Όλα τα "καυτά" ζητήματα έπεσαν στο... τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίαση για... κάμποσες ώρες. Ο κύβος ερρίφθη για την Δικαιοσύνη, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Η "αντιπρόταση" του κυβερνώντος κόμματος και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στην διαδικασία. Τι ειπώθηκε για την βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, πώς θα "πάει" ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές και ποιοι... θα μείνουν εκτός "ομάδας".
Για σχεδόν πέντε ώρες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητούσαν για… όλους και για όλα το απόγευμα της Τετάρτης, 29.05.2019, στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, στην Κουμουνδούρου.
Εκτός από την εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές που… έρχονται, ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν έντονα, ήταν και αυτό των επικείμενων αλλαγών στην Δικαιοσύνη.
Και συγκεκριμένα τους διαδόχους των επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (σ.σ. Άρειος Πάγος, Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο).
Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέχρι να λήξει η θητεία των εν ενεργεία προέδρων, δηλαδή στις 30 Ιουνίου. Όπερ σημαίνει πως μόνον εάν γίνουν οι εκλογές στις 7 Ιουλίου η κυβέρνηση προλαβαίνει να αλλάξει κατ’ επιλογήν της την κορυφή της πυραμίδας στη Δικαιοσύνη, με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη να έχουν ήδη διαμηνύσει πως οι εκλογές “πάνε” όντως για τις 7 Ιουλίου.
Η αντιπολίτευση είναι… στα κάγκελα και κάνει λόγο για μεθοδεύσεις και πραξικόπημα, λέγοντας πως η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιλογές προσώπων που θα δεσμεύσουν την επόμενη, ειδικά δε σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη.
Τι αποφασίστηκε λοιπόν στο κυβερνών κόμμα;
“Προχωράμε με… απόψεις” λένε στον ΣΥΡΙΖΑ – Διαφώνησε ο Φίλης
Οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως και αυτό το ζήτημα συζητήθηκε και η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει πρόσκληση σε όλα τα κόμματα, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για πρόσωπα όσον αφορά στις αλλαγές στην Δικαιοσύνη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, αποφάσισαν ότι θα στείλουν την πρόσκληση και κανονικά θα προχωρήσουν στις αλλαγές στην Δικαιοσύνη.
Ο μοναδικός που διαφώνησε ήταν ο Νίκος Φίλης, ο οποίες είπε πως ίσως δεν πρέπει να γίνουν τώρα αυτές οι αλλαγές. Η πρόταση που “πέρασε”, πάντως, παρά την διαφωνία Φίλη, ήταν αυτή που προαναφέραμε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στην προπαρασκευαστική της Βουλής σε καλό κλίμα και αναμένεται και τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει ξανά, εφόσον τα κόμματα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης.
Ο ρόλος του Παυλόπουλου
Εδώ, πάντως, έχει ρόλο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στις επιλογές της, μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αυτός που μπορεί να «φρενάρει» τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης
Και αυτό διότι εκείνος είναι που καλείται να εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα το οποίο, κατά το Σύνταγμα, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την υπογραφή του έως ότου λήξει η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλείου Πέππα στις 30 Ιουνίου. Δηλαδή μία μόλις εβδομάδα δηλαδή πριν τις κάλπες.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Προκόπης Παυλόπουλος, όταν το 2016 και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να τοποθετήσει την κυρία Ξένη Δημητρίου νωρίτερα του κανονικού στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, είχε αρνηθεί να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα μέχρι να αποχωρήσει η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Η ήττα στις ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές που έρχονται
Την ίδια ώρα, όπως σας έχει ενημερώσει ήδη το newsit.gr, την ελλειμματική πολιτική απέναντι στην μεσαία τάξη, αλλά και την υπερφορολόγηση ανέδειξαν ως κυρίαρχα προβλήματα τα στελέχη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για την βαριά ήττα στις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν να αναδείξουν από ένα αρνητικό, το οποίο κατά την άποψή τους έπαιξε ρόλο στην ήττα αυτή.
Ο κύριος Φίλης, μάλιστα, αναφέρθηκε σε συμπεριφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έπαιξαν αρνητικό ρόλο
Όλα τα στελέχη ανέδειξαν θέμα επικοινωνίας και στο τέλος αποφασίστηκε ότι θα αλλάξει η επικοινωνιακή ομάδα, καθώς και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάστηκε το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές.
Σε ό, τι αφορά το θέμα της διεύρυνσης, αρκετά στελέχη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο αυτό το άνοιγμα βοήθησε ενόψει ευρωεκλογών, κατέληξαν ωστόσο στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απλά ως χρήσιμοι, αλλά ως στελέχη τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν ενόψει των εθνικών εκλογών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του newsit.gr, θα αναδείξει ένα αφήγημα για τις επερχόμενες εκλογές, το οποίο θα θα απευθύνεται στην μεσαία τάξη, τους νέους ψηφοφόρους, αλλά και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προσήλθαν στις κάλπες.
Δηλαδή στις κοινωνικές ομάδες που “γύρισαν την πλάτη” στο κυβερνών κόμμα στην ευρω-κάλπη.
Το ΥΠΟΙΚ θα τα… κάνει λιανά
Οι πληροφορίες, επιπλέον, λένε πως την επόμενη εβδομάδα, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης θα συμμετάσχουν σε μία εκδήλωση, στην οποία αποφασίστηκε να “εκλαϊκεύσουν” τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και ειδικά αυτά τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.
Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime