Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αμυντική η εικόνα Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Ερντογάν

Αμυντική χαρακτηρίζουν την στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα περιμένουν την επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης για να τοποθετηθούν επί της ουσίας.

Σε μία πρώτη εκτίμηση, πάντως, που έκαναν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης «εμφάνισε μια εικόνα εξόχως αμυντική αφού τόνιζε ιδιαίτερα τη “δυσκολία” των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως προκλητικές ή έστω παραβατικές, τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ακολουθεί την τακτική της κλιμάκωσης της έντασης».

Click4more: Μητσοτάκης – Ερντογάν… η επόμενη μέρα! Γιατί θεωρούν στην κυβέρνηση πως η Ελλάδα ενισχύεται

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και επιβεβαιώνεται ότι είχαμε δίκιο που ζητούσαμε ενημέρωση από την κυβέρνηση» έλεγαν παράγοντες της Κουμουνδούρου. «Υπάρχει κλίμα ανησυχίας μετά τη συνάντηση, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά σε ΑΟΖ παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εξαφάνισε ολόκληρη την Κρήτη, δεν έκανε καμία έστω έμμεση αναφορά στις δηλώσεις Ντονμέζ για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, οι οποίες έγιναν λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Δεν χαρακτήρισε καν τις «ενέργειες της Τουρκίας» στη δήλωσή του προκλητικές ή παραβατικές».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ακόμα ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει μια πολιτική παθητικού παρατηρητή και κατευνασμού της Τουρκίας, προσδοκώντας οφέλη στο προσφυγικό ζήτημα. Είναι απόλυτη ανάγκη να εγκαταλειφθεί αυτή η στάση και να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική εξωτερική πολιτική σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων και τον ουσιαστικό διάλογο. Διότι η πολιτική κατευνασμού της κυβέρνησης ΝΔ, όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις, είναι καταδικασμένη να αποτύχει και μάλιστα να αποτύχει διπλά: και σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε ότι αφορά το προσφυγικό».

Οι ίδιοι άνθρωποι τόνιζαν ακόμα ότι από τη δήλωση Μητσοτάκη προκύπτει ότι στο μοναδικό που συμφώνησαν οι δύο πλευρές χθες ήταν η συνέχιση των συζητήσεων των ΜΟΕ ενώ μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν στην κυβέρνηση επικρατούσε αλαλούμ γύρω από αυτό το θέμα.

Ταξίδι στην Τυνησία και διπλωματικές επαφές

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στην Τυνησία, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνει για 34η χρονιά το Αραβικό Ινστιτούτο Επιχειρηματιών, με θέμα τον ρόλο του κράτους στην ανάπτυξη και με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τυνησίας.

Click4more: Πρωτοβουλία Τσίπρα κατά της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη

Εκεί αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τυνησίας, ενώ θα έχει επαφές με επιχειρηματίες και αξιωματούχους από την περιοχή αλλά και με άλλους ηγέτες Αραβικών χωρών προκειμένου να τους πείσει να παρέμβουν ώστε να μην προχωρήσει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις και θα τονίσει ότι η ευρωμεσογειακή συνεργασία πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση του διεθνούς δίκαιου, τόσο όσον άφορα το προσφυγικό, όσο και τα θέματα θαλάσσιων ζωνών και ενεργείας.

Ακόμα στην ομιλία του θα εστιάσει στη διασύνδεση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, με τον οικονομικό ρόλο της ως κόμβο μεταφορών ενεργείας εμπορίου και τεχνολογίας. Αναμένεται παράλληλα να τονίσει πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολίτικης για τη Μεσόγειο, που θα βασίζεται στη συνεργασία με τις μη ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής.

Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα ο ενεργός ρόλος που διαδραματίζει η Τυνησία σε σχέση με το Λιβυκό και ειδικότερα ο ρόλος που διαδραμάτισε ο πρώην Πρόεδρος της χώρας που πέθανε το καλοκαίρι.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα