Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία καθώς, όπως υποστηρίζουν, εκτός από το θέμα του κορονοϊού η οικονομία έχει σημαντική επιβράδυνση από τον Οκτώβριο και μετά. Δίνουν μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020, όπου το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2,351 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 380 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δήλωση του ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μπορεί αυτές τις κρίσιμες ώρες να κατανοεί σιγά-σιγά και φοβικά την αξία του κοινωνικού κράτους και της κρατικής παρέμβασης. Όμως οι επιλογές της το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν την οικονομία σε σημαντική επιβράδυνση ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019. Οδήγησαν σε ένα ταμειακό αποτέλεσμα για τους πρώτους δυο μήνες του 2020 που υστερεί κατά δύο δις. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Και τα αποτελέσματα αυτά αφορούν περίοδο πριν τον ιό. Και αυτό συνέβη γιατί η οικονομία δεν απογειώνεται αλλά βουλιάζει με φοροαπαλλαγές στους οικονομικά δυνατούς και κατάργηση των ενισχύσεων στους αδύναμους».

Click4more Ποιοι θα περιληφθούν στο πακέτο των μέτρων: Οι πρώτες σκέψεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Παράλληλα χαρακτήρισε άτολμα τα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αναφέροντας ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «η επιλογή της να δώσει ένα επίδομα ύψους 800 ευρώ για 1,5 μήνα στους εργαζομένους αντί να καταβάλει το σύνολο του μισθού τους, να μην λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να μην δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να μην απαγορεύσει την δυσμενή μεταβολή συμβάσεων εργασίας».

Στην Κουμουνδούρου μάλιστα επιμένουν ότι «η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσεις μίας νέας κρίσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Το ποσό των 800 ευρώ για 1,5 μήνα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων. Απαιτείται πλήρης καταβολή μισθών και πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος.

2) Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός του επιδόματος αφού απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν. Απαιτούνται οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Click4more Έρχονται διευκολύνσεις και για ιδιώτες δανειολήπτες! Τι ετοιμάζουν οι τράπεζες, ποιοι εξαιρούνται

3) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να υπάρξει ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.

4) Τα κίνητρα και οι παραινέσεις για αποφυγή απολύσεων δεν επαρκούν. Ποιος ξενοδόχος ή επιχειρηματίας πείθεται να μην απολύσει όταν κατακρημνίζεται ο τζίρος του; – Απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας. Απαιτείται επιπλέον ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής).

5) Απαιτείται ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορονοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων.

6) Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ). Αντιθέτως έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία.

7) Είναι αναγκαίο να δοθεί έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

8) Απαιτείται αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για την οποία δεν υπήρξε καμία μέριμνα.

9) Πρέπει, τέλος, άμεσα να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς. Ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».

Ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε μάλιστα ότι «όλα τα παραπάνω συνιστούν απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποτιμά την κλίμακα και το βαθμό μετάδοσης των προβλημάτων στο σύνολο της οικονομίας. Με τις σημερινές της ανακοινώσεις δίνει λιγότερα από όσα μπορεί, χωρίς κανείς να την εμποδίζει να δώσει όσα απαιτούνται. Οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε επιπρόσθετα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, χωρίς να σκέφτεται το δημοσιονομικό κόστος».

Εν τω μεταξύ ο Τομέας Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το τμήμα υγείας του κόμματος συγκροτούν παρατηρητήριο της ανταπόκρισης του Συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στόχος είναι η συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στην καθημερινή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας,  η ανάδειξη προβλημάτων, ελλείψεων, ανεπαρκειών ή λαθών στην άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των συστάσεων της ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που εισηγείται στο Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση τα ενδεικνυόμενα κάθε στιγμή μέτρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις