Για πολιτικά παιχνίδια από την πλευρά της κυβέρνησης – που στην πραγματικότητα δεν βάζουν μπλόκο στα ναζιστικά μορφώματα τα οποία διεκδικούν την είσοδο τους στην Βουλή – κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας παράλληλα και τους λόγους για τους οποίους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε παρών.
Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από το βήμα της Βουλής να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω προκειμένου να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση, με βάση την πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου – Κοντιάδη, τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε, ευθέως, στον πρωθυπουργό εκλογικά κίνητρα με την τροπολογία στο παρά ένα της προκήρυξης εκλογών.
«Μια ημέρα πριν φέρετε τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί, έσπευσε ο κ. Μητσοτάκης να εμφανιστεί στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ, που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στο φασισμό.
Όχι κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ανιστόρητος ο κ. Μητσοτάκης, απλώς ο καημός του δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, τον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό, αλλά να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών», τόνισε.
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσής αναφέρονται στο σημείο της τροπολογίας, που αναθέτει στο Τμήμα του Αρείου Πάγου να αποφασίζει πότε ένα κόμμα μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές.
«Στην κυβέρνηση δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγουν το δρόμο σε ένα τμήμα δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ, για το ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι αφήνουν ένα ανοιχτό παράθυρο διάπλατο, ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι η τροπολογία που ψηφίζετε δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα. Επαναφέρουν δηλαδή την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας την κομουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί».
Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, αναφερόμενη στο θέμα τόνισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά τη συναίνεση επιδίωκε.
Ενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ δέχτηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από την αρχική του πρόταση και να προτείνει τελικά ως συμβιβαστική λύση την πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου – Κοντιάδη, η κυβέρνηση επέμεινε στη δική της προβληματική διάταξη. Με ευθύνη της κυβέρνησης, λοιπόν, χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους».
Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η ιστορία επιφυλάσσει περιφρόνηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για περίσσευμα υποκρισίας και πρόσθεσε:
«Η κυβέρνηση Σαμαρά κρατούσε στο συρτάρι τις δικογραφίες για τη ΧΑ μέχρι την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ο γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, συνομιλούσε με τον Κασιδιάρη.
Η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που δεν έστειλε βουλευτή της να καταθέσει στη δίκη της ΧΑ.
Η ΝΔ φιλοξενεί την “σοβαρή ΧΑ”, ήταν μαζί με τη ΧΑ στα συλλαλητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν καταδίκασε ποτέ τη φασιστική βία που δέχτηκαν τότε οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε τον Κασιδιάρη ανεξέλεγκτο επί δύο χρόνια να οργανώνει τους οπαδούς του από τη φυλακή ακόμη και με διαδικτυακές εκπομπές, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες η ΧΑ πήρε άδεια να κάνει συγκέντρωση στην Αθήνα ως “πολιτικό κόμμα”.
Πάει πολύ, λοιπόν, να κουνάει η ΝΔ το δάχτυλο στην Αριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη, ειδικά μετά και τη χθεσινή ύβρι του κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίσει το ΕΑΜ “από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας”».