Site icon NewsIT

ΣΥΡΙΖΑ εν αναμονή…

22.09.2014 | 11:23
ΣΥΡΙΖΑ εν αναμονή…

Με τις δημοσκοπήσεις ούριο άνεμο στα πανιά του, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αυτή την περίοδο και ιδίως μετά την ΔΕΘ απολαμβάνει ουσιαστικά τον όρο... “κόμμα εξουσίας” τη στιγμή που τα κόμματα του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και ως συγκυβέρνηση και ως κομματικοί μηχανισμοί βρίσκονται στη πιο κρίσιμη καμπή της μεταπολιτετυιτκής τους ιστορίας.

Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποτελεί τον….“μπαμπούλα” του “μνημονιακού συστήματος” εντός και εκτός Ελλάδας και αν αυτό δεν είναι παράσημο για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, σίγουρα τον αναγορεύει σε σημαντικό “παίκτη” με αναγνωρισιμότητα και αποδοχή που ξεπερνά τα στενά όρια της πλατείας Κουμουνδούρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθείας επαφή και συνομιλίες με τη καγκελαρία στο Βερολίνο μέσω του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας Γεργκ Άσμουσεν τον οποίο έχει συναντήσει τρεις φορές, στην Αθήνα, στη Φρανκφούρτη και πριν από 15 μέρες στο Κόμο της Ιταλίας, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες πραγματοποίηθηκε και η μυστική συνάντηση Άσμουνσεν-Δραγασάκη-Σταθάκη προς επίρρωση των στενών σχέσεων που αναπτύσσονται στον άξονα Κουμουνδούρου-Καγκελαρίας!

Προς την κατεύθυνση αυτή δεν ήταν τυχαία τα δημοσιεύματα σε “Φαινάνσιαλ Τάιμς” και “Ντόϊτσε Βέλλε” που αναδεικνύουν το προφίλ και την πρόταση Τσίπρα για ένα εναλλακτικό σχέδιο ταχύτερης εξόδου από την κρίση, κόντρα στη συνταγή της “γερμανικής λιτότητας”, την οποία μπορεί να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία εταίροι, δανειστές και ελληνική συγκυβέρνηση, είναι όμως πια πάνω στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης και διαβούλευσης.

Την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αντιμετωπίζει τη γκρίνια των κυβερνητικών βουλευτών, ο πρώην υπουργός Γιάννης Στουρνάρας αποδομείται λόγω ΕΝΦΙΑ και ο Φίλιππος Σαχινίδης παραιτείται από τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ λόγω… “ασυμφωνίας χαρακτήρων” με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το οικονομικό επιτελείο του Τσίπρα (Σταθάκης-Μηλιός-Τσακαλώτος) με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Κυβερνητικού Προγράμματος Γιάννη Δραγασάκη μετά από μια μακρά περίοδο διαφορετικών προσεγγίσεων, καχυποψίας και αλληλοκαρφωμάτων φαίνεται να μιλούν κοινή γλώσσα στη βάση του προγράμματος που διαμόρφωσαν και παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Ακόμη και ο “συνήθης ύποπτος” Παναγιώτης Λαφαζάνης εδώ και εβδομάδες προτιμά να κρατά χαμηλά τους “αριστερούς” τόνους, αν και φροντίζει να υπενθυμίζει πάντα τον ευρωσκεπτικισμό του

Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα “Ημερησία” και αναφερόμενος στο ευρώ, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε “πως δεν υπάρχουν θέματα που απαγορεύονται στον δημόσιο διάλογο”, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες θυσίες στο όνομα οποιασδήποτε δικαιολογίας”.

Επισήμανε όμως ότι “Το πρόγραμμα του κόμματος θα εφαρμοστεί χωρίς ταλαντεύσεις μέχρι τέλους” και διεμήνυσε με νόημα προς την ηγεσία ότι “οι κωλοτούμπες δεν είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς”.

Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές είναι αν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι είναι εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας. Εκλογικό νόμος, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κυβερνητικές συνεργασίες αν δεν είναι αυτοδύναμος, είναι τρία μείζονα πολιτικά ζητήματα που θα λειτουργήσουν ως λυδία λίθος για τις πραγματικές πολιτικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ενδεχομένως για το χρέος η αυριανή συνάντηση Σαμαρά-Μερκέλ κατά την Κουμουνδούρου μπορεί να ανοίξει τον ασκό των εξελίξεων για το ποιος θα διαπραγματευτεί και θα διαχειριστεί στην τελική του φάση το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

“Το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί του κ. Σαμαρά προς την κ. Μέρκελ είναι η προοπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ” θεωρεί η Κουμουνδούρου και προβλέπει “Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της χώρας, δεν μπορεί και δεν θέλει να διαπραγματευτεί και πως έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής της”. Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας…διχάζει στρατιωτικούς!

Δημόσιο: και στο … βάθος απολύσεις για τους υπαλλήλους των Δήμων – 6.500 θα φύγουν ως το τέλος του χρόνου

ΣΥΡΙΖΑ: Ως ικέτης ο Σαμαράς στην Μέρκελ

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Tags:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version