Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενα την χθεσινή (04.09.2022) συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος στο όνομα της σταθερότητας της χώρας άφησε ορθάνοικτα όλα τα ενδεχόμενα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ… ελπίζουν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση καθώς θεωρούν ότι είναι η απόλυτη ένδειξη πανικού, ηττοπάθειας και αποδοχής της ήττας. Επισημαίνουν δε ότι θα είναι πρωτοφανές στα πολιτικά δεδομένα της χώρας να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος, ενώ δεν έχει εφαρμοστεί ο ήδη υπάρχων, τον οποίο μάλιστα έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οποίες αλλαγές και να κάνει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και άρα αυτός θα ευνοηθεί από ενδεχόμενη επιστροφή στον νόμο Παυλόπουλου (το μπόνους των 50 εδρών).
Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι όταν είχαν ξαναπροκύψει παρόμοια σενάρια στις αρχές της άνοιξης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα είχε τονίσει ότι «όσες φορές και να τον αλλάξει δεν πρόκειται να αποτρέψει την ήττα τους στις εκλογές». «Το μόνο που θα καταφέρει (σ.σ. ο πρωθυπουργός) θα είναι ένα ακόμη πλήγμα στους θεσμούς και σε όση αξιοπιστία του έχει απομείνει».
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να προχωρήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου για δύο λόγους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Κατ’ αρχήν εξ αιτίας της υπόθεσης των υποκλοπών και της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο συνεργασίας ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Εάν κάτι τέτοιο προκύψει –λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ– θα πρέπει να μην είναι αρχηγός της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο από το κυβερνών κόμμα.
- Αλλά και στο δεύτερο σενάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται εκτός, καθώς αυτό μιλά για κυβέρνηση τύπου «Παπαδήμου» στην περίπτωση που μετεκλογικά τα κόμματα δεν καταφέρουν να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.
«Άρα και στα δυο σενάρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί εκτός Μεγάρου Μαξίμου κάτι που όπως φαίνεται δεν το επιθυμεί», προσθέτουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.
Τι προβλέπει ο νυν εκλογικός νόμος
Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζουν ακόμα ότι ο εκλογικός νόμος που ισχύει σήμερα είχε ψηφιστεί από την σημερινή κυβέρνηση στις 24 Ιανουαρίου του 2020. Αντικατέστησε έτσι τον εκλογικό νόμο που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2016 και κατέστησε ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική.
Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2020 προβλέπει ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, με κλιμακωτό μπόνους για τα κόμματα που ξεπερνούν το εκλογικό ποσοστό του 25%, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 50 έδρες εφόσον το πρώτο κόμμα λάβει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Σε γενικές γραμμές όμως ο νέος νόμος δίνει αυτοδυναμία εφόσον το πρώτο κόμμα έχει ποσοστά της τάξης του 38%.
Ακόμα αναφέρονται στον διάλογο που είχε στις 3 Μαρτίου στην Βουλή ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ο τελευταίος έθεσε το ερώτημα «ποιος διακινεί ότι έχετε πάρει την απόφαση να αυτοεξευτελιστείτε αλλάζοντας δεύτερη φορά στην ίδια θητεία τον εκλογικό νόμο; Αν είστε τόσο υπεύθυνος πάρτε θέση: Προτίθεστε να φέρετε νέο εκλογικό νόμο δεύτερη φορά στην ίδια θητεία; Πείτε μας αλήθεια τόσο βαθιά απεγνωσμένος είστε;».
Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «εγώ σας λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, αλλά αφού εσείς είστε ούτως ή αλλιώς «πρώτο κόμμα» τι σας κόφτει ο εκλογικός νόμος; Γιατί σας νοιάζει τόσο πολύ; Τι είναι αυτό το άγχος το οποίο σας έχει πιάσει; Με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο θα γίνουν οι εκλογές αυτές και με τον νέο εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει θα γίνουν οι επόμενες, για να καλυφθείτε και απόλυτα».