Τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα φέρνουν εκ νέου στη δημοσιότητα η πρόσφατη παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη και οι αποστάσεις που έλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του χρέους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα επιτευχθεί άμεση ρύθμιση, όπως φιλοδοξεί η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Real News, ο Γιάννης Δραγασάκης, αν και θεωρήθηκε από πολλούς ως ο πρωταγωνιστής της ρεαλιστικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή μάλιστα που το κόμμα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τις τελευταίες εκλογές βρέθηκε εκτός της στενής ηγετικής ομάδας που λαμβάνει τις καθημερινές τρέχουσες αποφάσεις.
“Εγώ εάν δεν είμαι χρήσιμος, μπορεί και να πάω σπίτι μου, να βοηθάω και έξω από την κυβέρνηση” φέρεται να είπε μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στον πρωθυπουργό, σε μια κατ’ ιδίαν πολύωρη συζήτηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το δίλημμα που διαθέτει για κατάργηση της αντιπροεδρίας με στόχο την ενίσχυση του πρωθυπουργικού γραφείου ή την αναβάθμισή της, εκτιμά βαθύτατα τον Γιάννη Δραγασάκη, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με άλλα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.
Γνωστή είναι η αντιπαράθεση που είχε μαζί του πριν από το δημοψήφισμα και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και εκ των πλέον στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, αλλά και η απόσταση που χωρίζει τον αντιπρόεδρο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον επικεφαλής ουσιαστικά της “Κίνησης των 53”.
Απέναντί του είναι και ένα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα αντιμάχεται τις τάσεις που αποτελούν “κόμμα μέσα στο κόμμα” και κρατούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως οργανωτική δύναμη σε πλήρη αναντιστοιχία με την πολιτική του επιρροή. Η τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη για το χρέος επανέφερε στο προσκήνιο τις παραπάνω αντιθέσεις.
Ο ίδιος ωστόσο είναι κατηγορηματικός: “Το θέμα έγινε επί μη γεγονότητος” τονίζει σε συνεργάτες του, επιμένοντας πως οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών είναι και παραμένουν άριστες.
Το επικείμενο Συνέδριο, αλλά και ο ανασχηματισμός, πάντως, εντείνουν την κινητικότητα στο κυβερνών κόμμα. Τυχόν κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου, όπως συζητούν στο Μαξίμου, οδηγεί ουσιαστικά σε “αποστρατεία” τον Γιάννη Δραγασάκη, καθώς η θέση του υπουργού Οικονομίας που εξετάζεται ως εναλλακτική πρόταση δύσκολα θα γινόταν αποδεκτή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναβάθμιση διεκδικεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε περίπτωση που δεν παραμείνει στη θέση του “τσάρου” της Οικονομίας, αναλαμβάνοντας τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, αν και ο Νίκος Κοτζιάς θεωρείται αμετακίνητος.
Ταυτόχρονα, δυσκολίες φαίνεται να συναντά η εκπεφρασμένη βούληση του Αλέξη Τσίπρα μέσω του ανασχηματισμού να προχωρήσει στη διεύρυνση του χώρου.
Στις διαδικασίες που πραγματοποιούνται ενόψει του Συνεδρίου, η προσπάθεια διεύρυνσης με πρόσωπα όπως ο Φώτης Κουβέλης ή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου συναντά έντονες αντιδράσεις. Στη δε ηγεσία της Κουμουνδούρου υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τις θέσεις που διατύπωσε ενόψει του συνεδρίου ο ευρωβουλευτής Κώστα Χρυσόγονος και κυρίως, για τη δήλωσή του στον Real FM ότι λόγω των διαφωνιών του δεν θα είναι υποψήφιος για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.
“Υπάρχει τεράστια δυσαρέσκεια στην κομματική βάση για το γεγονός ότι ο Κώστας Χρυσόγονος επιλέγει τα κανάλια για τις θέσεις του και όχι τα συλλογικά μας όργανα. Αν έθετε υποψηφιότητα, θα ήταν πολύ δύσκολη η εκλογή του”.
Πηγή: Real News