Η 16σελιδη Πολιτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές στο ΕΑΜ, τον αγώνα κατά του 114, το Πολυτεχνείο και το… ’81 του ΠΑΣΟΚ, πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ούτε ένα… κατά.
Το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε χωρίς ηχηρές διαφωνίες. Μπορεί ο Πάνος Σκουρλέτης να ζήτησε να μην υπάρχει προσπάθεια «ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και κατασκευής ψεύτικων διλημμάτων» και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να είπε πως για τους αριστερούς και τις αριστερές, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός και αυτή του η φράση να θεωρήθηκε αποστασιοποίηση από την επισήμανση (που έκανε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) πως πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά κατά τ’ άλλα ήταν… μια ωραία ατμόσφαιρα.
[read4more]
Οι εντάσεις (που πολλοί περίμεναν), παρά τα όσα γράφονταν και ακούγονταν τις προηγούμενες μέρες, έλειψαν. Κάπως έτσι εγκρίθηκε χωρίς ούτε μια αρνητική ψήφο (148 υπέρ και δυο λευκά) η 16σελιδη Πολιτική Διακήρυξη. Αυτό θα αποτελέσει και τη βάση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο φεστιβάλ Σπούτνικ, της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Κυριακής.
Εκείνο που προκαλεί αίσθηση (εξαιτίας και της συζήτησηw περί ΠΑΣΟΚοποίησης, στην οποία αναφέρθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του) είναι η αναφορά στο κείμενο τους Πολιτικής Διακήρυξης για το ’81. Η αναφορά συζητήθηκε πολύ και υπήρξαν πληροφορίες πως οι 53 ζήτησαν να αντικατασταθεί.
«Εμπνεόμαστε (…) από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του ‘81», αναφέρεται στο κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης.
Η Διακήρυξη αποτελεί ένα κείμενο–κάλεσμα ένταξης που θέλει να απευθυνθεί σε όσους έχουν δείξει ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, νέους, άνεργους, εργαζόμενους, επισφαλείς εργαζόμενους. Δίνεται βάση στην οικολογία και τίθεται η κλιματική κρίση ως ένα βασικό πρόταγμα για την εποχή μας, στο πώς πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα κάλεσμα που αποσκοπεί όχι μόνο να τους εκπροσωπήσει αλλά «μαζί να συνδιαμορφώσουμε τη νέα προοδευτική πλειοψηφία στη χώρα».
Click4more: Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Περίμεναν τον… Τσίπρα τα μεγαλοστελέχη – Τι είπαν Σκουρλέτης – Φίλης
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, υπήρξαν σχόλια σε σχέση με τον οδικό χάρτη για το συνέδριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το κλείσιμο της συνεδρίασης συνόδευσε συζήτηση για τροπολογίες ως επί το πλείστον επεξηγηματικού χαρακτήρα. Οι κομματικές πηγές επισήμαιναν, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε έμφαση στην αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις σε όλες τις περιφέρειες, παρουσία στελεχών αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, «μια διαδικασία συνελεύσεων όπου να μπορούν οι άνθρωποι να μιλήσουν», «μια συνολική εξόρμηση του κόμματος στην κοινωνία».
Η Πολιτική Διακήρυξη σε… σημεία
Στο κείμενο-κάλεσμα διακηρύσσεται η πρόθεση όλων όσοι συμφωνούν με τα προτάγματα της, «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας» και καλούνται όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Και στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο τομή, του ΣΥΡΙΖΑ, να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας».
«Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος των πολλών», υπογραμμίζεται και τονίζεται ότι «η Αριστερά, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο σε κάθε της εκδοχή, υπήρξε από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της δύναμη προοδευτικής αλλαγής», ενώ σημειώνεται η κεντρική επιδίωξη: «Να δημιουργήσουμε δηλαδή μια μεγάλη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία με στόχο μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση».
«Εμείς, η Προοδευτική Συμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική Αριστερά, θέλουμε να διακηρύξουμε ότι: Η ιστορία δεν έχει τελειώσει!», τονίζεται και διατυπώνεται το «βασικό δίλημμα» στη νέα εποχή: «Ή ο γερασμένος κόσμος του ύστερου καπιταλισμού θα εξακολουθεί να καταστρέφει εκατομμύρια ανθρώπους, κοινωνίες, λαούς, το κλίμα, την ίδια τη γη, το κοινό μας σπίτι. Ή οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ενός νέου διαφωτισμού, ενός νέου ανθρωπισμού και πολιτισμού, μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας και αντίστασης, με την Αριστερά σε θέση ευθύνης και μάχης ανάμεσά τους, θα βάλουν φραγμό στην καταστροφή, θα αλλάξουν τη ροή της ιστορίας προς τη κοινωνική χειραφέτηση».
Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο «ιστορικό ορόσημο» της δημιουργίας για πρώτη φορά μιας κυβέρνησης μέσα στην ΕΕ με πυρήνα ένα κόμμα της Αριστεράς, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται και στην πολιτική συγκυρία τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.
«Τώρα είναι η σειρά μας να εμπιστευτούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε. Όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη προοδευτική παράταξη, που θα εκφράζει τα όνειρα και τις ανάγκες του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου (…) που μέσα από τον συνδυασμό της κυβερνητικής ευθύνης και της ζωντανής συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών θα μετασχηματίσει την Ελλάδα σε μια χώρα με ισότητα και αλληλεγγύη».
Μια εκ των ενοτήτων της διακήρυξης είναι αφιερωμένη στην «επιστροφή της πολιτικής οργάνωσης» και στο «κόμμα που χρειαζόμαστε». «Η κρίση μας έχει αλλάξει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και αυτός. Οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των “φωτισμένων”. Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας. Σε αυτόν τον δρόμο συναντηθήκαμε με συντρόφους και συντρόφισσες που συγκρότησαν την Προοδευτική Συμμαχία. Αριστεροί, σοσιαλιστές, οικολόγοι, ακτιβιστές και ακτιβίστριες της κοινωνίας των πολιτών. Μια νέα κατάσταση, που βάζει μπροστά σε όλους μας νέα καθήκοντα», σημειώνεται, μαζί με την επισήμανση ότι «για να εναρμονιστούμε με τις ανάγκες της εποχής μας χρειαζόμαστε έναν πολιτικό φορέα ανοιχτό σε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς, ανήσυχους πολίτες…», έναν φορέα που λειτουργεί δημοκρατικά, συλλογικά, «με βάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας αλλά σέβεται και προστατεύει τις μειοψηφίες», που «λειτουργεί πλουραλιστικά, και είναι ανοιχτός στην ύπαρξη ιδεολογικών και ιστορικών ρευμάτων σκέψης». «Έναν φορέα», τονίζεται, «που θα εκφράζει διαφορετικές παραδόσεις αριστερών, σοσιαλιστών, κομμουνιστών, σοσιαλδημοκρατών, ελευθεριακών, καθώς και αυτές του οικολογικού και φεμινιστικού κινήματος».
«Ένα κόμμα, μεταξύ άλλων, μαζικό, που εγκαταλείπει την ασφάλεια του πρωτόκολλου, της επετηρίδας, και της ρουτίνας, και γίνεται εργαστήρι πειραματισμού δομών, ιδεών, μεθόδων, που ανοίγει την πόρτα του χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους, ένα κόμμα που θα μπορεί να συμπυκνώνει από την σκοπιά του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας».
«Κάνουμε όλοι μαζί το αποφασιστικό βήμα. Κάνουμε δική μας υπόθεση την συγκρότηση της σύγχρονης μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης που θα εκφράζει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Αυτή και μόνο αυτή είναι που μπορεί να γίνει ηγεμονική δύναμη και να αλλάξει την Ελλάδα στην κατεύθυνση της ισότητας και της αλληλεγγύης, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία», καταλήγει η Διακήρυξη.