Ο Αλέξης Τσίπρας σε όλη την συνέντευξη απέφυγε τους χαρακτηρισμούς και την οξεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ενώ κινήθηκε με τη λογική της υπεράσπισης του έργου που είχε κάνει η κυβέρνηση του. Προφανώς γιατί η λογική που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα είναι «ναι στην σύγκρουση με την κυβέρνηση μέσα και έξω από την Βουλή» αλλά για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να απολέσουν αυτό που έχτισαν με κόπο. Το ευρωπαϊκό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα θέματα που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό έχουν να κάνουν με τους θεσμούς και το είδος της αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
[read4more]
Την πρώτη φορά σήκωσε το γάντι που του πέταξε η ΝΔ για το θέμα της Novartis και την παραπομπή του θέματος σε εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθούν οι ευθύνες του ιδίου και του κ. Παπαγελόπουλου. «Εγώ είμαι εδώ. Εμείς είμαστε εδώ» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία» είπε και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα. Σε όλες επέμεινε ότι «το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μαζί με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες του Δημοσίου που ευθύνονται και για την κρίση».
«Η Novartis αποτελεί διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης» ανέφερε. «Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ».
Η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση στα εσωτερικά της ΝΔ, αφορά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που λένε ότι ο Αντώνης Σαμαράς πιέζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να προχωρήσει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας: «Ο κ. Σαμαράς έχει απειλήσει όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis. Δεν μπορεί να είναι αλα καρτ σκευωρία όταν για κάποιους ασκείται ποινική δίωξη, αλλά η δικαστική ηγεσία να είναι άξια συγχαρητηρίων όταν βάζει τις υποθέσεις στο αρχείο».
Το δεύτερο θέμα στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε ευθέως τον πρωθυπουργό ήταν όταν ρωτήθηκε για το τι είδους αντιπολίτευση θα κάνει και αν σκοπεύει να μπει στην λογική να ζητάει για όλα τα θέματα πρόωρες εκλογές. «Εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη» είπε επισημαίνοντας ότι καμία κυβέρνηση δεν προχωρά σε εκλογές επειδή το ζητά η αντιπολίτευση. Προσέθεσε δε «ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές, γιατί ήθελε να δημιουργήσει τοξικό πολιτικό κλίμα με τη βοήθεια ΜΜΕ αλλά κυρίως για να συσπειρώσει το κόμμα του».
Δίνοντας παράλληλα το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει ανέφερε: «θέλουμε να είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο και θυσίες καταφέραμε όλο το προηγούμενο διάστημα».
Το τρίτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε με έμφαση και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το σκεφτεί πριν προχωρήσει στους σχεδιασμούς που έχει κάνει η κυβέρνηση του είναι το τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολάζοντας το ζήτημα της εκλογής ΠτΔ με 151 ψήφους.
«Είναι μια αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση αυτή. Είναι ένα θέμα κατά πόσο έχει βάση συνταγματικά αυτό» και προσέθεσε: «Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι έχει δικαιωθεί από την επιλογή του να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας κάλος Πρόεδρος και γι’ αυτό δεν βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του», σημείωσε.
«Το 2015 θα μπορούσα να βάλω ένα οποιοδήποτε στέλεχος από την Αριστερά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Και στη συνταγματική αναθεώρηση είχα την ευκαιρία να πω οκτώ μήνες θα έχετε κυβέρνηση μετά θα έχουμε εκλογές. Δεν το έκανα».
Αναφερόμενος στην συνέχεια σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας είπε:
– «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην Ιστορία. Είμαι περήφανος διότι δεν οπισθοχώρησα μπροστά στο πολιτικό κόστος, παρά την απόλυτα υποκριτική στάση του κ. Μητσοτάκη. Βάλαμε τις βάσεις για την ειρήνη και την καλή γειτονία. Αυτοί που ανέχτηκαν τους ακραίους θα το βρουν μπροστά τους».
– Για τα πρωτογενή πλεονάσματα: «Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να απορρίψει αυτό το σχέδιο, παραπέμποντας στο μέλλον μια υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για το ζήτημα των πλεονασμάτων. Ένα είναι βέβαιο: Το 2020 θα είχαμε στόχο 2,5%, άρα 2 δισ. ελαφρύνσεις, αλλά με απόλυτη ευθύνη της ΝΔ πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%. Τους σχεδιασμούς μας τους γνώριζαν οι Ευρωπαίοι και δεν υπήρχε καμία διαφωνία».
– Για τους μετακλητούς: «Η σπέκουλα με τους «μετακλητούς του ΣΥΡΙΖΑ» πρέπει να σταματήσει. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε στο γραφείο του 53 μετακλητούς, ενώ η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, επί ΣΥΡΙΖΑ, 12. Η ΝΔ με το «επιτελικό κράτος» δημιουργεί μια υπερδομή 450 μετακλητών».
– Για τα εργασιακά: «Δυστυχώς θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των εργοδοτών, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικά τους συμφέροντα».
– Για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η αίσθησή μου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκη, στο θέμα της φορολογίας, δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψευστούν. «Θα κριθούμε όλοι» είπε και προσέθεσε ότι «οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ, διότι η πραγματικότητα των πολιτών δεν μπορεί να διαμορφώνεται με επικοινωνιακούς όρους, καθώς θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλες αυξήσεις με έμμεσο τρόπο».
– Για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει η πολιτική διακήρυξη και στις αρχές Οκτωβρίου θα υπάρξει μια τρίμηνη καμπάνια εγγραφής νέων μελών που θα προχωρήσει τη διαδικασία του μετασχηματισμού. Απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, στην προσπάθεια που κάνουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ριζοσπαστικό κόμμα που θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
– Για την ταινία του Γαβρά σχολίασε ότι «βεβαίως και θα την δω. Έχω την αίσθηση ότι θα είναι μια καλή ταινία όπως οι περισσότερες του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, του κυρίου Γαβρά». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η ταινία, όπως και το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, στο οποίο βασίζεται, «θα αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα με μια εγωκεντρική βάση».