«Το εσπευσμένο και αναιτιολόγητο κλείσιμο της βουλής συνιστά μια απαράδεκτη πράξη που συμβάλει στην περαιτέρω απαξίωση της δημοκρατίας. Είναι φανερό πως ο κ. Σαμαράς φοβάται την ανοιχτή βουλή, εχθρεύεται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και επιλέγει τις “ασφαλείς” συνθέσεις των θερινών τμημάτων για να ολοκληρώσει τις μνημονιακές του υποχρεώσεις με τον πιο ανώδυνο για την κυβέρνηση τρόπο, αλλά και για να μεταφερθούν οι συζητήσεις άρσης ασυλίας, μεταξύ των οποίων του Υπ. Εσωτερικών, αλλά και του Η. Κασιδιάρη για την υπόθεση Μπαλτάκου, τον Οκτώβριο», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Και συνεχίζει:
«Ο πρωθυπουργός, όμως, είναι έκθετος για τη χθεσινή του απόφαση να κλείσει άρον-άρον τη βουλή και για έναν επιπλέον λόγο, αφού έχει χρέος απέναντι στους πολίτες και τη δημοκρατία να συζητηθεί το θέμα της Χρυσής Αυγής, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όπως επιβάλλεται από την αναγκαιότητα καταπολέμησης του ναζιστικού φαινομένου.»
Απάντηση στα όσα υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως «προσπαθεί να προκαλέσει θόρυβο, χωρίς να υπάρχει θέμα».
«Η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της, όπως γίνεται τα τελευταία σαράντα χρόνια. Τον Ιούνιο ξεκινούν πάντα τα θερινά τμήματα και τα νομοσχέδια που περνούν έχουν την ίδια νομική και τυπική ισχύ», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και καταλήγει: «Είναι γνωστό ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες της. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ το αμφισβητεί, υπάρχουν οι σχετικές διαδικασίες για να το διαπιστώσει. Εκτός και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει θερινές διακοπές…».
Αδύνατη θεωρείται η εκταμίευση της δόσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου μέσα στον Ιούνιο καθώς μετά το κλείσιμο της Βουλής δεν … βγαίνουν οι ημερομηνίες για την ψήφιση μιας σειράς από προαπαιτούμενα και έτσι το πράσινο φως από το eurogroup της 13ης του μηνός θεωρείται κάτι παραπάνω από απίθανη.
Βέβαια κάποια απ’ τα προαπαιτούμενα έχουν ήδη ψηφιστεί, όμως άλλα τόσα η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να τα ανοίξει τώρα λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές καθώς θα ανοίξουν νέα μέτωπα με μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Με το κλείσιμο της Βουλής και τον επερχόμενο ανασχηματισμό πάνε για αργότερα η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών (το οποίο η κυβέρνηση θέλει να το επανασχεδιάσει απ’ την αρχή), το δασικό νομοσχέδιο, το “σπάσιμο” της ΔΕΗ, αλλά και η κατάργηση του φόρου υπερ τρίτων.
Όπως και να ‘χει η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας, όμως παραμένει ο μεγάλος πονοκέφαλος των 7 δισ. των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μέσα στο Αύγουστο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάει… περίπατο η δόση μετά το κλείσιμο της Βουλής
Πύρρος Δήμας: Είμαι στη Βουλή για να μη φοβάται κανένας Έλληνας