Για «πλιάτσικο στις τσέπες των πολιτών» κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
«Ο καθένας και η καθεμιά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα παίζει προσωπικά ο ίδιος τους κόπους του σε μια μεγάλη ρουλέτα που θεσμοθετεί η κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και πρόσθεσε: «Μετά το εργασιακό που πέρασαν, το ασφαλιστικό θα αποδειχθεί ο βαρύς πέλεκυς που θα πέσει πάνω στους εναπομείναντες διαύλους αυτής της κυβέρνησης με την ελληνική κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας», υπογραμμίζει ο ίδιος, εκτιμώντας πως «η ΝΔ βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση κι αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες».
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαψεύδουν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το ασφαλιστικό σύστημα του “ατομικού κουμπαρά” είναι δήθεν ένα μοντέλο που κυριαρχεί στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «το μοντέλο αυτό δεν υπάρχει στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Αυστρία και την Ιταλία, εκτός κι αν η Ευρώπη του κ. Χατζηδάκη δεν περιλαμβάνει αυτές τις χώρες».
Εξηγώντας μάλιστα τι σημαίνει ατομικός κουμπαράς ανέφεραν ότι «απλά ότι οι νέοι εργαζόμενοι γίνονται με το στανιό επενδυτές. Οι εισφορές και οι συντάξεις τζογάρονται και μπαίνουν σε ένα επενδυτικό ρίσκο. Στο παρελθόν τέτοιες απόπειρες έφεραν τραγικά αποτελέσματα». «Υπάρχουν και ελληνικά παραδείγματα ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες χρεοκόπησαν και οι ασφαλισμένοι δεν πήραν ούτε φράγκο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Στην Ελλάδα οι συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των σημερινών εργαζομένων, στο πλαίσιο του συστήματος αλληλεγγύης των γενεών» λένε χαρακτηριστικά. «Αν λοιπόν αφαιρέσεις ένα κομμάτι των εργαζομένων από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, αυτό προφανώς δημιουργεί ένα κενό».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, εξήγησε μάλιστα ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ερευνητή κ. Σάββα Ρομπόλη αυτό το κενό ξεπερνάει τα 2,5 δισ. το χρόνο, κάτι που αποτελεί κόστος για το δημόσιο και θα το πληρώσουμε όλοι μας. Εκτός του ότι υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να περικοπούν οι σημερινές συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει κάθε χρόνο να έχει ένα “λεφτόδεντρο” ώστε να καλύπτει τα κέρδη των ιδιωτικών ασφαλιστικών».
Σχετικά με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «με βάση τις επίσημες μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι βιώσιμο μέχρι το 2070. Το επιχείρημα περί μη βιωσιμότητας του συστήματος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και υποκρύπτει τη σκοπιμότητα της ιδιωτικοποίησης», διεμήνυσε.