- Το έγγραφο ζητεί την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για δύο χρόνια. - Προτείνεται η άμεση αποστολή επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. - Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση ότι έχει τεθεί τέτοιο θέμα.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διαψεύδει αλλά το εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης περιγράφει το σχέδιο για διετή έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν! Το έγγραφο ζητεί την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για δύο χρόνια «όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων».
Τίτλος του εγγράφου είναι «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν» και σε αυτό προτείνεται η άμεση αποστολή επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και η ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα με τρίτες χώρες (rapid border intervention teams – (RABITs), ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.
Το έγγραφο αυτό έχει αποδέκτες την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. (COREPER) και το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που γίνεται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο (3-4 Δεκεμβρίου). Σε αυτό φωτογραφίζεται η χώρα μας και αναφέρεται στην: «αδυναμία ορισμένων κρατών μελών να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση του κεκτημένου του χώρου Σένγκεν.
Η Προεδρία καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει τέσσερα σημαντικά ζητήματα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατική απειλή:
– Την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη σε περίπτωση επαναφοράς ελέγχων στα σύνορά τους
– Την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων
– Την αύξηση των ελέγχων για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση
– Την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα
«Αναληθή» χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν. «Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών» σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.