Όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξαναγίνει ο υπουργός Εσωτερικών την Παρασκευή το απόγευμα να στέλνει συγκεκριμένη πρόταση στα κόμματα με αναφορά στα 30 χρόνια απουσίας κάποιου στο εξωτερικό και χθες να εμφανίζεται στην σύσκεψη με άλλη πρόταση.
Μετά το χθεσινό αδιέξοδο, πάντως, όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην σημερινή συνεδρίαση που θα πρέπει να εξετάσει τρία πράγματα:
– Ποια είναι τελικά η πρόταση της κυβέρνησης.
– Εάν τελικά η κυβέρνηση υποχωρήσει και όλα τα κόμματα συμφωνήσουν στα 30 χρόνια, πως θα αποδεικνύεται αυτό.
– Και πότε και πως η κυβέρνηση θα κάνει την οποία απόφαση νόμο του κράτους καθώς όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βασικός όρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όποια νομοθετική ρύθμιση υπάρξει να γίνει στο πλαίσιο και της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος.
«Εάν δεν γίνει αυτό – λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα- είναι πολύ πιθανό οι όροι που θέτουν όσα κόμματα δεν θέλουν αλλοίωση του εκλογικού σώματος να εκπέσουν ως αντισυνταγματικοί και με αυτό τον τρόπο να πετύχει η ΝΔ τον αρχικό σκοπό της. Να σημειωθούν δηλαδή αθρόες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους όσων μπορούν να αποδείξουν καταγωγή τους από Έλληνες, ακόμη και σε τέταρτη ή πέμπτη γενιά».
Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή συνεδρίαση είχε και έντονες στιγμές και διαξιφισμούς ενώ η υπαναχώρηση του υπουργού Εσωτερικών από τα 30 χρόνια απουσίας αποδόθηκε από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων – στις αντιδράσεις που υπήρξαν από παράγοντες της ομογένειας καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ είχε υποσχεθεί ότι θα ψήφιζαν όλοι ανεξάρτητα με τον χρόνο που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Έτσι ο υπουργός Εσωτερικών αναγκάστηκε να προσέλθει στην χθεσινή συνάντηση με άλλη πρόταση υποστηρίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος που μετέχει στην επιτροπή ανέφερε: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης, η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος Υπουργός προς τα κόμματα. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι όποια χρονική προϋπόθεση πρέπει να ισχύσει για το μέλλον, και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Επισημάναμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση να έχει το χαρακτήρα κινούμενης άμμου, και ότι οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα προς ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Δεν νοείται δε, να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν».