Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τέθηκαν οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου που ανακοίνωσαν πως ανεξαρτητοποιούνται.
Συγκεκριμένα τις ανεξαρτητοποιήσεις τους ανακοίνωσαν και επίσημα οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου, με επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.
Τον χορό τον επίσημων αποχωρήσεων άνοιξε το Σάββατο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Με αυτή την εξέλιξη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν στους 31, αριθμός ίσος με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, ενώ ήταν δεύτερο σε ψήφους στις εκλογές, έστω και ακόμα ένας βουλευτής να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται ότι ουδέποτε στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία, κόμμα που έλαβε τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές, απώλεσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Εφόσον προκύψει νέος πολιτικός σχηματισμός, για να εκπροσωπηθεί με κοινοβουλευτική ομάδα, αυτή θα πρέπει να αποτελείται από 10 βουλευτές.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανεξαρτήτων βουλευτών ανέρχεται πλέον σε 18.
Τι θα κάνουν οι υπόλοιποι βουλευτές
Όλα δείχνουν πως η εβδομάδα θα είναι καυτή και οι εξελίξεις καταιγιστικές, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καλές σχέσεις με τον Στέφανο Κασσελάκη και όλοι αναμένουν τις κινήσεις τους.
Κάποιοι από τους βουλευτές, που ενδεχομένως ανεξαρτητοποιηθούν, έχουν υπάρξει στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Για την Θεοδώρα Τζάκρη η ανεξαρτητοποίηση είναι ζήτημα ωρών, ενώ παραβρέθηκε και στην ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη στον Ταύρο για τη δημιουργία νέου κόμματος.
Από την άλλη, κλειστά κρατά τα χαρτιά του μέχρι στιγμής ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μόλις εκλέχθηκε στη θέση του προέδρου ο Στέφανος Κασσελάκης, τον είχε πάρει ουσιαστικά υπό την προστασία του.
Αυτοί που βρίσκονται πολύ κοντά στην ανεξαρτητοποίηση είναι, επίσης, η Ράνια Θρασκιά και ο Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Νίνας Κασιμάτη του Γιώργου Γαβρήλου και της Γιώτας Πούλου και αυτό γιατί πολλοί μπορεί να διαφωνούσαν με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τον αποκλεισμό από τις υποψηφιότητες του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι συντάσσονται με τον έκπτωτο πρόεδρο.
Την ίδια ώρα ο Γιάννης Σαρακιώτης έκανε γνωστό πως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραιτείται από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου.
Βέβαια, τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με τις έδρες των βουλευτών που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάποιοι από αυτούς ζητούσαν μετά μανίας από τους βουλευτές που έφυγαν από το κόμμα και ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά να παραδώσουν τις έδρες που τους έδωσε, επί της ουσίας, ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ…
Αν τελικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα φύγουν, επιλέξουν την ανεξαρτητοποίηση και ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώσει τουλάχιστον δέκα από αυτούς στο νέο κόμμα του, τότε θα μπορούν να συστήσουν κοινοβουλευτική ομάδα.