Με συγκεκριμένες προτάσεις επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «ξορκίσει» την παροχολογία της κυβέρνησης, στο τελευταίο σπριντ πριν από τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής.
Έτσι, μετά τη στοχευμένη εκδήλωση για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και τις δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ για αύξηση του εισοδήματός τους, την ημέρα ακριβώς που οι συνταξιούχοι έβλεπαν στους λογαριασμούς τους τη 13η σύνταξη ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για «μόνιμο μηχανισμό προστασίας των συνταξιούχων».
Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ο μηχανισμός αυτός θα αντικαταστήσει το ΕΚΑΣ και θα δημιουργηθεί από το 2020 και θα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σύστημα εξαγοράς ψήφων, όπως χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης. Υπενθύμισε δε ότι οι συνταξιούχοι έχουν χάσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 2.000 ευρώ σε ετήσια βάση. «Δεν υποτιμώ τη στήριξη των συνταξιούχων που δίνεται κι ελαφρώς κουτσουρεμένη, αλλά ναι, θα έχουμε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων και δεν θα δίνουμε (βοηθήματα) ανάλογα με τον εκλογικό κύκλο. Διότι αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο μία οικονομική πολιτική που μπορεί να μεγαλώσει την πίτα», τόνισε, υποσχόμενος παράλληλα ότι δεν θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου, από την οποία οι συνταξιούχοι θα έχαναν μία ακόμη σύνταξη το 2020.
Εστιάζοντας, εξάλλου, στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν λέει τίποτα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τους νέους» κι αντιθέτως υπογράμμισε ότι σ’ αυτό το σημείο εστιάζει η ΝΔ: «Μας ενδιαφέρει το παιδί και το εγγόνι να μπορεί να στηρίξει τον συνταξιούχο βρίσκοντας δουλειά», είπε. Επανέλαβε δε τη δέσμευσή του ότι με ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 4%, ο κατώτατος μισθός θ’ αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό.
Αυτό αναμένεται να είναι και το περίγραμμα των τοποθετήσεων του κ. Μητσοτάκη στις ομιλίες και τις περιοδείες του στο δρόμο προς τις κάλπες, καθώς η τακτική της ΝΔ εστιάζει στις θετικές προτάσεις και όχι στην προσωπική αντιπαράθεση του προέδρου της με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θα δοθούν απαντήσεις στη λογική της πόλωσης, αλλά η ανάγκη για τη ΝΔ να προσελκύσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και να διευρύνει τα ποσοστά της και τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, περνά μέσα από το θετικό, προγραμματικό λόγο και το τρίπτυχο «μειώσεις φόρων και εισφορών, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ασφάλεια».