Μονόδρομο θεωρούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την επέκταση των 12 μιλίων στα νησιά μας στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη ως απάντηση στην προκλητική στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα ζητούν να πιεστεί η Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έναντι των γειτόνων μας.
Στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (12.10.2020) υπό την προεδρεία του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι η επέκταση των 12 μιλίων είναι απαραίτητη κίνηση ώστε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν παίζει με τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Απαντώντας μάλιστα στις αιτιάσεις κάποιων ότι μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να φέρει πολύ κοντά σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο τις δυο χώρες, τα στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν ότι: «Η κάθε χώρα έχει δικαίωμα άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις επιβάλουν την επέκταση των χωρικών υδάτων αρχικά νότια και ανατολικά της Κρήτης, με την προοπτική επέκτασης και νότια των νησιών της Ανατ. Μεσογείου ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις.
Click4more Τουρκία: Εγκαλούν την Ελλάδα για… κλιμάκωση της έντασης!
Η θέση για επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια εξάλλου είχε αναδειχθεί πολλές φορές από τον Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων και στις δηλώσεις του στο Περιστύλιο της Βουλής μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι το casus belli αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο. Θεωρούμε απαραίτητο ο κ. Μητσοτάκης να αξιοποιήσει αυτή την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης».
Στην Κουμουνδούρου καταδικάζουν απερίφραστα την παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες σε απόσταση 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο (δηλαδή και εντός περιοχής δυνητικής κυριαρχίας της Ελλάδας), η οποία υπονομεύει σαφώς την επανεκκίνηση της προοπτικής των διερευνητικών και – μαζί με το παράνομο άνοιγμα της παραλίας Βαρωσίων – την επανεκκίνηση συνομιλιών κυπριακού και επισημαίνου: «Η στάση και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης στη συνεχιζόμενη επί εβδομάδες αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία δεν αποθάρρυνε αλλά τροφοδότησε την τουρκική επιθετικότητα, αλλάζοντας συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Τα μηνύματα ότι “δεν πραγματοποιεί έρευνες” αποδυνάμωσαν τη θέση μας όπως και το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ μιλάει για ελληνική υφαλοκρηπίδα και ο Μητσοτάκης για «περιοχή που διεκδικούν Ελλάδα και Τουρκία» σε άρθρο του».
Στην σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι αρμόδιοι τομεάρχες αλλά και οι πρώην αρχηγοί των Ενόπλων δυνάμεων ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις. Πριν δέκα μέρες δήλωσα ότι ο κος Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο. Την ίδια στιγμή ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά της, παρόλο που δεν είχε καμία αναφορά σε κυρώσεις. Και μέσα σε δέκα μέρες ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστελόριζο.
Click4more Τέλος… πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία
Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη; Στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος. Όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις. Πολύ φοβάμαι ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν».
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι «η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει μηχανισμό με λίστα κλιμακούμενων κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης. Αν δεν το κάνει καταρρίπτεται το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας τόσο της ίδιας όσο και της ΕΕ, έναντι της Τουρκίας».
Οι ίδιοι άνθρωποι πρόσθεταν ακόμα ότι «δεν αρκούν οι απλές δηλώσεις ηθικής συμπαράστασης για τις οποίες διαρκώς πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Ακόμη κ η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη Πομπέο δεν κατέληξε σε καμία ουσιαστική δήλωση που θα έθετε όρια στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης. Οφείλει να την αναδείξει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης».