Πέμπτη, 21 Νοε.
20oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Live το Διαρκές Συνέδριο – Η μάχη των «5» και το πρώτο crash test για Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Live το Διαρκές Συνέδριο – Η μάχη των «5» και το πρώτο crash test για Κασσελάκη

Ανοίγουν σήμερα, Σάββατο (02.09.23) τα χαρτιά τους οι πέντε υποψήφιοι που διεκδικούν το «τιμόνι» στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, σηματοδοτώντας την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την εκλογή προέδρου στο κόμμα. 

Οι προβολείς είναι στραμμένοι στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία εγκρίθηκε λίγο πριν ξεκινήσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος συγκέντρωσε τελικά τις 30 απαιτούμενες υπογραφές, με τον ξάδελφο του Αλέξη Τσίπρα, τον Παύλο Πολάκη και άλλα επιφανή στελέχη του κόμματος να δηλώνουν τη στήριξή τους.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με την ομόφωνη έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων. Οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν ως ενιαία πρόταση. Επιπλέον εγκρίθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία για την προεδρία του κόμματος.

Σημειώνεται πως στις εργασίες του συνεδρίου δεν δίνει το «παρών» ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

«Η διαδικασία εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημείο καμπής και ώρα ευθύνης για όλους», ανέφερε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, στην έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το στοίχημα είναι η προσέλευση στις κάλπες. Όλες και όλοι πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι δυνατός. Το μήνυμα για μια ενωμένη και ισχυρή Αριστερά για έναν ενωμένο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει προοπτική στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του», πρόσθεσε ο ίδιος.

 Στην ομιλία της η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα: «Σήμερα γράφουμε στην πράξη τη νέα σελίδα για το κόμμα και κηρύσσουμε την αρχή της διαδικασίας ανασυγκρότησης. Μίας διαδικασίας ανασυγκρότησης που έχει την στήριξη του εμβληματικού προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, του πρώτου αριστερού πρωθυπουργού της χώρας. Του επικεφαλής μίας κυβέρνησης που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και στήριξε τους κοινωνικά ασθενέστερους. Μίας κυβέρνησης που ανέλαβε την ιστορική ευθύνη και υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρόεδρος ενός μικρού κόμματος της Αριστεράς και έγινε πρόεδρος του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος της Ευρώπης».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα λέγοντας: «Η επόμενη ημέρα έχει αρχίσει, σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για την νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγουμε την πόρτα για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία δεν γίνεται σε συνθήκες θερμοκηπίου, γίνεται σε συνάφεια με την κοινωνία και τα προβλήματά της και με όσα συμβαίνουν στην χώρα, τα οποία παρουσιάζει ως αναπόφευκτα ή ακόμη και φυσικά η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Καταλόγισε αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και πρόσθεσε ότι την συνοδεύουν «το ψέμα, η συγκάλυψη, η διαστρέβλωση. Όλα αυτά δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας. Ο πολιτικός μας ανταγωνισμός οφείλει να είναι ανταγωνισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν αξίζει στην Ελλάδα η εικόνα ενός παντοδύναμου πρωθυπουργού και μίας διασπασμένης αντιπολίτευσης. Η κοινωνία δεν μας περιμένει, η ΝΔ και η ακροδεξιά είναι ήδη εδώ και ρίχνουν την βαριά σκιά τους».

«Η επόμενη ημέρα να μας βρει πιο δυνατούς για τη μεγάλη αλλαγή»

«Το σημερινό μας συνέδριο διεξάγεται σε μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά, το κόμμα, την κοινωνία», ανέφερε ο από την πλευρά του ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης.

Είπε ότι μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και «μετά την απόλυτη επικράτηση της Δεξιάς σε κάθε έκφανση», έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική συγκυρία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι ήδη από την αρχή της νέας θητείας της «ξεδιπλώνει την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα της». Σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ελληνική Αριστερά, κυβερνώσα Αριστερά και δικαίωσε τους αγώνες γενεών. Υπογράμμισε ότι τώρα «καλούμαστε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο βίαιης ωρίμανσης» και ότι «η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει πιο ενωμένους, πιο δυνατούς και αποφασισμένους για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και ένας λαός που έχει περάσει πολλά». Πρόσθεσε ότι κι εμείς τον έχουμε απογοητεύσει αυτόν τον λαό, όμως περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ λύσεις και όραμα. «Εμείς έχουμε τα εργαλεία γι’ αυτό. Να ενεργοποιήσουμε το κόμμα μας, τις οργανώσεις μας, τα ινστιτούτα μας…», τόνισε μεταξύ άλλων. 

Ζήτησε να δοθούν όλες οι δυνάμεις στις εκλογικές διαδικασίες, «να τις μετατρέψουμε σε γιορτές δημοκρατίας για να αναγεννηθεί η ελπίδα και να δώσουμε δύναμη στη νέα ή τον νέο πρόεδρο». Τόνισε ότι χρειάζεται ένας δυνατός-ή πρόεδρος αλλά και ένα δυνατό κόμμα που θα τροφοδοτεί τον/την πρόεδρο με δύναμη. «Πρόεδρος και κόμμα είναι αλληλένδετα, ένα ενιαίο όλον», σημείωσε. Ο κ. Βασιλειάδης έκλεισε την τοποθέτηση του με μια προτροπή του προς τους υποψήφιους προέδρους, όχι ως αναπληρωτής γραμματέας αλλά ως απλό μέλος και ως απλός πολίτης, όπως είπε: «Από το κόμμα, για το κόμμα, με το κόμμα, σπάστε τις παραλυτικές ισορροπίες που κρατούν το κόμμα καθηλωμένο και άνευρο. Αφήστε άσβεστη την παρακαταθήκη του Αλέξη για την κυβερνώσα Αριστερά, τον κορμό της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης του τόπου».

Αχτσιόγλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατέβει στην κοινωνία»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατέβει στην κοινωνία». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος η μία εκ των πέντε υποψηφίων για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Η ίδια εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, αναφέρθηκε πολλάκις στον Αλέξη Τσίπρα και σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, δήλωσε πως πρόκειται για «ψήφο ανοχής, όχι ενθουσιασμού».

Τονίζοντας πως για την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, «η ευθύνη βαραίνει όλους», η Έφη Αχτσιόγλου είπε από το βήμα του Συνεδρίου ότι «θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν θέλουμε να εκφράσουμε την οικονομική ολιγαρχία, τα κομματικά τζάκια και τις ελίτ. Δεν είμαστε με όλους. Ήμασταν και είμαστε με τους πολλούς».

Κάνοντας αποτίμηση του αποτελέσματος της κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια τόνισε πως «εκτιμώ ότι δεν συλλάβαμε έγκυρα και ουσιαστικά ότι η αντίθεση μνημόνιο και αντιμνημόνιο άρχισε να φθίνει από το 2018 και μετά». Μετά το ότι οι Έλληνες ήθελαν μια άλλη εποχή», συμπλήρωσε. «Και εδώ η ευθύνη μας βαραίνει όλους» υποστήριξε, λέγοντας πως «την πιο κρίσιμη στιγμή, επικράτησε σε εμάς μια προβληματική εσωστρέφεια».

Όπως είπε η ίδια, «εξασθένισαν οι δεσμοί μας με την κοινωνία», με τις εργαζόμενες γυναίκες, με τους νέους, με τους επιστήμονες και με το αίτημά τους για βελτίωση της ζωής τους. «Από αυτήν την απόσταση καθορίστηκε το εκλογικό αποτέλεσμά» τόνισε η υποψήφια Πρόεδρος του κόμματος, συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατέβει στην κοινωνία από τον Πρόεδρό του μέχρι το κάθε μέλος».

Θυμήθηκε δε την πρώτη της κομματική ομιλία το 2007 «στη Θεσσαλονίκη των φοιτητικών μου χρόνων», όπως είπε, προανήγγελλε για το Άρθρο 16 ότι είναι «μια μάχη που θα πρέπει σύντομα να την ξαναδώσουμε». Χαρακτήρισε το 2007 ως χρονικό μεταίχμιο που σήμανε το τέλος της εποχής της φαινομενικής ευημερίας, για να προσθέσει πως το 2010 «εγκαινιάσαμε μια συγκλονιστική πορεία», όπου «αυτή η συγκλονιστική διαδρομή θα έχει πάντα την σφραγίδα Τσίπρα», πρόσθεσε.

Πλέκοντας το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα, η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε πως «εκεί που όλοι βλέπαν αδιέξοδα, ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε δυνατότητες» και πρόσθεσε πως ο κ. Τσίπρας «πέτυχε το ιστορικά αδιανόητο: την Αριστερά στην κυβέρνηση».

«Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Μην περιμένετε να κάνουμε πίσω. Υπήρξαν κενά, αδυναμίες, ολιγωρίες», όπως και υπήρξαν συμβιβασμοί, αλλά υπήρξαν και ήττες», είπε και πρόσθεσε: «αλλά υπήρχε η μία και μεγάλη νίκη η απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας», τόνισε.

Εξαπολύοντας τα βέλη της στην κυβέρνηση, η κυρία Αχτσιόγλου διερωτήθηκε «ποια είναι η εικόνα αυτές τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ;», εκτιμώντας πως «η κοσμογονία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μια δυστοπία».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πέσει σαν ώριμο φρούτο» πρόσθεσε. «Εμείς θα πρέπει να είμαστε εκεί, όχι μόνο για να καταδείξουμε τις ανεπάρκειες αλλά και τις ευθύνες της ΝΔ», αλλά «να πείσουμε ότι η δυστοπία δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα». «Επιβιώνετε, αρκεί. Αυτό δεν μας λέει ο κ. Μητσοτάκης;» διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να βρεθούμε παντού, να σημάνουμε ένα συναγερμό».

Κασσελάκης: «Θα κάνω όσα δεν έκανε ο Αλέξης» – «Δεν θα δεχτώ καμία υπονόμευση»

Την πρώτη του ομιλία μπροστά στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, στο Διαρκές Συνέδριο.

Στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του πως είναι «φυτευτός» των Αμερικανών, πως η υποψηφιότητά του είναι η πιο «δεξιά» υποψηφιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε πως τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας έχουν λυσσάξει μαζί του, γιατί είναι ένας άνθρωπος που επιφανειακά έπρεπε να είναι μαζί τους αλλά αυτός θέλει να τους κερδίσει.

Επίσης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας, και προανήγγειλε τις αλλαγές που θα κάνει στην λειτουργία του εάν εκλεγεί πρόεδρος.

Ανέφερε επίσης πως θέλει να κάνει όσα δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, όχι επειδή δεν ήθελε αλλά επειδή δεν τον άφησαν.

Υπενθυμίζεται πως η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη εγκρίθηκε αφού κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές από μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Παππάς: Δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 32% του 2019 – Το βήμα μετασχηματισμού ήταν δειλό και μισό

«Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας στην παράταξη για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα για όλες και όλους», τόνισε σήμερα (2.9.2023) ο Νίκος Παππάς στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας αναλογισμό των λαθών που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη φετινή εκλογική συντριβή του, ο Νίκος Παππάς, εκ των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, στάθηκε στη μεταξύ άλλων στο οργανωτικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, επισημαίνοντας ότι «δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 32% του 2019. Αργήσαμε να εκλέξουμε την ηγεσία μας από τη βάση. Το βήμα μετασχηματισμού ήταν δειλό και μισό. Δεν αξιοποιήσαμε και δεν ενσωματώσαμε τα 110 χιλιάδες νέα μέλη». 

