Παρασκευή, 15 Νοε.
15oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοικτά μέτωπα και… σκάκι για γερά νεύρα!

ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Τρία σημαντικά θέματα που αποτελούν τα αγκάθια για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το μεγάλο ποσοστό των εκλογών για να κάνει το μεγάλο βήμα προς την κοινωνία. Το θέμα σε αυτή την διαδικασία είναι το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει τα αριστερά χαρακτηριστικά του με τα οποία πορεύθηκε όλο αυτό το διάστημα και έγινε κόμμα εξουσίας ή θα τολμήσει να κάνει την υπέρβαση και να απευθυνθεί στο ευρύτερο εκλογικό ακροατήριο της κεντροαριστεράς.

Τα… μικρά πριν τα μεγάλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή είναι και η ουσία της διαφωνίας ανάμεσα στους κομματικούς και τους προεδρικούς, όμως μέχρι να γίνει το συνέδριο και να αποφασιστεί το προφίλ του νέου ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί μια σειρά από τεχνικά θέματα τα οποία όμως είναι σημαντικά για την πορεία προς το συνέδριο.

Το πρώτο θέμα αφορά το πότε θα γίνει το συνέδριο. Τα περισσότερα στελέχη της Κουμουνδούρου επιθυμούν να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, το αργότερο στις αρχές του 2020. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι οι οποίοι λένε ότι το καλύτερο θα ήταν το συνέδριο να γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο καθώς μέχρι τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι κατ’ αρχήν στο σενάριο του Απριλίου, εμφανίζεται αρνητικός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το πρόσωπο του Γραμματέα. Από την ομάδα των προεδρικών υπάρχει μια κινητικότητα προκειμένου να αντικατασταθεί ο Πάνος Σκουρλέτης από άλλο πρόσωπο το συντομότερο δυνατών καθώς ο νυν Γραμματέας εμφανίζεται να έχει εκφράσει έντονες διαφωνίες για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το άνοιγμα στην κοινωνία.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι αύριο ο Πάνος Σκουρλέτης θα βάλει το θέμα της παραμονής του στην θέση του Γραμματέα και θα ζητήσει από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να τοποθετηθούν σχετικά με τις επιθέσεις που δέχεται από μερίδα του Τύπου.

Σε συνέντευξη του πάντως στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κόντρα Τσίπρα –Σκουρλέτη όπως γράφεται στον τύπο είπε “Το θέμα δεν είναι μόνο προσωπικό, αλλά νομίζω πως απέναντι σε τέτοιες πρακτικές πρέπει να αντιτάξουμε τον ανοιχτό συντροφικό διάλογο”, ενώ αναφέρθηκε σε “αυτόκλητους σωτήρες”.

Σε ότι αφορά τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει άνοιγμα στην κοινωνία ανέφερε: “Δεν έχουμε ανάγκη μόνο από οπαδούς, παρακολουθητές, αλλά από κάτι πολύ περισσότερο. Για εμάς, η έννοια της ενεργού συμμετοχής στην πολιτική εμπεριέχει την ανθρώπινη επαφή, τη συλλογικότητα και τις δημοκρατικές αξίες” επισημαίνει τονίζοντας την ανάγκη μαζικοποίησης, όχι μόνο με όρους ποσοτικούς αλλά και με όρους παρέμβασης στους κοινωνικούς χώρους.

Από την άλλη πλευρά πάντως οι “προεδρικοί” επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάιο του 2012 έχει κάνει σοβαρά ανοίγματα προς τους ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ και έχει “ανοίξει τα φτερά του” προς την κεντροαριστερά. Δεν κρύβουν μάλιστα την οργή τους απέναντι στο πρόσωπο του γραμματέα λέγοντας ότι τέτοιες απόψεις “προσπαθούν να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω”. “Με νομαρχιακές του 4% που κάνουν face control στο κόμμα δεν γίνεται να προχωρήσουμε”, έλεγε κορυφαίο στέλεχος της ομάδας των προεδρικών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Το τρίτο θέμα αφορά τον τρόπο της εκλογής του προέδρου. Με βάση το καταστατικό θα πρέπει να εκλεγεί μέσα από κομματικές διαδικασίες. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο υπήρξε η πρόταση η εκλογή του προέδρου να γίνει μέσα από ανοικτές διαδικασίες που θα αφορούν άμεσα και την κοινωνία. Δηλαδή να ακολουθηθεί η διαδικασία που είχε γίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αρκετοί πολίτες έκαναν εγγραφεί στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν.

Και στα τρία θέματα υπάρχουν ωστόσο διαφορετικές απόψεις και ανάμεσα στους εκπροσώπους των τάσεων . Για παράδειγμα ο προεδρικός Δημ. Παπαδημούλης στάθηκε στο πλευρό του Πάνου Σκουρλέτη, ενώ και ο στενός συνεργάτης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να χάσει την αριστερή ταυτότητα του.

Τέλος ενώ το σενάριο εκλογής του προέδρου από την κοινωνία διακινήθηκε από την ομάδα των προεδρικών αρκετά στελέχη της τάσης αυτής εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το εάν οι πολίτες που θα εγγραφούν θα παραμείνουν τελικά στο κόμμα.

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις