Εκλογές ακόμη και μέσα στον Χειμώνα βλέπουν πολλοί. Το γιατί έχει να κάνει με διάφορα “ατυχήματα” που μπορεί να συμβούν σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Πλέον όλα δείχνουν ότι οι συντάξεις και η συμφωνία των Πρεσπών για “Βόρεια Μακεδονία” θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική μάχη η οποία ωστόσο μπορεί να είναι σύντομη, καθώς οι κάλπες μπορεί να στηθούν ανά πάσα στιγμή και αυτό δεν έχει να κάνει μονάχα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Το πρώτο “ατύχημα” για την κυβέρνηση μπορεί να συμβεί στη συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς οι εξελίξεις στα Σκόπια τρέχουν με ρυθμούς που μάλλον φέρνουν νωρίτερα τα αποτελέσματα απ’ ότι είχαν υπολογιστεί αρχικά. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο γειτονικό κράτος φαίνεται ότι κάμπτονται υπό την έννοια ότι και με τη βοήθεια ξένων παραγόντων υπάρχει πολυδιάσπαση. Η κυβέρνηση Ζάεφ μοιάζει να τρέχει το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και να ξεπερνάει τα εμπόδια το ένα πίσω από το άλλο στους προβλεπόμενους χρόνους. Κάπως έτσι μοιάζει ορατό το ενδεχόμενο, μετά το δημοψήφισμα, ως τα τέλη του χρόνου να έχουν προχωρήσει και οι απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές. Κάπου εκεί θα ξεκινήσουν και οι υποχρεώσεις, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών και για την Ελλάδα. Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, οι Σκοπιανοί προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα θα πρέπει και η ελληνική πλευρά να φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή.
Σε αυτό το σημείο μπαίνει ο Πάνος Καμμένος που και χθες σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την Κυβέρνηση.
Η κίνηση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι η συμφωνία δεν θα περάσει ή ότι η κυβέρνηση θα “πέσει” καθώς μπορεί να βρει υποστηρικτές τόσο για να περάσει η συμφωνία όσο και για να συνεχίσει το έργο της. Διαμορφώνει ωστόσο ένα κλίμα το οποίο είναι δύσκολα διαχειρίσιμο και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πρόωρες εκλογές.
Εκλογές οι οποίες ωστόσο μπορούν να είναι ακόμη πιο πρόωρες για άλλο λόγο. Ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από τη διαχείριση του θέματος των συντάξεων. Σε αυτό το πεδίο από υπουργικά στόματα το εμπόριο ελπίδα καλά κρατεί, ωστόσο από τη μεριά των δανειστών τα νούμερα δεν βγαίνουν. Το ζήτημα φαίνεται ότι έχει παραπεμφθεί για το Eurogroup του Δεκεμβρίου όταν πια θα έχουν φανεί όλα τα οικονομικά δεδομένα.
Όλα δείχνουν όμως ότι ήδη οι δανειστές ψαλιδίζουν το πλεόνασμα και μαζί και τις επιδόσεις της οικονομίας γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το ενδεχόμενο να παγώσει το θέμα των μειώσεων των συντάξεων.
Ακόμη και στην περίπτωση που οι μειώσεις είναι μικρότερες ή γίνουν σε λιγότερους συνταξιούχους και πάλι η κυβέρνηση θα είναι αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια εκατομμυρίων συνταξιούχων.
Την ίδια ώρα και ενώ τα αναδρομικά των υπαγόμενων στα λεγόμενα Ειδικά Μισθολόγια μπορούν να αποτελέσουν ένα “συν” για την κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για 13η σύνταξη ή ευρύτερο κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ανάχωμα στις αντιδράσεις για τις μειώσεις των συντάξεων. Ήδη οι δανειστές ψαλιδίζουν το πλεόνασμα από τα 700 εκατομμύρια που λέει η κυβέρνηση στα 400.
Καθώς όλα αυτά θα κριθούν περί τα τέλη του χρόνου, κάποιοι τοποθετούν στην ίδια περίοδο και τις αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών. Λένε μάλιστα με νόημα ότι ακόμη και στην περίπτωση των περικοπών η κυβέρνηση θα μπορεί να επαναλάβει το επιχείρημα “εμείς θέλουμε αλλά δεν μας αφήνουν” και να το κάνει και προεκλογικό σύνθημα.