Αναφερόμενος στην νυν κυβέρνηση, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «δεν θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία αυτής της τοποθέτησης για να αναλύσω ακόμα μία φορά το πόσο κακή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Ούτε για να επαναλάβω ακόμα μία φορά το σύνολο των ψηφισμένων προγραμματικών μας θέσεων ή κάποιων παραλλαγών τους. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν παραγωγικό. Θα επικεντρωθώ, λοιπόν, στο τι πρέπει εμείς να κάνουμε για να ξανακερδίσουμε.

Θα πω όμως, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει πολύ νωρίς ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό, αλλά την ολόπλευρη κρίση. Και στην κοινωνία και στην οικονομία και στους θεσμούς και στο περιβάλλον. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχει σύντομα πολιτική φθορά, Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα κερδίζουμε εμείς; Κάθε άλλο. Δεν υπάρχει ώριμο φρούτο, ούτε αυτόματο πολιτικό εκκρεμές.

Για να ανακάμψουμε και να κερδίσουμε, υπάρχουν σαφείς πολιτικές, προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις».

Μιλώντας για τις πολιτικές προϋποθέσεις, είπε ότι «μεταξύ άλλων να διασφαλίσουμε πολιτική και κοινωνική ευρύτητα. Και αν η σύγχρονη ταυτότητά μας, όπως την προσδιορίσαμε στη διακήρυξή μας, ήταν επίκαιρη το 2019, είναι πολλαπλά επίκαιρη το 2023. Σήμερα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε ότι είμαστε μια νέα μεγάλη αριστερή, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, μια νέα μεγάλη Αριστερά, που θα ενσωματώνει τις θετικές εμπειρίες του παρελθόντος. Μία παράταξη που συσπειρώνει τον κόσμο από την Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο. Ένα μείγμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού είναι αναγκαίο προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο έτσι θα αποκλείσουμε τα σενάρια που μας θέλουν συμπληρωματική δύναμη. Μόνο έτσι θα πείσουμε ότι είμαστε η μόνη ανταγωνιστική δύναμη στη ΝΔ του Μητσοτάκη.

Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να εκφράζουμε μόνο τη ριζοσπαστική Αριστερά. Ότι η στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού ήταν ένας ασπόνδυλος πολυσυλλεκτισμός. Υπάρχει και η άποψη ότι δεν πρέπει να μιλάμε για παράταξη από την Αριστερά ως το Κέντρο γιατί αυτοί οι όροι είναι ξεπερασμένοι, είναι αδειανά πουκάμισα και μας αρκεί να λέμε ότι απευθυνόμαστε στους πολλούς. Οι έννοιες “Αριστερά”, “Κέντρο” και “Δεξιά” δεν είναι έννοιες κενές. Είναι έννοιες που συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον. Αν κάποιος θα ήθελε μια κοινωνία, ένα εκλογικό σώμα χωρίς πολιτικούς προσδιορισμούς, αυτός σίγουρα δεν είναι η παράταξη μας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα “Αριστερά-Δεξιά” ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει.

Και όσο η Αριστερά δεν καταφέρει να αποσπά δυνάμεις του Κέντρου από τη στρατηγική τους συγκόλληση με τη Δεξιά δεν θα καταφέρει να έχει πλειοψηφία. Για να κερδίσουμε λοιπόν τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Δεν μπορεί να αξιώνουμε τίποτα λιγότερο από τον εαυτό μας. Πρέπει και θα το καταφέρουμε. Θα χτίσουμε την παράταξη της νίκης, την παράταξη που είναι ικανή να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Για να κερδίσουμε, υπάρχουν και προγραμματικές προϋποθέσεις. Και πρώτη από όλες να αποκλείσουμε την προγραμματική μας απονεύρωση και το να υπονοήσουμε έστω και ως υποψία, ότι οι αρνητικές πλευρές των πολιτικών που μας επέβαλε η τρόικα ήταν δικές μας επιλογές. Οι βασικές, στρατηγικές δεσμεύσεις μας ήταν, είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτες.

Παράλληλα, ο Νίκος Παππάς έκανε ξεχωριστή αναφορά στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.

«Είναι μείζον ζήτημα να επανασυνδεθούμε, όχι μόνο με τη νεολαία, τα στρώματα της μισθωτής εργασίας και της επισφάλειας, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, με τη μεσαία τάξη. 

Δεν είμαστε απλά το κόμμα της μισθωτής εργασίας. Γιατί και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων είναι άνθρωποι πολλές φορές σκληρά εργαζόμενοι. Που ενδεχομένως δουλεύουν διπλό μεροκάματο, έχουν την αγωνία της επιβίωσης της επιχείρησης και πιθανότατα υφίστανται εκμετάλλευση από τους ισχυρούς της ενέργειας ή τα καρτέλ των προμηθευτών τους.

Είναι άνθρωποι που αυτονόητα ανήκουν στην κοινωνική συμμαχία που πρέπει να χτίσουμε, για να βαδίσει η Ελλάδα στον δρόμο της δικαιοσύνης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Δεν θα τους αφήσουμε στη Δεξιά η οποία οραματίζεται σχέδια Πισσαρίδη και δημιουργικές καταστροφές των μικρών επιχειρήσεων και, μάλιστα, σε ένα πλαίσιο μηδενικών δικαιωμάτων για τους μισθωτούς. Είναι αυτονόητο, ότι αν εξασφαλίσουμε συνθήκες βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων, μπορούμε ευκολότερα να προστατέψουμε και τη μισθωτή εργασία που ακουμπά κατά 80% με 85% σε αυτές τις επιχειρήσεις

Αν έρθει μία συμφωνία με την Τουρκία που αποδομεί όσα κατακτήσαμε την περίοδο 2015 – 2019, που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα, που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή, να μην περιμένουν καμία συναίνεση από τη δημοκρατική παράταξη και την Αριστερά. Δεν θα δώσουμε τέτοια συναίνεση. Το λέμε και ως Έλληνες πατριώτες και ως δημοκράτες αγωνιστές της ειρήνης στην περιοχή. Το υποσχόμαστε ως η νέα μεγάλη, πατριωτική Αριστερά, μια παράταξη με ισχυρά πατριωτικά χαρακτηριστικά», είπε, καταδεικνύοντας τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που προκρίνει ο ίδιος. 

Όσον αφορά στις οργανωτικές προϋποθέσεις, ο Νίκος Παππάς είπε πως «δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 32% του 2019. Αργήσαμε να εκλέξουμε την ηγεσία μας από τη βάση. Το βήμα μετασχηματισμού ήταν δειλό και μισό. Δεν αξιοποιήσαμε και δεν ενσωματώσαμε τα 110 χιλιάδες νέα μέλη.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματική δημοκρατία στο κόμμα των μελών. Όχι ένα κόμμα δομών που θα καταστέλλει, θα ακυρώνει και θα αγνοεί τη βούληση των μελών. Αυτό το βήμα πρέπει να το ολοκληρώσουμε αλλά και να κάνουμε και άλλα βήματα για την αναβάθμιση της λειτουργίας ενός κόμματος των μελών. Να εκλέξουμε νομαρχιακές επιτροπές με καθολική συμμετοχή των μελών. Να εκλέξουμε νέα συντονιστικά. Να διαμορφώσουμε δίκτυα στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στον αγροτικό χώρο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να συγκροτήσουμε τις περιφερειακές μας οργανώσεις, που μεταξύ άλλων θα προετοίμαζαν το κόμμα για τις περιφερειακές εκλογές. Να δρομολογήσαμε δημοψηφίσματα. Να συγκροτούμε τα ψηφοδέλτιά μας με καθολική συμμετοχή των μελών στην επιλογή. Να αξιοποιήσουμε, επιτέλους, την κοινωνική και πολιτική διαθεσιμότητα απλών αγωνιστών και εκπροσώπων φορέων που ήρθαν να μας συνδράμουν.

Το κόμμα μας έχει ανάγκη σήμερα ένα τεράστιο κύμα δημοκρατίας και συμμετοχής που θα έχει επί της ουσίας επανιδρυτικά χαρακτηριστικά του κόμματος των μελών. Ένα κύμα που θα παρασύρει κακές πρακτικές και κλειστές πόρτες. Ένα άλμα δημοκρατίας.

Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον. Όπου κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις δυνατότητες και τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής του. Όχι πατώντας πάνω στην αποτυχία του διπλανού. Αλλά εκκινώντας από ένα περιβάλλον συλλογικής ασφάλειας και προστασίας. Όπου οι οικογένειες, οι εργαζόμενοι οι μικρές επιχειρήσεις τα βγάζουν πέρα χωρίς να υποθηκεύουν το μέλλον. Όπου η οικονομία δεν παραδίνεται στις προτεραιότητες των δυνάμεων της αγοράς. Θα οικοδομήσουμε μια χώρα όπου οι δυνατότητες του καθενός στη ζωή δεν καθορίζονται από τις συνθήκες γέννησης και της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του. Όπου κανείς δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη, χωρίς την πρώτη κατοικία του. Μια χώρα όπου ο κάθε άνθρωπος να αναπτύσσει ολόπλευρα και ελεύθερα τις δυνατότητες του. 

Ζητάμε από κάθε πολίτη που πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον να χτίσουμε μαζί το κοινό μας σπίτι. Το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Τη μεγάλη αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Την παράταξη που θα σηκώσει την χώρα στις πλάτες της. Ξεκινάμε από τις 10 Σεπτέμβρη. Χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη. Χτίζουμε το μέλλον της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της ειρήνης για την Ελλάδα. Μια καλύτερη χώρα για όλους και όλες».

Τζουμάκας: Να προχωρήσουμε σε υπέρβαση, με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης

«Επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι όχι απλά να χάσει ο Μητσοτάκης -αυτός κάνει τη βάρδια του-, αλλά να οδηγήσουμε τη δεξιά πολιτική σε ήττα», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Τζουμάκας, στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος. «Με γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Εμπρός για ένα ρεύμα νίκης, στη στρατηγική κυβερνητικού κόμματος», τόνισε.

Ο κ. Τζουμάκας δήλωσε αισιόδοξος, είπε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπέρβαση, με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης, όλοι μαζί, με τη θέληση του λαού και της νεολαίας, μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από τη κρίση». Πρόσθεσε ότι «είμαστε πολιτική δύναμη μαχόμενων ανθρώπων» κι ότι «μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν οι ιδεολογικές και πολιτικές μας αρχές, οι πολιτικές μας δυνατότητες, η θέληση για συμμετοχή σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες». «Έχουμε θέσεις και σχέδιο, ήδη έχουμε ξεκινήσει την πολιτική μας κινητοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα για να αποτελέσουμε την προοδευτική και δημοκρατική λύση στη χώρα», τόνισε.

Σημείωσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολιτικές εκλογές σε εθνική κλίμακα, είναι «σπουδαία πολιτική μάχη και θα πρέπει να είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα για να δώσουμε το πρώτο δείγμα μιας δημοκρατικής νίκης και να οδηγήσουμε σε ήττα τη συντηρητική πλευρά». «Όχι για να πέσει -γιατί δεν είναι δέντρο ούτε τείχος- αλλά να τη ρίξουμε εμείς», σχολίασε. Υποστήριξε ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει νικηφόρα αποτελέσματα σε αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο κ. Τζουμάκας είπε ότι με την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αποτέλεσε φορέα αλλαγής και προόδου, υπεράσπισης των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων και πως τώρα «χρειάζεται να ορίσουμε πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα». Τόνισε ότι δεν αρκεί ο αντικυβερνητισμός και πως μεγαλύτερη σημασία έχει ο αυτοπροσδιορισμός. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές επιλογές του κόμματος πρέπει να έχουν ιδεολογική βάση, αρχές και σχέδιο, να υπάρχουν πρωτοβουλίες και δημιουργία γεγονότων, όχι μόνο ανακοινώσεις. Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης. Επιπλέον, επανέλαβε τη σταθερή θέση του ότι απαιτείται άμεσα μια εθνική συζήτηση για τα μεγάλα θέματα στην οικονομία, τις υποδομές, το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνδεθεί με τις παραγωγικές δυνάμεις και τα συνδικάτα, να είναι πολιτικό και λαϊκό κόμμα, όχι κόμμα μηχανισμών.

Είπε ότι το κρίσιμο θέμα στις ευρωεκλογές είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «έχει υποταχθεί σε στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ και της Ουάσιγκτον, διέρχεται κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ενεργειακή». Υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κρατική οντότητα, όπως οι ΗΠΑ, με ομοσπονδία, κεντρική κυβέρνηση, γερουσία και πολιτική αυτονομία. Να αποτελέσει ενδιάμεση δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης και δύναμη αποτροπής της επερχόμενης αναμέτρησης ΗΠΑ-Κίνας, στη λογική του δεύτερου ψυχρού πολέμου που έχει ήδη ξεκινήσει, όπως είπε.

Ο κ. Τζουμάκας αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα των πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι «βιώνουμε σήμερα στον Έβρο τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, με συνολική καμένη έκταση σχεδόν 1.000.000 στρέμματα». Είπε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Μεσογείου σε καμένες εκτάσεις. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ανέλαβε τις ευθύνες της, προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Υπογράμμισε ότι στις πυρκαγιές το κρίσιμο ζήτημα είναι οι αλλαγές της χρήσης γης. Σχολίασε πως όταν καίγεται μια έκταση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κηρύσσεται αναδασωτέα, όμως -τόνισε- το κρίσιμο είναι ότι δεν αναδασώνεται. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ζητήσει και να βρει συνολικά ποιες περιοχές έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες και δεν αναδασώθηκαν και έθεσε το ερώτημα αν οι πολιτικές δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν σε μια νομοθετική ρύθμιση ότι δεν θα επιτρέπεται καμία εγκατάσταση σε καμένη περιοχή.

Ο κ. Τζουμάκας είπε ότι στις περιοδείες του κατά τις επαφές του με στελέχη της περιφέρειας έγινε δέκτης παραπόνων ότι οι προτάσεις τους δεν φτάνουν στην κορυφή του κόμματος, για να τονίσει ότι «χρειαζόμαστε να αναλάβουν τα πολιτικά τους δικαιώματα καταστατικά οι οργανώσεις, οι ΝΕ, οι περιφερειακές οργανώσεις, και να κάνει πολιτική όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι ένας τομέας και μερικοί σύντροφοι με δηλώσεις τους στα Μέσα». Πρόσθεσε ότι βασική αρχή του είναι η αυτονομία της πολιτικής έναντι της διαπλοκής, ότι είναι υπέρ της πολιτικής αυτονομίας και της δυνατότητας κάθε κόμματος να ορίζει την ταυτότητα του. «Είμαι υπέρ της πολιτικής ενότητας στη βάση αρχών». Χρειαζόμαστε προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση που να δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών».

Εν τω μεταξύ, για δύο διορθώσεις που υπήρξαν αναφορικά με τη λίστα των 30 υπογραφών που κατέθεσε στην έναρξη ο Στέφανος Κασσελάκης για την υποψηφιότητα του, ενημέρωσε η πρόεδρος του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδριακής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε, στη θέση της Κλειώς Αγγουράκη υπογράφει ο Γιάννης Βουλγαράκης και στη θέση της Γεωργίας Ρανέλα, η Άννα Κωνσταντινίδου.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις