνη για το περιεχόμενο της αναθεώρησης.
«Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτό που επιθυμείτε στην πραγματικότητα, είναι όχι να έχει η παράταξή σας τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτά στα οποία μπορούμε να συναινέσουμε, αλλά να προχωρήσετε σε μια, ιδεολογικά, δική σας αναθεώρηση. Γι΄ αυτό προτείνετε κάτι πρωτοφανές. Όχι να διερευνήσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, πάνω σε αυτά που μπορούμε, και αυτό να εξασφαλισθεί με 180 ψήφους σε αυτή τη Βουλή και 151 στην επόμενη, αλλά με μια διαδικασία, πρωτάκουστη, πρωτοφανή, για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα από το 1974 έως σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε σημείωμα του καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου σύμφωνα με το οποίο η πρώτη Βουλή είναι η προτείνουσα αλλά θα δεσμεύει και ως προς την κατεύθυνση τα άρθρα τα οποία θα επιλέξει να αναθεωρηθούν. Ακόμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή, μόνο ως προς τα άρθρα αλλά και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέγνωσε στο Σώμα άποψη του κ. Βενιζέλου ότι η πρώτη Βουλή καθορίζει όχι μόνο την ανάγκη αλλά και την κατεύθυνση της αναθεώρησης, και υπογράμμισε ότι η άποψη αυτή διατυπώθηκε το 2001 κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία έγινε επί κυβερνήσεως Σημίτη.
«Οπότε κ. Μητσοτάκη μαζέψτε τα επιχειρήματά σας, αλλά μην προσπαθείτε με ειρωνείες να αποδομήσετε άλλες απόψεις, όταν υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, και απόψεις όπως αυτές που έχει διατυπώσει ο πρώην συνέταιρός σας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Φουλ επίθεση από την Φώφη Γεννηματά
Μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής , η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε για σοβαρό πρόβλημα τήρησης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενοχλημένη από το γεγονός ότι δεν έδωσε το λόγο κατά σειρά στην ίδια και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς αλλά επέτρεψε για αρκετό χρονικό διάστημα την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Όταν δεν λειτουργεί η Βουλή με ευθύνη του προέδρου της και κουρελιάζεται ο κανονισμός της, ιδιαίτερα σε μια τέτοια συζήτηση για το Σύνταγμα, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας. Και έχετε τεράστια ευθύνη εσείς προσωπικά. Εδώ μέσα είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίζετε το λόγο στον πρόεδρο του κόμματός σας», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χειροκροτούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της.
Εξαπέλυσε ακόμη επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ λέγοντας ότι έχουν κουράσει με την σικέ τους μονομαχία. «Δεν σας βγαίνει ρε παιδιά. Πάρτε το επιτέλους απόφαση. Πρέπει να διαλύσετε και τη Βουλή; Πρέπει να καταστρέψετε ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία των πολιτικών και του κοινοβουλίου; Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Είναι ντροπή να μην μπορούμε να συζητήσουμε έτσι όπως οργανώνεται από τον κανονισμό της Βουλής για το Σύνταγμα, που είναι η κορυφαία διαδικασία συναίνεσης και συνεννόησης».
Η κ. Γεννηματά εκφράζοντας την απογοήτευσή της είπε ότι οι θεσμοί μπαίνουν στο ζύγι των κομματικών σκοπιμοτήτων .« Με ευθύνη της κυβέρνησης αυτή η κορυφαία διαδικασία κινδυνεύει να εκφυλιστεί», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφερόμενη στον κ. Τσίπρα υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί το Σύνταγμα για πολιτική σκοπιμότητα και πως δεν ενδιαφέρεται για την Αναθεώρησή του αλλά για τη διαχείριση της επερχόμενης ήττας . « Το παραμύθι σας δεν έχει λύκο», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.
«Συναγωνίζεσθε τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό», είπε στον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο επέκρινε ότι δεν απάντησε στις προτάσεις που ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ενώ τώρα δείχνει συγκαταβατικός.
Το κλείσιμο της τοποθέτησης της Φώφης Γεννηματά πυροδότησε μια νέα αντίδραση, αυτή τη φορά από τον Πάνο Καμμένο. Η κα Γεννηματά είπε «Εμείς δεν έχουμε καμία συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη εσείς κοιτάξτε δίπλα σας στα υπουργικά έδρανα. Εσείς κυβερνάτε με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ».
Καμμένος σε Γεννηματά: «Τώρα η Δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη. Θα δούμε λοιπόν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος!
«Είστε εσείς που εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών και όχι εμείς οι ακροδεξιοί εταίροι!», ήταν η οργισμένη αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου στην αναφορά της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά ότι «ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα».
«Η κ. Γεννηματά είπε ότι ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα. Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιό, ούτε μόρφωμα. Είμαστε ένα Κίνημα που κινείται στο χώρο του δημοκρατικού κέντρου. Είμαστε άνθρωποι που προήλθαμε από τη ΝΔ – με την οποία συνεργαστήκαμε, πριν πάρει τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη και την ακροδεξιά, με την οποία διαφωνήσαμε και με την οποία δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε ποτέ – και με το ‘πατριωτικό ΠΑΣΟΚ’ που εγκατέλειψε τους κλέφτες και τους απατεώνες που σήμερα έχουν γεμίσει τον Κορυδαλλό», ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου.
«Η κ. Γεννηματά η ίδια, αντί να λέει ότι νομοθετούσε κατά εκείνων που βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό, να της θυμίσω ότι ήταν αυτή που προέτρεπε – η ίδια προσωπικά και η κοινοβουλευτική της ομάδα – τον πρόεδρο της επιτροπής, να πει ότι οι λογαριασμοί του Παπαντωνίου ήταν κινητά τηλέφωνα! Αυτοί είναι οι συνεργοί των εγκλείστων σήμερα στον Κορυδαλλό και εκείνων οι οποίοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη! Τις απάτες και τις κλοπές του ΠΑΣΟΚ δεν θα τις ξεχάσει ποτέ ο ελληνικός λαός!» είπε επίσης ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Τώρα η Δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη. Θα δούμε λοιπόν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος! Είστε εσείς που εκπροσωπείτε αυτούς, με την κλαδική διαρρηκτών της ελληνικής πολιτικής σκηνής και όχι εμείς ακροδεξιοί εταίροι».
Απάντηση στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος. «Ο κ. Καμμένος ήταν παρών, ως βουλευτής και υπουργός, όλα τα τελευταία χρόνια. Θέλω να του κάνω μια υπενθύμιση. Το 2010 ή το 2011, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο τον νυν βουλευτή της πλειοψηφίας σας τον κ. Μπόλαρη, είναι αυτή η οποία παρέπεμψε τον κ. Τσοχατζόπουλο. Δεν δικαιούστε να μην το θυμάστε γιατί ήσασταν εδώ. Το 2004-2005 δεν είχε βρεθεί ούτε ένας λογαριασμός σχετικός. Συνεπώς οι επιτροπές εκείνες, όλων των κομμάτων και εσείς και η ΝΔ, και τα δύο κόμματα της αριστεράς, εντόπιζαν αδυναμία στοιχείων. Όταν όμως τα στοιχεία προέκυψαν και οι υποψίες απομακρύνθηκαν από το χώρο μας, και μέσα από θεσμικές διαδικασίες επιτρέψαμε, βοηθήσαμε, δώσαμε όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, να λειτουργήσει. Θυμάστε πολύ καλά ότι όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους εισαγγελείς διαφθοράς είναι δικές μας νομοθετικές επιβολές, έγιναν το 2010 και το 2011, αυτά για να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Ο κ. Λοβέρδος θα δει την υπογραφή του και της κ. Γεννηματά όταν οι ίδιοι λογαριασμοί, που τώρα ανοίχτηκαν, είχαν έρθει στην εξεταστική και τότε βεβαίωναν ότι ήταν λογαριασμοί τηλεφώνων», ανταπάντησε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Αυτοί οι ίδιοι λογαριασμοί είναι που βρέθηκαν τα εκατομμύρια. Τώρα θα έρθουν και τα φτυάρια και τότε θα δούμε τι υπάρχει από κάτω».