Σάββατο, 17 Αυγ.
32oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένουν να «βλέπουν» πρόωρες εκλογές λόγω Τουρκίας

ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένουν να «βλέπουν» πρόωρες εκλογές λόγω Τουρκίας

Όλο και περισσότερο εδραιώνεται η πεποίθηση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση, με αφορμή τα εθνικά θέματα, θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Στόχος του πρωθυπουργού, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το να μειώσει όσο περισσότερο μπορεί τη φυσική φθορά του κυβερνώντος κόμματος – που σιγά αλλά σταθερά αρχίζει να φαίνεται- προκειμένου να μπορέσει να στήσει διπλές κάλπες.

Οι κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να έχει δυσαρεστημένους πολίτες καθώς δεν θέλει να έχει σοβαρές απώλειες στην περίπτωση που στηθούν κάλπες.

Click4more Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία μέσω… Σαουδικής Αραβίας

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι ενώ μέχρι πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διεμήνυε με όλους τους τρόπους ότι την 30η Απριλίου σταματά η προστασία της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι η κυβέρνηση μελετά νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Ακόμα, εντελώς ξαφνικά ανακοινώθηκε ότι μέσα στον Φεβρουάριο ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 700 ευρώ ενώ είχε αποφασιστεί κάτι τέτοιο να γίνει σε βάθος τριετίας.

Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και η ιστορία του ποδοσφαίρου με τα τραγικά λάθη και τις παρεμβάσεις που έγιναν είχαν ως αφετηρία την αγωνία της κυβέρνησης να μην έχει δυσαρεστημένους τους οπαδούς των δύο ομάδων άσχετα αν το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Η… Χάγη «στήνει» κάλπες;

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι o πρωθυπουργός δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, κάτω από τις καθημερινές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, να αναγκαστεί να μπει σε συζήτηση προκειμένου η χώρα να  προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Η Ντόρα Μπακογιάννη άλλωστε έχει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα αναφερθεί στο ενδεχόμενο αυτό.

Λένε μάλιστα ότι ίσως αυτό είναι και το θέμα για το οποίο θα προσφύγει στις κάλπες, ζητώντας στην πραγματικότητα την εξουσιοδότηση του ελληνικού λαού για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Εάν φυσικά προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τον Ιούλιο του 2020 τότε θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή – όπως έκανε το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας -για να προχωρήσει την εκλογική διαδικασία.

Παράγοντες της Κουμουνδούρου λένε ωστόσο ότι σε αυτή την περίπτωση τα σημαντικότερα προβλήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα έχει από το εσωτερικό του κόμματος του, καθώς ο Αντ. Σαμαράς και οι βουλευτές που τον στηρίζουν αποκλείεται να δεχθούν την προσφυγή στην Χάγη δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα για τη χώρα.

Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ -παρά το γεγονός ότι κρατά χαμηλούς τόνους στα εθνικά θέματα- η συναίνεση δεν είναι δεδομένη. Ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξη του αναφέρθηκε στο θέμα αυτό λέγοντας ότι: «Η συναίνεση είναι βαριά κουβέντα. Εγώ θα έλεγα συνεννόηση, τουλάχιστον. Ναι, είναι απαραίτητο να υπάρχει. Κι όπως είδατε, η στάση που έχω κρατήσει εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση όλους αυτούς τους μήνες στα θέματα αυτά, είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με τη στάση που κρατούσε ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις