Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αντί να στέλνουν τα ΜΑΤ, να αποσυμφορήσουν τη Μόρια

Για καταστροφική αδράνεια που έφτασε τα πράγματα στα άκρα κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση. λέγοντας ότι αντί να συνεχίσει τα πρόγραμμα αποσυμφόρησης του ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε δυο μήνες με αποτέλεσμα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια από 5.500 ανθρώπους, που είχε μέχρι το καλοκαίρι, σήμερα να φιλοξενεί περισσότερους από 12.000!

«Στη Μόρια εξελίσσεται μία ανθρωπιστική τραγωδία. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να αποσυμφορήσει το Κέντρο Υποδοχής αντί να στέλνει αστυνομικές ενισχύσεις και ΜΑΤ» έλεγαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση γεμίζει ασφυκτικά τα κέντρα κράτησης και στήνει πρόχειρες “ανοιχτές δομές” χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες και χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Με αυτό τον τρόπο στέλνει ξεκάθαρα μήνυμα αποτροπής χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αλλά και καλλιεργεί έναν επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό.

[read4more]

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αδράνειας και αδιαφορίας είναι το γεγονός ότι την ίδια ώρα που η απόφαση της Συνόδου της Μάλτας ανοίγει μία διέξοδο για μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και για την αποσυμφόρηση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε συμμετείχε στη σύνοδο ούτε έχει διεκδικήσει τίποτα μέχρι στιγμής από την Ε.Ε, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια στις συναντήσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιάζοντας μάλιστα τα μέτρα που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκαλύπτουν σε όλη την έκτασή τους το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διότι:

– προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα – φυλακές

– προβλέπουν κατάλογο «ασφαλών τρίτων χωρών» που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή

προβλέπουν πρακτικές αποτροπής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκ νέου μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών.

βαφτίζουν αυθαίρετα το πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό», χωρίς να έχουν καν εξετάσει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.

Click4more: Αξημέρωτα στον Πειραιά 215 μετανάστες από την Μόρια – Θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα

Τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της κυβέρνησης συμπληρώνονται από την παντελή άγνοια για κομβικά ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τάζουν επιτάχυνση των διαδικασιών και μιλούν για 9μηνη διάρκεια των δελτίων αιτούντων ασύλου «με σκοπό την πιο συχνή επαφή με τις Αρχές», ενώ σήμερα η διάρκειά τους είναι εξάμηνη!».

Σε ό,τι αφορά στη φωτιά στη Μόρια που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας οι ίδιοι άνθρωποι σημείωναν ότι:

«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις όπως αυτές αξιολογούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά όντως ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα. Αναμένουμε και το τελικό πόρισμα. Μέχρι όμως να βγει η επίσημη ανακοίνωση από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, είδαμε το ένα μετά το άλλο στελέχη της ΝΔ – και πολλά Μέσα ενημέρωσης – να αποδίδουν την πυρκαγιά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Έφθασαν να υιοθετήσουν σενάρια για εμπρησμό, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, από τους αρμόδιους. Ενώ, ο κ. Μπογδάνος, βουλευτής της ΝΔ , έφθασε στο σημείο να πει ότι για τη φωτιά ευθύνεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, κ. Ερντογάν. Η προσέγγιση των στελεχών της ΝΔ δεν στερείται μόνο σοβαρότητας αλλά είναι και επικίνδυνη».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Φάμελλος: Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης – Η ευθύνη για την σύγκρουση των τρένων από το 2019 και μετά
Νέα επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στην ηγεσία της δικαιοσύνης με αφορμή την υπόθεσης της τραγωδίας στα Τέμπη, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος...
Ο Σωκράτης Φάμελλος
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου
Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
Η τραγωδία των Τεμπών