Με τα θέματα που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα τρία σποτ που έδωσε στην δημοσιότητα, το φορολογικό, την υγεία και την ακρίβεια, θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι και τις ευρωεκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας σε αυτά και τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Η Κουμουνδούρου επιθυμεί μέσα από τα σποτ ενόψει των ευρωεκλογών να παρουσιάσει όλες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να παρουσιαστούν άλλα τέσσερα σποτ, εξειδικευμένα το καθένα, σχετικά με τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους πολίτες.
Το ένα από αυτά, μάλιστα, θα προκαλέσει αίσθηση σύμφωνα με τα στελέχη της Κουμουνδούρου.
Εν τω μεταξύ, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τελικά στην Βουλή με τη μορφή προτάσεων νόμου τα τρία μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, τα οποία αφορούν «στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ, στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και στον έλεγχο του FIR Σκοπίων».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η καθυστέρηση κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί μία επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου το διεθνές περιβάλλον καθίσταται αβέβαιο. Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου, τροφοδοτεί την ένταση, την παραποίηση της αλήθειας και της ιστορίας και τις αλυτρωτικές φωνές, ακόμα και τα σχέδια άλλων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το να κυρωθούν τα τρία αυτά μνημόνια είναι σημαντικό γιατί:
-η Βόρεια Μακεδονία θα υποχρεωνόταν να τα κυρώσει και με αυτό τον τρόπο η συμφωνία θα έμπαινε σε πλήρη λειτουργία.
-Η Ελλάδα θα αναλάμβανε την φύλαξη των εναέριων συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ τώρα τον ρόλο αυτό μπορεί να τον αναλάβει οποιοδήποτε άλλη χώρα.
-Αλλά και γιατί αυτό που καίει την γειτονική μας χώρα είναι η ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ. Ποτέ λοιπόν δεν θα διανοούνταν να τινάξει στον αέρα την συμφωνία των Πρεσπών υπαναχωρώντας στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Πυρά Φάμελλου σε Μητσοτάκη
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις του κ. Μητσοτάκη αρνούνται συστηματικά εδώ και 5 χρόνια την προώθηση και εμβάθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μιας συμφωνίας που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων».
Και ο ίδιος πρόσθεσε πως «ο πρωθυπουργός αντί να προωθεί τη Συμφωνία προτάσσει την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων».
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, δεν υπολόγισε το «πολιτικό κόστος», προτάσσοντας το συμφέρον της πατρίδας.
«Προώθησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τότε ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντας να ταυτιστεί με εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές, χαρακτήριζε αρνητική. Και τώρα καλεί τη γείτονα χώρα να την εφαρμόσει, μετά την απαράδεκτη επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά.
Διεθνής διάσκεψη για τα έξι χρόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών
Την ίδια ώρα, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών το Ινστιτούτο που ίδρυσε ο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ διοργανώνουν μία Διεθνή Διάσκεψη για την «Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» στις 17 και 18 Ιουνίου στην Αθήνα.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών και θα περιλαμβάνει 8 πάνελ συζήτησης. Δύο θεματικές για τα Βαλκάνια και δύο για τις περιφερειακές εξελίξεις και τον ρόλο των διεθνών οργανισμών για την προώθηση της ειρήνης.
Μία θεματική θα αφορά την κλιματική κρίση και την πράσινη ατζέντα, μία τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και δύο θα αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.
Θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από τον διεθνή, τον ευρωπαϊκό, τον βαλκανικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή, πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί, Ευρωπαίοι επίτροποι, ακαδημαϊκοί, διακεκριμένοι επιστήμονες, διευθυντές Ινστιτούτων κ.α.
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης θα απονέμεται κάθε χρόνο ένα βραβείο Ειρήνης, το «Βραβείο των Πρεσπών», σε μια προσωπικότητα για τη προσφορά της στην Ειρήνη. Το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ Matthew Nimetz, για την πολύχρονη προσφορά του στην ειρήνη.