Στο «κενό», χωρίς σπίτια και χρήματα θα βρεθούν οι οφειλέτες ιδιώτες με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, αφού για πρώτη φορά πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα ενώ εντάσσεται στην πτωχευτική περιουσία μέρος του μελλοντικού εισοδήματος του οφειλέτη, καθώς και η κύρια κατοικία ακόμη και φυσικών προσώπων ή νοικοκυριών. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία αναμένεται να ανεβάσουν ιδιαίτερα τους τόνους τα επόμενα εικοσιτετράωρα ενόψει της συζήτησης στη Βουλή.
Με αφορμή μάλιστα την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα την ερχόμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα (20.10.2020) με κοινωνικούς φορείς προκειμένου να συζητήσει μαζί τους όλες τις δύσκολες πτυχές του νέου νομοθετήματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Πτωχευτικός κώδικας: Δεύτερη ευκαιρία μόνο για αυτούς που θα αποδείξουν ότι την αξίζουν
Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να αναδείξουν όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου καθώς, όπως λένε, οι δανειολήπτες δεν έχουν ενημερωθεί για τις επώδυνες διατάξεις που υπάρχουν μέσα σε αυτό και οι οποίες «στην πραγματικότητα θα τους αφήσουν χωρίς σπίτια και χωρίς χρήματα».
«Η ΝΔ δεν βλέπει την οικονομική ρίζα του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, αλλά βλέπει στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δεν βλέπει τι έχει συμβεί με τις τράπεζες όλη την περίοδο της κρίσης. Δεν βλέπει τη νέα κρίση που ξεσπάει και την ανάγκη διευρυμένης κοινωνικής προστασίας», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Βουλή σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο ικανοποιεί μόνο τις τράπεζες», αντιθέτως «οι παραγωγικοί φορείς, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μιλούν για “ταφόπλακα” και “ομηρία”, κανείς τους δεν βλέπει τη “δεύτερη ευκαιρία” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο πτωχευτικό κώδικα μπαίνει «οριστική ταφόπλακα στην προστασία της α’ κατοικίας των νοικοκυριών με τις κατ’ ευφημισμό ρυθμίσεις περί δήθεν δεύτερης ευκαιρίας». Με αυτό, συνεχίζουν, «η κυβέρνηση της ΝΔ καθιερώνει για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα την πτώχευση και των ιδιωτών, εκτός από τους εμπόρους, όπως ίσχυε παγίως από την σύσταση του ελληνικού κράτους, επιδιώκοντας μία συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς και οδηγώντας σε ακραία φτωχοποίηση τα νοικοκυριά».
Αναφερόμενοι συγκεκριμένα στις νέες ρυθμίσεις έλεγαν ότι «το μέλλον που επιφυλάσσει στους οφειλέτες-νοικοκυριά που θα πτωχεύουν είναι εφιαλτικό, αφού θα εκποιείται το σύνολο της περιουσίας τους. Για τους ευάλωτους καμία προστασία δεν υπάρχει, αφού η μόνη δυνατότητα που δίνει ο νέος πτωχευτικός είναι να γίνουν ενοικιαστές στα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα (fund)». «Αν δε ο ευάλωτος δανειολήπτης μετά από 12 χρόνια που πληρώνει ενοίκιο θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε, ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο. Δηλαδή και θα πληρώνει ενοίκιο και θα πρέπει να αγοράσει το σπίτι του μετά, χωρίς να συμψηφίζονται τα ποσά που έδωσε ως ενοίκιο!».
Η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση όχι απλώς δεν δίνει καμία δεύτερη ευκαιρία αλλά, μάλιστα, προβλέπει ότι κάθε εισόδημα που έχει ένας πολίτης και υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (611 ευρώ) θα κατάσχεται και θα χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή και μισθοί και συντάξεις που μέχρι τώρα ήταν ακατάσχετες. Με το νομοσχέδιο αυτό οι πολίτες καθίστανται εσαεί όμηροι των πιστωτών τους».