Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης θέλει… διορισμένο ΠτΔ – Η αναφορά σε Σαμαρά, Διαμαντοπούλου

Κομματική υποψηφιότητα προσώπου που δεν θα συγκεντρώσει ευρεία συναίνεση για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας "βλέπουν" πίσω από την αναφορά του πρωθυπουργού για εκλογή του νέου ΠτΔ με 151 ψήφους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η αναφορά αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε τον δρόμο για μια υποψηφιότητα η οποία θα συγκεντρώσει την μικρότερη πλειοψηφία.

Μοιραία, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΚΙΝΑΛ και φυσικά ούτε το ΚΚΕ, αλλά και στην Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία δεν αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους.

[read4more]

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για θεσμικό πραξικόπημα που στόχο έχει τον διορισμό του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα το τέλος της όποιας συναίνεσης υπήρχε σε αυτό το θέμα.

«Πρόκειται για μία πρωτοφανή εργαλειοποίηση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για καταφανή καταστρατήγηση του Συντάγματος. Ο κ. Μητσοτάκης με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί μέσα από τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης να καταστήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης, αφού μία απλή πλειοψηφία θα μπορεί να διορίζει ουσιαστικά τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα. Χωρίς καμία διακομματική νομιμοποίηση και προφανέστατα χωρίς υπερκομματικό ρόλο που υποτίθεται πως οφείλει να έχει ο Πρόεδρος» λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Οι ίδιοι άνθρωποι υπενθύμιζαν ότι «η πρόταση αυτή για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με πλειοψηφία 151 βουλευτών είχε κατατεθεί ήδη από τη ΝΔ στη διαδικασία αναθεώρησης από την προηγούμενη Βουλή και καταψηφίστηκε. Δεν επιτρέπεται να επανέλθει στην παρούσα αναθεωρητική Βουλή».

paulopoulos mitsotakis tsipras

Και πρόσθεταν: «Τον περασμένο Μάρτιο, μετά από δύο ψηφοφορίες στη Βουλή, έγινε δεκτή η πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, με τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων επί ένα εξάμηνο ψηφοφοριών μέχρις ότου επιτευχθεί η πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών και, αν αυτή δεν συγκεντρωθεί, με άμεση εκλογή του Προέδρου από το λαό».

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ευρύτερη νομιμοποίηση και ο υπερκομματικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης δείχνει το σεβασμό του στους θεσμούς, εξαγγέλλοντας πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος η οποία αποδοκιμάστηκε και καταψηφίστηκε κατά την πρώτη φάση της αναθεωρητικής διαδικασίας», τονίζουν οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άκης Σκέρτσος: 6 πολιτικές + 4 προτεραιότητες για τα άτομα με αυτισμό
«Εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε εκείνη τη μέρα που κάθε άνθρωπος με αναπηρία θα είναι ορατός, θα μπορεί να βρίσκεται στο σχολείο, στην κοινότητα, στην κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να απολογείται για το ποιος είναι» λέει ο υπουργός Επικρατείας
Ο Άκης Σκέρτσος
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Σταδιακά, ο μόνος αριθμός που θα πρέπει να γνωρίζουμε θα είναι ο προσωπικός αριθμός»
«Όσοι έχουν βγάλει νέες ταυτότητες, δεν θα χρειαστεί να ξαναβγάλουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν προσωπικό αριθμό. Στην αρχή θα αναγράφεται στην ταυτότητα για να τον θυμόμαστε», εξήγησε ο υπουργός Διακυβέρνησης
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου